Mogelijke bronnen van een water/water warmtepomp

Een warmtepomp onttrekt warmte aan een een bron in de omgeving zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht om zo op een duurzame manier je huis van centrale verwarming, warmtapwater en op warme dagen van koeling te voorzien. Een warmtepomp haalt dus ‘gratis’ warmte uit de omgeving en in combinatie met een beperkte hoeveelheid stroom leidt dit tot een zeer hoog rendement dat kan oplopen tot meer dan 500%. Een water/water warmtepomp maakt meestal gebruik van een gesloten bodemcollector: een verticale bron in de grond. De afgelopen jaren hebben de ontwikkelingen niet stilgestaan en zijn er, met succes, meerdere alternatieven op de markt gekomen. In dit artikel lees je meer over de verschillende bronnen van een water/water warmtepomp.

De verticale gesloten bodemcollector: de meest populaire bron

De verticale gesloten bodemcollector, ook wel verticale bodemwarmtewisselaar genoemd, is momenteel de bekendste en meest gebruikte bron voor de water/water warmtepomp. Deze is namelijk heel geschikt om zowel te koelen als te verwarmen, heeft een hoog rendement en is onafhankelijk van de buitentemperatuur. Een verticale bodemwarmtewisselaar heeft bovendien als voordeel dat je de benodigde warmte op een relatief kleine oppervlakte aan de bodem kunt onttrekken: ideaal voor huizen met een kleinere tuin.

Waaruit bestaat de verticale gesloten bodemcollector?

Een gesloten verticale bodemcollector bestaat uit een geboorde put waarin buizen zijn aangebracht. Voor een verticale bodemcollector moeten dus een of meer grondboringen worden verricht. Voor zo’n grondboring heb je een gespecialiseerd boorbedrijf nodig dat het benodigde aantal boorputten en de diepte – doorgaans 40 tot 160 meter – ervan vaststelt. De uitkomst daarvan hangt af van het vermogen van je warmtepomp en de gesteldheid van de bodem.

Hoe werkt de gesloten verticale bodemcollector?

De warmtepomp pompt, door de buizen van de bodemcollector, een vorstvrij mengsel van water en milieuvriendelijk glycol rond. Hiermee wordt warmte uit de bodem naar de warmtepomp getransporteerd. In de water/water warmtepomp wordt deze warmte aan het watermengsel onttrokken en opgewaardeerd tot een bruikbare temperatuur voor het verwarmen van je huis en het bereiden van tapwater.

Nog meer mogelijke bronnen

Naast de populaire verticale gesloten bodemcollector zijn er nog veel meer mogelijke bronnen van een water/water warmtepomp. Hieronder tref je een opsomming van een tien mogelijke bronnen, inclusief een korte uitleg.

1. Verticale open bodembron (of aquifers)
Een verticale open bodembron maakt gebruik van twee bronnen in de grond. Via de warmtewisselaar onttrekt de warmtepomp warmte aan het grondwater, waarna het grondwater met een lagere temperatuur naar de onttrekkingsbron wordt teruggepompt. En in de warme seizoenen kan dit verticale open bronsysteem ook andersom werken.

2. Horizontale gesloten bodemcollector
Een water/water warmtepomp die een gesloten horizontale bodemcollector als bron gebruikt, wordt ook wel een horizontale warmtepomp genoemd. Een horizontale bodemcollector ofwel horizontale bodemwarmtewisselaar bestaat uit een systeem van buizen dat horizontaal onder je tuin wordt aangelegd op een diepte van 80 tot 100 centimeter. Hierbij worden stroken van je tuin tot de benodigde diepte (circa 1,5 meter) afgegraven zodat de bodemwarmtewisselaar als horizontale bron kan worden geplaatst. Deze bron wordt voornamelijk in Oostenrijk toegepast omdat het lastig kan zijn om zo diep te boren.

3. Gesloten collector in oppervlaktewater
Een water/water warmtepomp in combinatie met een gesloten collector in oppervlaktewater is ook mogelijk. De warmte wordt hierbij aan het oppervlaktewater gewonnen. Dit wordt meestal gedaan met behulp van een bolvormige warmtewisselaar : een compacte, efficiënte gesloten warmtewisselaar in een milieuvriendelijke PE-behuizing die in het water ligt. Deze bolvormige warmtewisselaar is bijvoorbeeld toegepast in het voorbeeldproject met de drijvende woningen in Woerden op recreatieplas Cattenbroek. Er zijn ook andere varianten warmtewisselaars die warme kunnen onttrekken uit oppervlaktewater, bijvoorbeeld warmtewisselaars in een damwand of langwerpig gevormde wisselaars die in het water worden gehangen.

4. Heipalen
Dit is een relatief nieuwe bron. Dit zijn voorgespannen prefab heipalen die voorzien zijn van een warmtewisselaar. Deze warmtewisselaar is over de gehele lengte van de paal aangebracht en zorgt voor de uitwisseling van warme en koude licht met de grond in een gesloten systeem.

5. PVT-warmtepomppanelen op het dak
Een relatief nieuwe, maar inmiddels uitgebreid bewezen ontwikkeling is de dakcollector ofwel het PVT-warmtepomppaneel. Toepassing deze panelen op het dak als dakcollector kan een goed alternatief zijn voor een verticale of horizontale bodemcollector. PVT-warmtepomppanelen onderscheiden zich doordat ze altijd – zelfs als de zon niet schijnt – warmte uit de buitenlucht kunnen halen. Lees meer over de PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar in het artikel: ‘NIBE warmtepomp + PVT-warmtepomppanelen: een geruisloos warmtepompconcept.’ Er zijn nog meer merken die PVT-panelen leveren zoals R&R en Solar Freezer.

6. Combinatie van PVT-panelen en een buffer
Solar Freezer combineert de PVT-panelen op het dak met een buffer in de grond of onder het huis. Op het dak produceren de pvt-panelen groene stroom en onttrekken ze duurzame warmte aan de zon en buitenlucht. Deze wordt direct benut door de water/water warmtepomp voor het verwarmen van de woning en het produceren van warm tapwater. Wanneer de collectoren meer warmte produceren dan nodig is, zorgt een automatische schakeling ervoor dat de duurzaam opgewekte warmte wordt opgeslagen in de rubberen bufferzak. Wanneer de collectoren te weinig warmte produceren, onttrekt de warmtepomp de benodigde energie uit de buffer.

7. Gevelthermie
Een muur staat ook in contact met de buitenlucht en innovatieve wisselaars in muren maken het mogelijk om hier warmte uit te onttrekken als bron voor een warmtepomp. Muren zijn in woningen en utiliteitsgebouwen voldoende aanwezig en bieden in die zin veel mogelijkheden. Een praktisch voorbeeld hiervan is de WarmteWinMuur, waar m.b.v. een leidingsysteem in de muur van woningen, warmte uit wordt onttrokken. Deze techniek is geruisloos, want er is geen buitenunit nodig en ook hoeft er geen bron in de grond geboord te worden. Deze techniek wordt in Nederland voor zover bekend nog maar op kleine schaal toegepast.

8. Aardwarmtekorven
Aardwarmtekorven bestaan, zoals de naam het al zegt, uit opgerolde slangen in de vorm van een korf. Deze korven dienen als bron in de ondiepe grond en hebben een maximale diameter van ca. 2,5 meter en een hoogte van ca. 2-3 meter. Ze worden op een diepte van 1 tot 4 meter in de grond geplaatst. Afhankelijk van de energiebehoefte van de woningen wordt er een voldoende aantal van deze korven aan elkaar gekoppeld. Bij deze techniek ga je in feite niet diep de grond in, zoals bij een bronboring, maar wordt er juist relatief ondiep en breed in de grond gewerkt. Er is geen boring nodig, maar wel een relatief groot grondoppervlak, dat het liefst zonder bestrating is uitgevoerd.

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Meer weten?

Voor een water/water warmtepomp zijn er heel veel mogelijkheden als het gaat om de bron. Wil je meer informatie over de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een NIBE installateur om je goed te laten adviseren.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers