Werking & techniek

Wist je dat een warmtepomp ook kan koelen?

Bij het woord warmtepomp denk je waarschijnlijk als eerste aan het verwarmen van je woning. En misschien denk je ook nog wel aan warm water voor je keuken en je badkamer. Maar wist je dat veel warmtepompen ook kunnen zorgen voor een comfortabele binnentemperatuur op een snikhete zomerdag? Goed om te weten, zeker met die zomers die ineens heel warm kunnen zijn…

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een NIBE erkend installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de door NIBE erkend installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

Deze warmtepompen kunnen ook koelen

Water/water warmtepompen zijn heel geschikt om je woning ’s zomers mee te koelen. Hoe? Door het water in het cv-systeem met behulp van het koude water uit de bodembron af te koelen tot circa 18°C en door de vloerverwarming te laten stromen. Bij lucht/water warmtepompen is dit ook mogelijk, al gebeurt het in dat geval door de werking van de warmtepomp om te keren. De warmtepomp geeft dan via zijn buitenunit warmte af aan de buitenlucht en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming. Bij beide soorten warmtepompen wordt warmte aan je woning onttrokken en buiten je woning afgevoerd naar de bodem of de buitenlucht.

De PVT warmtepomppanelen van Triple Solar bieden, in combinatie met een NIBE modulerende water/water warmtepomp, ook de mogelijkheid om je huis te verkoelen. Waar normaal gesproken een bron in de grond hiervoor de mogelijkheid biedt, is het ook mogelijk om warmte uit de woning naar buiten toe af te voeren via de PVT warmtepomppanelen. In feite wordt de functie van de panelen omgedraaid: ze gaan warmte afgeven aan de buitenlucht, warmte die uit de woning wordt gehaald en zo voor aangename verkoeling zorgt.

Passief, actief koelen en nachtverkoeling

Bij een water/water warmtepomp spreken we over passieve koeling. De warmtepomp gebruikt namelijk alleen twee energiezuinige cv-pompen om te zorgen dat warmte uit de vloerverwarming in de bron wordt gebracht. Omdat de compressor van de warmtepomp hierbij niet nodig is, verbruik je bij deze manier van koelen maar weinig elektriciteit. Het koelvermogen van de vloer ten opzichte van de gehele woning is echter niet heel groot. Daarom is het belangrijk om de warmtepomp op tijd met koelen te laten beginnen en de koelfunctie voor langere tijd aan te laten staan. Doe je dit, dan wordt je woning optimaal gekoeld.

Bij een lucht/water warmtepomp is er sprake van actieve koeling. In feite werkt de warmtepomp hierbij gewoon omgekeerd: in plaats van warmte uit de buitenlucht te halen om je woning te verwarmen, wordt warmte uit je woning gehaald en via de warmtepomp naar buiten gebracht. Omdat bij dit proces de compressor wordt gebruikt, verbruikt de warmtepomp wél meer elektriciteit dan bij passieve koeling. Maar daar krijg je dan wél een comfortabele binnentemperatuur voor terug! En heb je zonnepanelen op je woning die in de zomer veel stroom leveren? Dan kun je die mooi gebruiken voor het stroomverbruik van de warmtepomp die aan het koelen is.

Bij een NIBE water/water warmtepomp in combinatie met de PVT warmtepomppanelen van Triple Solar is nachtverkoeling en actieve koeling moglijk. Nachtverkoeling, waarbij ’s nachts de temperatuur buiten lager is dan binnen en zo de warmte vanuit de woning, zorgt voor afkoeling zonder gebruik te maken van de compressor. De andere mogelijkheid voor verkoeling is door actief gebruik te maken van de compressor. De werking van de warmtepomp kan met behulp van. een accessoire worden omgedraaid: in plaats dat de warmtepomp de warmte uit de panelen haalt en de woning verwarmt, wordt nu warmte uit de woning gehaald en via de PVT warmtepomppanelen naar buiten gevoerd.

Passief koelen: comfortabel en verstandig

Passief koelen met een water/water warmtepomp is niet alleen heel comfortabel, het is ook heel belangrijk. In de winter haalt de warmtepomp namelijk veel warmte uit de bodem om je woning te verwarmen. Hierdoor daalt de bodemtemperatuur. In de zomer wordt de bron door ondergrondse waterstromen en warmteoverdracht in de bodem vanzelf weer warmer. Dit noemen we: regeneratie van de bron. Door ’s zomers passief te koelen, voer je aanvullende warmte vanuit je woning terug in de bodem waardoor de temperatuur van de bodem extra wordt verhoogd. Zo zorg je er dus in de zomer extra voor dat de bron in de winter weer voldoende warmte kan leveren. En dát is uiteraard weer goed voor het rendement van de warmtepomp in de winter. Kortom: zelfs als je ’s zomers niet thuis bent, is het verstandig om passief te blijven koelen!

Tot hoe ver kan je 'koelen' met een warmtepomp?

Dat hangt van een aantal aspecten af. Allereerst kunnen we de vraag stellen hoe warm het zonder koeling in je woning wordt? Heb je bijvoorbeeld goede zonwering – zoals rolluiken, screens of een brede dakoverstek – dan blijft je woning ’s zomers sowieso al wat koeler. Ook is het gebruik van ramen en buitendeuren van belang: zet je overdag de ramen en (tuin)deuren vaak open, dan komt er ’s zomers veel warmte naar binnen. Ook hier valt dus wel wat te winnen. Tot slot speelt de mate van isolatie een rol. Is je woning goed geïsoleerd, dan kan de warmte in de winter moeilijker naar buiten maar in de zomer ook moeilijker naar binnen! Bovenop al deze mogelijke invloeden kan een warmtepomp zorgen voor extra verkoeling van de binnentemperatuur met bijvoorbeeld 3℃ tot 5℃. En dát brengt op warme zomerdagen nu juist net dat extra aangename, verkoelende klimaat in huis!

Is mijn CV-installatie geschikt voor koeling?

Heeft je woning een vloerverwarmingssysteem dat wordt gebruikt als hoofdverwarming, dan is dat een prima systeem om zowel mee te verwarmen als te koelen. Je kunt in dat geval water van circa 18℃ door de vloer laten stromen. Kouder kan niet, omdat er dan een risico op condensatie – en dus een vochtige vloer – ontstaat. Het is nog wel van belang hoe de vloer is afgewerkt. Een tegelvloer is bijvoorbeeld beter geschikt om te koelen dan een houten vloer, aangezien een houten vloer eigenlijk een soort isolatielaag vormt waardoor warmte wat moelijker van je woning naar de vloerverwarming eronder kan.

Radiatoren leveren te weinig koelvermogen en zijn dus eigenlijk niet geschikt voor koeling. Het is met name in Zuid-Europese landen al gebruikelijk om – als koeling gewenst is – ventilatorconvectoren in plaats van radiatoren te plaatsen. Deze zogenaamde fan coils kunnen zowel verwarmen als koelen. Voor koeling kan zelfs gekoeld water van circa 70°C worden gebruikt. Deze manier van koelen vereist wel een condensafvoer bij de fan coils én dampdichte isolatie rondom de buizen die het koude water naar de fan coils aanvoert. Fan coils worden in Nederland echter nog niet veel toegepast. Heb je nog geen vloerverwarming en overweeg je de aanschaf van een warmtepomp? Dan is het verstandig om de aanleg van vloerverwarming mee te nemen in je overweging. Dat is niet alleen gunstig voor het rendement van de warmtepomp bij verwarming, maar maakt de installatie meteen geschikt voor koeling!

Airconditioning? Of een warmtepomp met koeling?

Overweeg je de aanschaf van een airco? Bedenk dan dat een warmtepomp een goed alternatief kan zijn. Dan kun je namelijk niet alleen je woning heerlijk verkoelen, maar ben je ook direct van het gas af én verwarm je je woning op een duurzamere manier. Meer weten? Neem dan contact op met een erkend installateur.

Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Je creëert met een water/water warmtepompinstallatie van NIBE een optimaal binnenklimaat doordat je huis niet alleen wordt voorzien van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht om je huis op een duurzame manier te voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. Een lucht/water warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Werking & techniek

Zo werkt een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht.

Werking & techniek

Lucht/water warmtepomp - Warmte winnen uit niets

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C!

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen