Werking warmtepompen

HOE werkt
een warmtepomp?

Alles over de werking van een warmtepomp

Op deze pagina lees je alles over de werking van een warmtepomp aan de hand van de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Hoe werken de verschillende soorten warmtepompen? Hoe kan een warmtepomp optimaal werken in jouw woning? Hoe kan een warmtepomp koelen? Lees snel verder op de antwoorden op deze en nog meer vragen.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp werkt eigenlijk als een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant van het apparaat, waardoor de temperatuur daalt. Het apparaat geeft vervolgens warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Een warmtepomp onttrekt juist energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater / aarde) en zet dit met een hoog rendement om in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater. Dit is mogelijk door in de warmtepomp een speciale vloeistof - koudemiddel genoemd - door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper te laten circuleren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang de link voor het document in je mailbox.

This is not correct
This is not correct
This is not correct

*Door op 'Verzenden' te klikken ga je automatisch akkoord met de inschrijving op onze nieuwsbrief. Deze is altijd direct opzegbaar via de link 'afmelden' onderin de email.

Bedankt voor je aanmelding.

We hebben je zojuist een e-mail gestuurd met de downloadinstructies.

Hoe werken de 4 verschillende soorten warmtepompen?

Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden, die ieder een andere werking hebben: de lucht/water warmtepomp, water/water warmtepomp, ventilatielucht/water warmtepomp en hybride warmtepomp. Het verschil zit onder andere in het wel of niet gebruikmaken van een bodembron, een buitenunit en/of een ventilatiesysteem. Hieronder leggen we per type warmtepomp uit hoe deze werkt. Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatie, het verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem. Een installateur bij jou in de buurt kan het beste beoordelen welke warmtepomp het beste bij jouw woning past.

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte uit de buitenlucht. Ook wanneer het buiten vriest kan dankzij het koudemiddel genoeg warmte worden gegenereerd. Daarbij is een onderscheid te maken tussen een monoblock of split-uitvoering.

Bij de monoblock-uitvoering zitten alle koudemiddelzijdige componenten in de buitenunit. In de buitenunit circuleert het koudemiddel in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt omgezet en via de condensor afgegeven aan de cv-leiding die de buitenunit verbindt met de binnenunit, die vervolgens met een geïntegreerde boiler of een regelunit met een losse boiler zorgt voor het verwarmen of koelen van je huis en het bereiden van warmtapwater.

Bij de split-uitvoering loopt het koudemiddel door een leiding van de buitenunit naar de binnenunit toe. Hierdoor zit de condensor in de binnenunit en de compressor, de verdamper en het expansieventiel in de buitenunit. De koudemiddelleiding vormt een gesloten circuit waarin koudemiddel circuleert en op die manier de warmte uit de buitenlucht kan omzetten in verwarming, koeling en met behulp van de boiler voor warmtapwater.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Is je cv-ketel nog goed, maar wil je toch duurzaam verwarmen? Dan is een hybride warmtepomp een goede tussenstap. Een monoblock lucht/water warmtepomp of een kleine ventilatielucht/water warmtepomp zorgt in deze combinatie op een duurzame manier voor verwarming en eventueel koeling. Een gekoppelde cv-ketel zorgt voor de bereiding van warmtapwater en - als het nodig is op koude dagen - voor aanvullende centrale verwarming.

Hoe werkt een water/water warmtepomp?

Een water/water warmtepomp onttrekt via een open of gesloten bron (verticale slangen) warmte uit de aardbodem - of via panelen op het dak of de gevel van een gebouw - aan de buitenlucht. Lees hier meer over in het artikel

‘De bronnen van een water/water warmtepomp’.

De warmte uit de bron wordt omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen en koelen van je huis of met behulp van de boiler voor het bereiden van warmtapwater voor je keuken of badkamer.

Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp?

Met behulp van een warmtewisselaar haalt een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE heel veel warmte uit de ventilatielucht voordat deze zeer koud naar buiten wordt geblazen. Niet alleen ‘gewone’ warmte uit de ventilatielucht, maar ook energie uit de condensatie van ventilatielucht. Door al die warmte te benutten, is een zeer hoog rendement mogelijk. Een ventilatielucht/water warmtepomp heeft geen bodembron of buitenunit nodig en is daardoor zeer geschikt voor appartementen.

Er zijn twee verschillende ventilatielucht/water warmtepompen te onderscheiden: type C en type D. Meer over het verschil tussen deze twee warmtepompen lees je in het artikel.

Meer gestelde vragen over de werking van een warmtepomp

Hoe werkt het koelen met een warmtepomp?

Een warmtepomp wordt vooral toegepast om te kunnen verwarmen, maar de meeste typen kunnen een huis ook verkoelen. Bij water/water warmtepompen wordt het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron afgekoeld tot circa 18°C en door de vloerverwarming gepompt. Omdat het water uit de bron al koud genoeg is, wordt er geen gebruik gemaakt van de compressor. Dit noemen we ‘passieve koeling’. Lucht/water warmtepompen keren de werking van een warmtepomp om: in plaats van verwarmen gaat de warmtepomp koelen. Er sprake van ‘actieve koeling’, omdat voor dit proces de compressor wel gebruikt wordt.

Lees meer

Hoe zorgt een warmtepomp voor warmtapwater?

Als het gaat om warmtapwater, dan wordt de energie uit de bron (zoals de bodem, buitenlucht of ventilatielucht) omgezet in bruikbare warmte en via een warmtewisselaar afgegeven aan het tapwater in het boilervat. Dit kan, afhankelijk van het type warmtepomp, een geïntegreerde boiler zijn of een losse boiler. De compressor van de warmtepomp zorgt voor tapwater van circa 55° tot 60°. Is een hogere temperatuur nodig? Dan is dat mogelijk met behulp van het thermische element van de NIBE warmtepompen.

Hoe kan een warmtepomp samenwerken met zonnepanelen?

Een warmtepomp maakt dus gebruik van de warmte uit duurzame bronnen en zet dit om in energie voor het verwarmen of koelen van je woning en het bereiden van warmtapwater. De compressor van de warmtepomp gebruikt elektriciteit als hulpenergie voor dit proces. Deze energie kun je ook zelf duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen (pv-panelen) op je dak. Op die manier kun je van je woning zelfs een nul-op-de-meter woning maken. In Nederland geldt daarbij de zogeheten salderingsregeling: in de zomer lever je pv-stroom van je zonnepanelen aan het net en in de winter kun je voor hetzelfde geld weer stroom gebruiken tot een maximum van 5000 kWh).

Lees meer

Wat zijn PVT-warmtepomppanelen?

PVT-warmtepomppanelen kunnen samen met een NIBE water/water warmtepomp zónder grondboring of captatienet zorgen voor verwarming, koeling en warmtapwater. PVT-panelen combineren de techniek van zonnepanelen (pv-panelen) die groene stroom opwekken en zonnecollectoren die zorgen voor warm water. De basis van PVT-warmtepomppanelen is een corrosiebestendige warmtewisselaar van koperen buizen en aluminium met een speciale coating. De warmte uit de omgevingslucht wordt via de lamellen opgenomen door een koelvloeistof (zelfs bij temperaturen onder 0°) en naar de warmtepomp gevoerd. Dat doen ze dus ook als het buiten vriest.

Lees meer

Wat is het rendement van een warmtepomp?

De warmtepomp maakt gebruik van gratis warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor kan een zeer hoog rendement worden behaald met de NIBE warmtepompen. Dit rendement kan zelfs oplopen tot meer dan 600%. Voor het optimale rendement is onder andere een juiste afstemming van de bron en het cv-afgiftesysteem belangrijk. Het rendement is bovendien ook afhankelijk van het type warmtepomp, het type bron, het type cv-systeem en het juiste onderhoud.

Lees meer

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp in werking?

De NIBE water/water warmtepompen zijn vrijwel geluidloos, doordat de bron in de grond zit en er met de ontwikkeling veel aandacht is geschonken aan beperking van het geluid van de compressor. Bij een ventilatielucht/water warmtepomp en een lucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator het meeste geluid. Bij een ventilatielucht/water warmtepomp dient aandacht te worden geschonken aan een goede geluidsisolatie in het kanalensysteem. En bij een lucht/water warmtepomp zorgt voldoende aandacht voor een juiste opstelling en te nemen maatregelen voor het minimaliseren van het geluid. Daarbij is het goed om te weten dat de NIBE warmtepompen behoren tot de stilste in de markt en dat ze een ‘silent mode’ hebben.

Lees meer

Wat is nodig qua onderhoud voor een goede werking?

Het is voor een goede werking van een warmtepomp - net als bij een cv-ketel of je auto - belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan onderhoud en service. Het ‘hart’ van de warmtepomp - de compressor en het koudemiddelcircuit - vragen geen of weinig onderhoud, maar de bron van de warmtepomp en het afgiftesysteem vragen wel de nodige aandacht. Het gaat dus vooral om onderhoud met betrekking tot de installatie.

Lees meer

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt voor de werking energie uit de omgeving en zet dit deze om in bruikbare warmte voor centrale verwarming en warmwater of koeling. Bij dit proces gebruiken de compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp elektrische energie. Vervang je je cv-ketel door een warmtepomp met een (heel goed te realiseren) rendement van 480% (COP = 4,8), dan is voor het leveren van dezelfde hoeveel warmte 14.461/4,8 = 3.013 kWh aan elektriciteit nodig. Dit kost je jaarlijks 3.013 x € 0,22 (prijs per kWh) = € 663,-.

Lees meer

Wat is de levensduur van een warmtepomp?

De gemiddelde warmtepomp levensduur is theoretisch zo’n 15 tot 20 jaar, wat zelfs nog langer kan zijn als de omstandigheden gunstig zijn. Sommige warmtepompen gaan echter wel langer dan 30 jaar mee. Voor een deel heb je de warmtepomp levensduur zelf in de hand. Door je warmtepomp namelijk goed te laten onderhouden en gebruiken, kun je de warmtepomp werking en de levensduur op een positieve manier beïnvloeden.

Lees meer

De NIBE warmtepompen

Dankzij tientallen jaren ervaring met warmtepomptechniek beschikt NIBE inmiddels over een breed en onderscheidend assortiment met warmtepompen. In de onderstaande artikelen lees je meer over de werking van een aantal warmtepompen uit ons aanbod:

Werking & techniek

NIBE S1255: de slimme water/water combi warmtepomp van NIBE

Lees hier alles over de NIBE S1255: de slimste – en misschien ook wel de mooiste – combi warmtepomp die NIBE ooit heeft ontwikkeld. Deze warmtepomp kan naadloos deel uitmaken van je Smart Home.

Werking & techniek

De NIBE S1155 water/water solo warmtepomp past overal

De slimme NIBE S1155 water/water solo warmtepomp van NIBE in combinatie met een hoogwaardige NIBE boiler is een échte aanwinst voor je huis!

Werking & techniek

NIBE warmtepomp + PVT-warmtepomppanelen: een geruisloos warmtepompconcept

Een geruisloze warmtepompinstallatie zónder bron in de grond, zónder buitenunit en zónder gebruik te maken van ventilatielucht als bron? Lees er alles over.

Werking & techniek

NIBE F750: warmtepomp zonder buitenunit of bodembron

Met de NIBE F750 ventilatielucht/water warmtepomp win je de kostbare warmte uit ventilatielucht heel efficiënt terug voor verwarming en warm tapwater.

Werking & techniek

De NIBE F2120 haalt gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

De buitenlucht zit vol hernieuwbare energie waarmee je duurzaam je huis kunt verwarmen. Hoe? Met een lucht/water warmtepomp, zoals de NIBE F2120. Deze stille, modulerende monoblock lucht/water warmtepomp is een échte doorbraak op het gebied van efficiëntie.

Werking & techniek

Maak kennis met de NIBE F1255-6 PC Combi-warmtepomp

Zoek je een warmtepomp die kan warmen en koelen, die je het hele jaar door voorziet van een comfortabele hoeveelheid warm water en die geruisloos is? De NIBE F1255-6 PC voldoet aan al deze wensen en meer.

Welke warmtepomp past bij jouw woning?

Of een warmtepomp bij jouw woning past is niet alleen afhankelijk van de werking van de verschillende type warmtepompen. Geen woning is namelijk hetzelfde en dan nog niet te spreken over de comfortwensen. Het is daarom belangrijk dat een vakbekwame warmtepomp installateur jouw persoonlijke situatie kent om zo het juiste advies te geven voor een warmtepomp.

Werking & techniek

Past een lucht/water warmtepomp bij jouw huis of appartement?

Wil je weten of een lucht/water warmtepomp van NIBE bij jouw huis of appartement past? Na het lezen van dit artikel weet je meer!

Werking & techniek

Is een water/water warmtepomp iets voor jou?

Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp? En wil je weten of een water/water warmtepomp van NIBE iets voor jou is? En nog belangrijker, of deze bij je woning past?

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Meer artikelen over werking & techniek

Werking & techniek

Mogelijke bronnen van een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp maakt meestal gebruik van een gesloten bodemcollector. Maar er zijn meerdere alternatieven op de markt gekomen.

Werking & techniek

Een all-electric warmtepomp: de voordelen en mogelijkheden

Alle warmtepompen van NIBE zijn ‘all-electric’. Wat zijn de voordelen van een ‘all-electric’ warmtepomp en wat zijn de mogelijkheden? Hoe werkt een hybride warmtepomp in combinatie met je cv-ketel? We leggen het je uit in dit artikel.

Werking & techniek

Het vermogen / de capaciteit van een warmtepomp - Dit moet je er zeker over weten

Bij de selectie van een warmtepomp is het heel belangrijk om een type te kiezen met een vermogen dat past bij je woning. Een te grote warmtepomp kost namelijk meer geld dan nodig is, terwijl een te kleine warmtepomp onvoldoende capaciteit heeft wanneer het buiten écht koud wordt.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

Advies op maat

Wij gebruiken je gegevens om contact met je op te nemen voor een afspraak. Dit doen we telefonisch of via mail. Ook sturen we je een email ter bevestiging van je aanvraag.

Jouw gegevens

Heb je al een voorkeur voor een installateur?

Nog niet ingeschreven voor onze nieuwsbrief?
Meld je dan hier aan voor de laatste updates en nieuwste ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen.

*Door op de knop nu aanvragen te drukken ga je automatisch akkoord dat we je gegevens mogen gebruiken om contact met je op te nemen voor het plannen van een afspraak.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen