De NIBE S2125-serie: twee superstille lucht/water warmtepompen die optimaal comfort in verwarming en koeling bieden terwijl je ze buiten nauwelijks hoort.
Hoe werkt
een warmtepomp?
Kies een thema
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Alles over de werking van een warmtepomp
Op deze pagina lees je alles over de werking van een warmtepomp aan de hand van de antwoorden op een aantal veelgestelde vragen. Hoe werkt een warmtepomp? Zit er een verschil in de werking van de verschillende soorten warmtepompen? Hoe kan een warmtepomp optimaal werken in jouw woning? Hoe kan een warmtepomp koelen? Lees snel verder voor de antwoorden op deze en nog meer vragen.
Hoe werkt een warmtepomp?
Een warmtepomp werkt eigenlijk als een soort omgekeerde koelkast. Een koelkast onttrekt warmte uit de binnenkant van het apparaat, waardoor de temperatuur daalt. Het apparaat geeft vervolgens warmte af aan de lucht buiten het apparaat. Een warmtepomp onttrekt juist energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater / aarde) en zet dit met een hoog rendement om in bruikbare energie voor het verwarmen of koelen van je woning en/of voor het verwarmen van tapwater. Dit is mogelijk door in de warmtepomp een speciale vloeistof - koudemiddel genoemd - door een compressor, een condensor, een expansieventiel en een verdamper te laten circuleren.
We hebben je zojuist een e-mail gestuurd. Volg de instructies in deze e-mail om de download te voltooien. Graag willen wij je er op attent maken dat sommige spamfilters geautomatiseerde e-mail in de ongewenste mail folder plaatsen. Als u onze e-mail niet in uw inbox aantreft controleer dan de map met ongewenste e-mail.
Fijne dag!
Hoe werken de 4 verschillende soorten warmtepompen?
Er zijn vier soorten warmtepompen te onderscheiden, die ieder een andere werking hebben: de lucht/water warmtepomp, water/water warmtepomp, ventilatielucht/water warmtepomp en hybride warmtepomp. Het verschil zit onder andere in het wel of niet gebruikmaken van een bodembron, een buitenunit en/of een ventilatiesysteem. Hieronder leggen we per type warmtepomp uit hoe deze werkt. Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jouw woning is afhankelijk van verschillende factoren zoals de isolatie, het verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem. Een installateur bij jou in de buurt kan het beste beoordelen welke warmtepomp het beste bij jouw woning past.
Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?
Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte uit de buitenlucht. Ook wanneer het buiten vriest kan dankzij het koudemiddel genoeg warmte worden gegenereerd. Daarbij is voor de werking van de lucht/water warmtepomp een onderscheid te maken tussen een monoblock of SPLIT-uitvoering.
Bij de monoblock-uitvoering zitten alle koudemiddelzijdige componenten in de buitenunit. In de buitenunit circuleert het koudemiddel in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt omgezet en via de condensor afgegeven aan de cv-leiding die de buitenunit verbindt met de binnenunit. Die binnenunit zorgt vervolgens met een geïntegreerde of losse boiler en een regelunit voor het verwarmen van je huis en het bereiden van warmtapwater. Om te koelen, draait de lucht/water warmtepomp deze werking om.
Bij de SPLIT-uitvoering loopt het koudemiddel door een leiding van de buitenunit naar de binnenunit toe. Hierdoor zit de condensor in de binnenunit en de compressor, de verdamper en het expansieventiel in de buitenunit. De koudemiddelleiding vormt een gesloten circuit waarin koudemiddel circuleert en zo zet de warmtepomp de energie uit de buitenlucht om in warmte voor het verwarmen van je huis en het water in het boilervat. De SPLIT-uitvoering kan ook koelen door de werking om te draaien.
Hoe werkt een hybride warmtepomp?
Is je cv-ketel nog goed, maar wil je toch duurzaam verwarmen? Of wil je om praktische of financiële redenen liever verduurzamen in stappen? Dan is een All-Electric Ready, hybride warmtepomp van NIBE de beste tussenstap. Een monoblock of SPLIT lucht/water warmtepomp zorgt in deze combinatie op een duurzame manier voor verwarming en eventueel koeling. Een gekoppelde cv-ketel zorgt voor de bereiding van warmtapwater en - als het nodig is op koude dagen - voor aanvullende centrale verwarming. Na een simpele uitbreiding kun je de cv-ketel verwijderen en werkt de warmtepomp volledig elektrisch.
Hoe werkt een water/water warmtepomp?
Een water/water warmtepomp onttrekt via een open of gesloten bron (verticale slangen) warmte uit de aardbodem - of via panelen op het dak of de gevel van een gebouw - aan de buitenlucht. Lees hier meer over in het artikel
‘De bronnen van een water/water warmtepomp’.
De warmte uit de bron wordt omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van je huis of van het water in je boilervat voor je keuken of badkamer. In de zomer zorgt de warmtepomp met behulp van de koelte uit de bodembron voor een aangename temperatuur in huis.
Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp?
Met behulp van een warmtewisselaar haalt een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE heel veel warmte uit de ventilatielucht voordat deze zeer koud naar buiten wordt geblazen. Niet alleen ‘gewone’ warmte uit de ventilatielucht, maar ook energie uit de condensatie van ventilatielucht. Door al die warmte te benutten, is een zeer hoog rendement mogelijk. Een ventilatielucht/water warmtepomp heeft geen bodembron of buitenunit nodig en is daardoor zeer geschikt voor appartementen.
Er zijn twee verschillende ventilatielucht/water warmtepompen te onderscheiden: type C en type D. Meer over het verschil tussen deze twee warmtepompen lees je in het artikel.
Koelen met een warmtepomp: hoe werkt het?
Een warmtepomp wordt vooral toegepast om te kunnen verwarmen, maar de meeste typen kunnen een huis ook verkoelen. Bij water/water warmtepompen wordt het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron afgekoeld tot circa 18°C en door de vloerverwarming gepompt. Omdat het water uit de bron al koud genoeg is, wordt er geen gebruik gemaakt van de compressor. Dit noemen we ‘passieve koeling’. Lucht/water warmtepompen keren de werking van een warmtepomp om: in plaats van verwarmen gaat de warmtepomp koelen. Er is sprake van ‘actieve koeling’, omdat voor dit proces de compressor wel gebruikt wordt.
Hoe zorgt een warmtepomp voor warmtapwater?
Als het gaat om warmtapwater, dan wordt de energie uit de bron (zoals de bodem, buitenlucht of ventilatielucht) omgezet in bruikbare warmte en via een warmtewisselaar afgegeven aan het tapwater in het boilervat. Dit kan, afhankelijk van het type warmtepomp, een geïntegreerde boiler zijn of een losse boiler. De compressor van de warmtepomp zorgt voor tapwater van circa 55° tot 60°. Is een hogere temperatuur nodig? Dan is dat mogelijk met behulp van het thermische element van de NIBE warmtepompen.
Hoe kan een warmtepomp samenwerken met zonnepanelen?
Een warmtepomp maakt dus gebruik van de warmte uit duurzame bronnen en zet dit om in energie voor het verwarmen of koelen van je woning en het bereiden van warmtapwater. De compressor van de warmtepomp gebruikt elektriciteit als hulpenergie voor dit proces. Deze energie kun je ook zelf duurzaam opwekken met behulp van zonnepanelen (pv-panelen) op je dak. Op die manier kun je van je woning zelfs een nul-op-de-meter woning maken. In Nederland geldt daarbij de zogeheten salderingsregeling: in de zomer lever je pv-stroom van je zonnepanelen aan het net en in de winter kun je voor hetzelfde geld weer stroom gebruiken tot een maximum van 5000 kWh).
Wat zijn PVT-warmtepomppanelen?
PVT-warmtepomppanelen kunnen samen met een NIBE water/water warmtepomp zónder grondboring of captatienet zorgen voor verwarming, koeling en warmtapwater. PVT-panelen combineren de techniek van zonnepanelen (pv-panelen) die groene stroom opwekken en zonnecollectoren die zorgen voor warm water. De basis van PVT-warmtepomppanelen is een corrosiebestendige warmtewisselaar van koperen buizen en aluminium met een speciale coating. De warmte uit de omgevingslucht wordt via de lamellen opgenomen door een koelvloeistof (zelfs bij temperaturen onder 0°) en naar de warmtepomp gevoerd. Dat doen ze dus ook als het buiten vriest.
Wat is het rendement van een warmtepomp?
De warmtepomp maakt gebruik van gratis warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor kan een zeer hoog rendement worden behaald met de NIBE warmtepompen. Dit rendement kan zelfs oplopen tot meer dan 600%. Voor het optimale rendement is onder andere een juiste afstemming van de bron en het cv-afgiftesysteem belangrijk. Het rendement is bovendien ook afhankelijk van het type warmtepomp, het type bron, het type cv-systeem en het juiste onderhoud.
Hoeveel geluid maakt een warmtepomp in werking?
De NIBE water/water warmtepompen zijn vrijwel geluidloos, doordat de bron in de grond zit en er met de ontwikkeling veel aandacht is geschonken aan beperking van het geluid van de compressor. Bij een ventilatielucht/water warmtepomp en een lucht/water warmtepomp veroorzaakt de ventilator het meeste geluid. Bij een ventilatielucht/water warmtepomp dient aandacht te worden geschonken aan een goede geluidsisolatie in het kanalensysteem. En bij een lucht/water warmtepomp zorgt voldoende aandacht voor een juiste opstelling en te nemen maatregelen voor het minimaliseren van het geluid. Daarbij is het goed om te weten dat de NIBE warmtepompen behoren tot de stilste in de markt en dat ze een ‘silent mode’ hebben.
Wat is nodig qua onderhoud voor een goede werking?
Het is voor een goede werking van een warmtepomp - net als bij een cv-ketel of je auto - belangrijk om de nodige aandacht te besteden aan onderhoud en service. Het ‘hart’ van de warmtepomp - de compressor en het koudemiddelcircuit - vragen geen of weinig onderhoud, maar de bron van de warmtepomp en het afgiftesysteem vragen wel de nodige aandacht. Het gaat dus vooral om onderhoud met betrekking tot de installatie.
Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?
Een warmtepomp haalt voor de werking energie uit de omgeving en zet dit deze om in bruikbare warmte voor centrale verwarming en warmwater (en eventueel koelen door het proces om te draaien). De compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp verbruiken elektrische energie. Vervang je je cv-ketel door een warmtepomp met een (heel goed te realiseren) rendement van 480% (COP = 4,8), dan is voor het leveren van dezelfde hoeveel warmte 14.461/4,8 = 3.013 kWh aan elektriciteit nodig. Dit kost je jaarlijks 3.013 x € 0,22 (prijs per kWh) = € 663,-.
De NIBE warmtepompen
Dankzij tientallen jaren ervaring met warmtepomptechniek beschikt NIBE inmiddels over een breed en onderscheidend assortiment met voor iedere woning de juiste warmtepomp. In de onderstaande artikelen lees je meer over de werking van een aantal warmtepompen uit ons aanbod:
Welke warmtepomp past bij jouw woning?
Of een warmtepomp bij jouw woning past is niet alleen afhankelijk van de werking van de verschillende type warmtepompen. Geen woning is namelijk hetzelfde en dan nog niet te spreken over de comfortwensen. Het is daarom belangrijk dat een vakbekwame warmtepomp installateur jouw persoonlijke situatie kent om zo het juiste advies te geven voor een warmtepomp.
Meer artikelen over werking & techniek
We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.