Is een water/water warmtepomp iets voor jou?

Elke warmtepomp onttrekt op een duurzame manier warmte uit een bron in de omgeving, zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Een water/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld gebruik van bodemwarmte: gratis energie die is opgeslagen in de aardbodem. Dat is voor veel woningen een uitstekende oplossing om duurzaam te verwarmen, koelen en voor de bereiding van warmtapwater. Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp? En wil je weten of een water/water warmtepomp iets voor jou is? Dan geeft dit artikel je een goede eerste indruk.

In het kort: Wat is een water/water warmtepomp?

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat met behulp van een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem. De warmtepomp gebruikt dus warmte uit de aardbodem, waar de temperatuur circa 5ºC tot 10ºC bedraagt. Met behulp van zijn compressor maakt de warmtepomp hiermee bruikbare warmte met een temperatuur van bijvoorbeeld 35ºC voor centrale verwarming of 55ºC voor tapwaterverwarming. De warmtepomp voorziet je huis op deze duurzame manier van verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen – verkoeling. Het voordeel van zo’n bron in de grond is bovendien dat je – in tegenstelling tot een lucht/water warmtepomp – geen buitenunit nodig hebt. Er hoeft dus niet te worden gezocht naar een geschikte opstelplaats. En – nog belangrijker: je hoort helemaal niets!

Bij een water/water warmtepomp wordt zowel aan de bronkant als aan de cv-kant water als medium gebruikt. Vandaar dus de aanduiding water/water. Vaak is het ‘water’ aan de bronkant overigens geen puur water, maar een mengsel van water met milieuvriendelijk glycol. Dit mengel noemen we ook wel brine. Daarom kom je dus ook regelmatig de term brine/water warmtepomp tegen. Het water in de bron wordt door een of meer lussen van twee buizen in de bodem rondgepompt, bijvoorbeeld tot 120 meter diepte en weer terug. Zo wordt warmte (of koude) uit de aardbodem gehaald. Daarom wordt een water/water warmtepomp ook wel aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd. De warmte (of koude) die je met een water/water warmtepomp uit de bodem haalt, is 100% duurzaam, kost niets en kun je ook nog eens gebruiken om je huis mee te verkoelen!

Past een water/water warmtepomp bij mijn huis?

Zoals je hierboven kunt lezen, heb je voor een water/water warmtepomp een geschikte bodembron nodig. Het is dus belangrijk dat er op de locatie waar jouw huis staat een bron in de grond mag worden geboord. Soms – bijvoorbeeld in of rondom een waterwingebied – is dat helaas niet het geval. Bij nieuwbouwhuizen of appartementen is het boren van een bron tijdens de bouw niet zo’n punt, want dan is de tuin nog niet klaar en vrij toegankelijk. Bij een bestaand huis is het echter de vraag of er een bron kan worden gemaakt. Om te beginnen moet je hiervoor natuurlijk wel een (kleine) tuin hebben. Daarnaast moet je tuin bereikbaar zijn voor de machine die de boring doet. Is het niet mogelijk om een bron in de bodem te boren, dan valt het te overwegen om PVT-warmtepomppanelen op je dak te laten installeren. Dit zijn zonnepanelen met een soort warmtewisselaar erachter. Acht van deze PVT-warmtepomppanelen kunnen bijvoorbeeld al als bron dienen voor een water/water warmtepomp met een vermogen van 6 kW. Deze oplossing is – net als een bron in de grond – 100% geruisloos omdat er geen ventilator voor nodig is.

Uitgebreide keuze in NIBE water/water warmtepompen

NIBE ontwikkelt al bijna 40 jaar water/water warmtepompen die zijn geperfectioneerd op rendement, een zeer stille werking, connectiviteit en design. Een warmtepomp van NIBE is dan ook een Zweeds kwaliteitsproduct. NIBE is op het gebied van warmtepompen bovendien al jaren marktleider in Europa. Het assortiment omvat diverse series water/water warmtepompen, elk met hun specifieke voordelen. In het overzicht (link naar https://www.nibe.eu/nl-nl/producten/warmtepompen/water-water-warmtepompen) vind je – na een korte introductie – de verschillende series met hun belangrijkste kenmerken.

Je huis en comfortwernsen bepalen samen het juiste type

Denk je aan wooncomfort, dan denk je natuurlijk aan een aangenaam warm huis en een comfortabele hoeveelheid warm water. Maar met het oog op de warme zomermaanden is de mogelijkheid om je huis te verkoelen misschien ook wel een wens. Hieronder gaan we daarom nader in op de functies van een water/water warmtepomp: verwarmen, koelen en warm water bereiden.

Verwarming: kies het vermogen dat past bij je huis

Een warmtepomp van NIBE kan heel energiezuinig je huis verwarmen. Tenminste: als het vermogen van je warmtepomp goed bij je huis past. Maar wat is nou precies een passend vermogen? Bij de keuze voor een cv-ketel maakte het benodigde vermogen voor verwarming nooit zoveel uit. Er werd namelijk vooral gekeken naar het vermogen dat nodig was om warm water te leveren. Bijvoorbeeld: 28 kW voor 8 liter warm water per minuut. Dus of ’s winters nou 8 of 10 kW vermogen nodig was om een huis goed te kunnen verwarmen, was niet zo relevant. Er was immers altijd vermogen genoeg.

Bij een warmtepomp is dat anders, want daar maakt een paar kW meer vermogen best veel uit voor de aanschafprijs. Aan de andere kant is te weinig vermogen ook niet handig, want je wilt je huis op een koude winterdag natuurlijk wel goed kunnen verwarmen. Het is daarom belangrijk om een vermogen te kiezen dat zo goed mogelijk bij je huis past. NIBE biedt daarom voor ieder huis – van klein tot groot – een warmtepomp met een passend vermogen. De grootte van je huis, de mate van isolatie en de manier van ventileren bepalen daarbij hoeveel vermogen passend is om je huis ook in hartje winter goed te kunnen verwarmen.

NIBE levert water/water warmtepompen met een maximaal vermogen van 6 kW tot en met 60 kW. Omdat vermogens van 6 tot en met 16 kW bij woningen het meeste voorkomen, richten we ons in dit artikel op deze toestellen. Binnen deze vermogensrange zijn diverse tussenliggende vermogens beschikbaar. Bij warmtepompen van NIBE kun je aan de typeaanduiding makkelijk het vermogen aflezen, want het maximale vermogen staat altijd vermeld achter de serienaam. Een NIBE F1245-6 water/water warmtepomp heeft bijvoorbeeld een maximaal vermogen van 6 kW. Handig om te weten.

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Warm water: Net zoveel comfort als je maar wilt

Nu je weet dat het vermogen van een warmtepomp wordt afgestemd op het benodigde vermogen voor cv-verwarming, vraag je jezelf misschien af of er dan wel genoeg vermogen is voor het bereiden van warm water. Het antwoord daarop is: ja. Waar een cv-combiketel namelijk zijn piekvermogen (bijvoorbeeld van 28 kW) aanspreekt om direct warm water te maken, gebruikt een warmtepomp namelijk een lager vermogen om een voorraad warm water (bijvoorbeeld 180 of 250 liter) in een boiler op te warmen. Een warmtepomp hoeft dus niet – zoals een cv-ketel – telkens als iemand de warme kraan opendraait direct aan te springen, maar kan er wat langer over doen om de boiler op temperatuur te houden.

  • Combi-warmtepompen met een ingebouwde boiler
    Net zoals cv-ketels in combi-uitvoering zijn er ook combi-warmtepompen met een ingebouwde boiler. De combi-warmtepompen van NIBE hebben een inhoud van 180 liter. Je kunt kiezen uit twee series combi-warmtepompen: serie F1245 en serie F1255. De combi-warmtepompen van NIBE nemen op de vloer niet meer ruimte in dan een wasmachine: slechts 60 x 62 cm.
  • Solo-warmtepompen met een losse boiler
    Wil je meer warm water? Dan is een solo-warmtepomp met een losse boiler die ernaast komt te staan een goede keuze. Afhankelijk van het gewenste hoeveelheid warm water heb je bij NIBE keuze uit boilers met een inhoud van bijvoorbeeld 300, 500 tot zelfs 1000 liter. Je warmwaterbehoefte is onder meer afhankelijk van het aantal badkamers, het type douche (bijvoorbeeld een regendouche) en de inhoud van je bad. NIBE heeft twee series solo-warmtepompen: serie F1145 en serie F1155. Houd er wél rekening mee dat een solo-warmtepomp en een losse boiler meer ruimte vergen.

Verkoeling: ook in de zomer een aangename temperatuur in huis

Veel mensen houden van warme zomers, maar vinden het minder prettig dat het daardoor in huis vaak (te) warm wordt. En groot pluspunt van een water/water warmtepomp met een bron in de grond is daarom dat je ’s zomers vrijwel gratis je huis kunt koelen. Een bodembron heeft namelijk een temperatuur van 5°C tot 10°C. Er zijn maar twee energiezuinige pompjes voor nodig om water door de koele bodem en je afgiftesysteem (bijvoorbeeld vloerverwarming) te laten circuleren en zo je huis te verkoelen. We noemen dit: passieve koeling. Sommige NIBE warmtepompen hebben een ingebouwde passieve koelmodule, andere warmtepompen maken gebruik van een externe accessoire: de zogeheten PCM-module. NIBE warmtepompen met een ingebouwde passieve koelmodule herken je aan de letters PC (Passive Cooling) achter de serienaam. Bijvoorbeeld: F1255-6 PC.

Moduleren of aan/uit?

Lange tijd was het bij water/water warmtepompen gebruikelijk om de compressor steeds aan en uit te schakelen. Dat is namelijk een relatief eenvoudige en bewezen techniek. De laatste jaren maken steeds meer water/water warmtepompen echter gebruik van inverter-technologie. Dankzij deze techniek kan de compressor van de warmtepomp moduleren. Dit betekent dat de warmtepomp zijn vermogen traploos aan de warmtebehoefte van je huis kan aanpassen. Een modulerende 6 kW warmtepomp kan zijn vermogen hierdoor bijvoorbeeld reduceren tot 1,5 kW. Dat is gunstig, want in het voor- en najaar of op een milde winterdag heb je ook maar een beetje warmte nodig. Ook de benodigde buffercapaciteit van de cv-installatie kan hierdoor kleiner zijn, waardoor een kleiner buffervat volstaat of zelfs helemaal geen buffervat meer nodig is.

Het NIBE-assortiment omvat zowel combi- als solo-warmtepompen met een aan/uit compressor of met een modulerende compressor. Warmtepompen met ’45’ in de naam (zoals de F1245 en de F1145) hebben een aan/uit compressor. Series met ‘55’ in de naam (zoals de F1255 en de F1155) hebben een modulerende compressor. In onderstaand overzicht is alle bovengenoemde informatie beknopt samengevat:

Overzicht NIBE water/water warmtepompen (voor woningen en apartementen)

Overzicht NIBE water/water warmtepompen
Klik op de afbeelding voor een grote versie (PDF).

De belangrijkste voordelen van NIBE water/water warmtepompen

  • Hoogwaardig Zweeds kwaliteitsproduct met bewezen degelijkheid en duurzaamheid
  • Het resultaat van bijna 40 jaar ervaring
  • Fluisterstille werking, ook in vol bedrijf
  • Zeer hoog rendement: goed voor het milieu, prettig voor je portemonnee
  • Ruime keuze aan accessoires voor een warmtepompinstallatie op maat
  • Eigen service- en onderhoudsdienst in Nederland
  • Voordelig in aanschaf dankzij een ISDE-subsidie tot € 5.700,- (20 kW)

Wil je meer weten over de kosten? Lees dan het artikel over de kosten van een water/water warmtepomp.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers