De voordelen en mogelijkheden van een All-Electric warmtepomp

Alle warmtepompen van NIBE zijn ‘All-Electric’. Dit betekent dat er geen gasaansluiting aan te pas hoeft te komen voor het verwarmen en koelen van je woning en het bereiden van warmtapwater. Ben je nog niet klaar om volledig gasloos te gaan? Dan kun je kiezen voor de hybride warmtepomp in combinatie met een cv-ketel. Wat zijn de voordelen van een elektrische warmtepomp en wat zijn de mogelijkheden? Hoe werkt een hybride warmtepomp in combinatie met je cv-ketel? We leggen het je uit in dit artikel.

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

Hoe werkt een elektrische warmtepomp?

Een warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem (grondwater/aarde). Deze energie wordt vervolgens omgezet in warmte voor het verwarmen of koelen van je woning en voor het verwarmen van tapwater. Bij dit proces gebruiken de compressor van de warmtepomp en enkele andere onderdelen van de warmtepomp elektrische energie. De warmtepompen zijn hierdoor volledig elektrisch. Een gasaansluiting is niet nodig, maar de hybride warmtepomp kan nog wel in combinatie met een cv-ketel gebruikt worden.

Elektrisch verwarmen met een hoog rendement

Een ‘All-Electric’ warmtepomp maakt dus gebruik van de ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. In combinatie met een beperkte hoeveelheid stroom kan een zeer hoog rendement worden gehaald, zonder in te leveren op comfort. Het rendement kan zelfs oplopen tot meer dan 600%. Dit betekent dat een elektrische warmtepomp die 6 kWh warmte levert, daarvoor maar 1 kWh aan elektriciteit nodig heeft. Dit geldt uiteraard onder bepaalde omstandigheden en kan zelfs nog gunstiger zijn. Het rendement van een warmtepomp wordt ook wel uitgedrukt in COP en SCOP. Lees hier meer over in het artikel ‘Rendement van een warmtepomp in COP en SCOP’.

De hybride warmtepomp: tussenstap naar All-Electric

Ben je nog niet helemaal klaar voor gasloos verwarmen? Is je cv-ketel nog niet kapot, maar wil je al wel een stap zetten richting duurzaam verwarmen? Daarvoor is de hybride warmtepomp een goede oplossing. Dit is ook een All-Electric warmtepomp die kan samenwerken met de cv-ketel op gas. De warmtepomp zal voor het grootste deel voor de verwarming van je huis zorgen. Op piekmomenten kan de cv-ketel bijspringen. De warmtepomp kan ook stand-alone zonder cv-ketel werken, waardoor het een goede tussenstap is naar volledig gasloos verwarmen.

PV-panelen en elektrische warmtepomp

Wanneer je je cv-ketel op gas vervangt door een volledig elektrische warmtepomp en je gaat ook elektrisch koken, dan daalt je gasverbruik tot € 0,- en je hoeft ook geen vastrecht voor een gasmeter te betalen. Daarnaast kun je de warmtepomp met pv-panelen combineren voor het opwekken van stroom. Op die manier is het zelfs mogelijk om het netto energieverbruik (de opgewekte energie min de verbruikte energie) tot nul-op-de-meter te reduceren.

Is een elektrische warmtepomp geschikt voor jouw woning?

Een volledig elektrische warmtepomp maakt het dus mogelijk om met een beperkte hoeveelheid stroom een zeer hoog rendement te halen voor het verwarmen en koelen van je huis en het bereiden van warmtapwater. In ons assortiment tref je verschillende soorten elektrische warmtepompen. Wil je meer weten over elektrisch verwarmen met een warmtepomp? Wil je weten wat de beste keuze is voor een ‘All-Electric’ warmtepomp in jouw woning? Een installateur kan jou van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en je comfortwensen.

NIBE warmtepompen

Meer over warmtepompen

Warmtepomp en warm water: veelgestelde vragen & antwoorden

Een warmtepomp kan in combinatie met een ingebouwde of losse boiler ook zorgen voor het bereiden van warm water.

Lees meer

Mogelijke bronnen van een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp maakt meestal gebruik van een gesloten bodemcollector. Maar er zijn meerdere alternatieven op de markt gekomen.

Lees meer

Hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de omgeving en zet deze om in bruikbare warmte voor centrale verwarming en warmwater. Bij dit proces gebruiken de compressor en enkele andere onderdelen van de warmtepomp elektrische energie. De vraag is: hoeveel stroom verbruikt een warmtepomp nu precies?

Lees meer

Alle informatie over warmtepompen

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers