Werking & techniek

Is een water/water warmtepomp iets voor jou?

Elke warmtepomp onttrekt warmte aan een bron in de omgeving, zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Een water/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld gebruik van bodemwarmte: gratis energie die is opgeslagen in de aardbodem. Dat is in een aantal situaties een uitstekende oplossing, maar in andere situaties juist niet. Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp? En wil je weten of een water/water warmtepomp iets voor jou is? Dan geeft dit artikel je een goede eerste indruk.

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een NIBE erkend installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de door NIBE erkend installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

In het kort: Wat is een water/water warmtepomp?

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat met behulp van een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem. De warmtepomp gebruikt dus warmte uit de aardbodem, waar de temperatuur circa 5ºC tot 10ºC bedraagt. Met behulp van zijn compressor maakt de warmtepomp hiermee bruikbare warmte met een temperatuur van bijvoorbeeld 35ºC voor cv-verwarming of 55ºC voor tapwaterverwarming. De warmtepomp voorziet je huis op deze duurzame manier van verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen – verkoeling. Het voordeel van zo’n bron in de grond is bovendien dat je – in tegenstelling tot een lucht/water warmtepomp – geen buitenunit nodig hebt. Er hoeft dus niet te worden gezocht naar een geschikte opstelplaats. En – nog belangrijker: je hoort helemaal niets!

Bij een water/water warmtepomp wordt zowel aan de bronkant als aan de cv-kant water als medium gebruikt. Vandaar dus de aanduiding water/water. Vaak is het ‘water’ aan de bronkant overigens geen puur water, maar een mengsel van water met milieuvriendelijk glycol. Dit mengel noemen we ook wel brine. Daarom kom je dus ook regelmatig de term brine/water warmtepomp tegen. Het water in de bron wordt door een of meer lussen van twee buizen in de bodem rondgepompt, bijvoorbeeld tot 120 meter diepte en weer terug. Zo wordt warmte (of koude) uit de aardbodem gehaald. Daarom wordt een water/water warmtepomp ook wel aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp genoemd. De warmte (of koude) die je met een water/water warmtepomp uit de bodem haalt, is 100% duurzaam, kost niets en kun je ook nog eens gebruiken om je huis mee te verkoelen!

Past een water/water warmtepomp bij mijn huis?

Zoals je hierboven kunt lezen, heb je voor een water/water warmtepomp een geschikte bodembron nodig. Het is dus belangrijk dat er op de locatie waar jouw huis staat een bron in de grond mag worden geboord. Soms – bijvoorbeeld in of rondom een waterwingebied – is dat helaas niet het geval. Bij nieuwbouwhuizen of appartementen is het boren van een bron tijdens de bouw niet zo’n punt, want dan is de tuin nog niet klaar en vrij toegankelijk. Bij een bestaand huis is het echter de vraag of er een bron kan worden gemaakt. Om te beginnen moet je hiervoor natuurlijk wel een (kleine) tuin hebben. Daarnaast moet je tuin bereikbaar zijn voor de machine die de boring doet. Is het niet mogelijk om een bron in de bodem te boren, dan valt het te overwegen om PVT-warmtepomppanelen op je dak te laten installeren. Dit zijn zonnepanelen met een soort warmtewisselaar erachter. Acht van deze PVT-warmtepomppanelen kunnen bijvoorbeeld al als bron dienen voor een water/water warmtepomp met een vermogen van 6 kW. Deze oplossing is – net als een bron in de grond – 100% geruisloos omdat er geen ventilator voor nodig is.

Uitgebreide keuze in Nibe water/water warmtepompen

NIBE ontwikkelt al bijna 40 jaar water/water warmtepompen die zijn geperfectioneerd op rendement, een zeer stille werking, connectiviteit en design. Een warmtepomp van NIBE is dan ook een Zweeds kwaliteitsproduct. NIBE is op het gebied van warmtepompen bovendien al jaren marktleider in Europa. Het assortiment omvat diverse series water/water warmtepompen, elk met hun specifieke voordelen. In het overzicht (link naar https://www.nibe.eu/nl-nl/producten/warmtepompen/water-water-warmtepompen) vind je – na een korte introductie – de verschillende series met hun belangrijkste kenmerken.

Je huis en je comfortwensen bepalen samen het juiste type

Denk je aan wooncomfort, dan denk je natuurlijk aan een aangenaam warm huis en een comfortabele hoeveelheid warm water. Maar met het oog op de warme zomermaanden is de mogelijkheid om je huis te verkoelen misschien ook wel een wens. Hieronder gaan we daarom nader in op de functies van een water/water warmtepomp: verwarmen, koelen en warm water bereiden.

Verwarming: Kies het vermogen dat past bij je huis

Een warmtepomp van NIBE kan heel energiezuinig je huis verwarmen. Tenminste: als het vermogen van je warmtepomp goed bij je huis past. Maar wat is nou precies een passend vermogen? Bij de keuze voor een cv-ketel maakte het benodigde vermogen voor verwarming nooit zoveel uit. Er werd namelijk vooral gekeken naar het vermogen dat nodig was om warm water te leveren. Bijvoorbeeld: 28 kW voor 8 liter warm water per minuut. Dus of ’s winters nou 8 of 10 kW vermogen nodig was om een huis goed te kunnen verwarmen, was niet zo relevant. Er was immers altijd vermogen genoeg.

Bij een warmtepomp is dat anders, want daar maakt een paar kW meer vermogen best veel uit voor de aanschafprijs. Aan de andere kant is te weinig vermogen ook niet handig, want je wilt je huis op een koude winterdag natuurlijk wel goed kunnen verwarmen. Het is daarom belangrijk om een vermogen te kiezen dat zo goed mogelijk bij je huis past. NIBE biedt daarom voor ieder huis – van klein tot groot – een warmtepomp met een passend vermogen. De grootte van je huis, de mate van isolatie en de manier van ventileren bepalen daarbij hoeveel vermogen passend is om je huis ook in hartje winter goed te kunnen verwarmen.

NIBE levert water/water warmtepompen met een maximaal vermogen van 6 kW tot en met 60 kW. Omdat vermogens van 6 tot en met 16 kW bij woningen het meeste voorkomen, richten we ons in dit artikel op deze toestellen. Binnen deze vermogensrange zijn diverse tussenliggende vermogens beschikbaar. Bij warmtepompen van NIBE kun je aan de typeaanduiding makkelijk het vermogen aflezen, want het maximale vermogen staat altijd vermeld achter de serienaam. Een NIBE F1245-6 water/water warmtepomp heeft bijvoorbeeld een maximaal vermogen van 6 kW. Handig om te weten.

Warm water: Net zoveel comfort als je maar wilt

Nu je weet dat het vermogen van een warmtepomp wordt afgestemd op het benodigde vermogen voor cv-verwarming, vraag je jezelf misschien af of er dan wel genoeg vermogen is voor het bereiden van warm water. Het antwoord daarop is: ja. Waar een cv-combiketel namelijk zijn piekvermogen (bijvoorbeeld van 28 kW) aanspreekt om direct warm water te maken, gebruikt een warmtepomp namelijk een lager vermogen om een voorraad warm water (bijvoorbeeld 180 of 250 liter) in een boiler op te warmen. Een warmtepomp hoeft dus niet – zoals een cv-ketel – telkens als iemand de warme kraan opendraait direct aan te springen, maar kan er wat langer over doen om de boiler op temperatuur te houden.

 • Combi-warmtepompen met een ingebouwde boiler
  Net zoals cv-ketels in combi-uitvoering zijn er ook combi-warmtepompen met een ingebouwde boiler. De combi-warmtepompen van NIBE hebben een inhoud van 180 liter. Je kunt kiezen uit twee series combi-warmtepompen: serie F1245 en serie F1255. De combi-warmtepompen van NIBE nemen op de vloer niet meer ruimte in dan een wasmachine: slechts 60 x 62 cm.
 • Solo-warmtepompen met een losse boiler
  Wil je meer warm water? Dan is een solo-warmtepomp met een losse boiler die ernaast komt te staan een goede keuze. Afhankelijk van het gewenste hoeveelheid warm water heb je bij NIBE keuze uit boilers met een inhoud van bijvoorbeeld 300, 500 tot zelfs 1000 liter. Je warmwaterbehoefte is onder meer afhankelijk van het aantal badkamers, het type douche (bijvoorbeeld een regendouche) en de inhoud van je bad. NIBE heeft twee series solo-warmtepompen: serie F1145 en serie F1155. Houd er wél rekening mee dat een solo-warmtepomp en een losse boiler meer ruimte vergen.

Verkoeling: Ook in de zomer een aangename temperatuur in huis

Veel mensen houden van warme zomers, maar vinden het minder prettig dat het daardoor in huis vaak (te) warm wordt. En groot pluspunt van een water/water warmtepomp met een bron in de grond is daarom dat je ’s zomers vrijwel gratis je huis kunt koelen. Een bodembron heeft namelijk een temperatuur van 5C tot 10C. Er zijn maar twee energiezuinige pompjes voor nodig om water door de koele bodem en je afgiftesysteem (bijvoorbeeld vloerverwarming) te laten circuleren en zo je huis te verkoelen. We noemen dit: passieve koeling. Sommige NIBE warmtepompen hebben een ingebouwde passieve koelmodule, andere warmtepompen maken gebruik van een externe accessoire: de zogeheten PCM-module. NIBE warmtepompen met een ingebouwde passieve koelmodule herken je aan de letters PC (Passive Cooling) achter de serienaam. Bijvoorbeeld: F1255-6 PC.

MODULEREND OF AAN/UIT?

Lange tijd was het bij water/water warmtepompen gebruikelijk om de compressor steeds aan en uit te schakelen. Dat is namelijk een relatief eenvoudige en bewezen techniek. De laatste jaren maken steeds meer water/water warmtepompen echter gebruik van inverter-technologie. Dankzij deze techniek kan de compressor van de warmtepomp moduleren. Dit betekent dat de warmtepomp zijn vermogen traploos aan de warmtebehoefte van je huis kan aanpassen. Een modulerende 6 kW warmtepomp kan zijn vermogen hierdoor bijvoorbeeld reduceren tot 1,5 kW. Dat is gunstig, want in het voor- en najaar of op een milde winterdag heb je ook maar een beetje warmte nodig. Ook de benodigde buffercapaciteit van de cv-installatie kan hierdoor kleiner zijn, waardoor een kleiner buffervat volstaat of zelfs helemaal geen buffervat meer nodig is.

Het NIBE-assortiment omvat zowel combi- als solo-warmtepompen met een aan/uit compressor of met een modulerende compressor. Warmtepompen met ’45’ in de naam (zoals de F1245 en de F1145) hebben een aan/uit compressor. Series met ‘55’ in de naam (zoals de F1255 en de F1155) hebben een modulerende compressor. In onderstaand overzicht is alle bovengenoemde informatie beknopt samengevat:

Overzicht NIBE water/water warmtepompen (voor woningen en apartementen)

Overzicht NIBE water/water warmtepompen
Klik op de afbeelding voor een grote versie (PDF).

De belangrijkste voordelen van NIBE water/water warmtepompen

 • Hoogwaardig Zweeds kwaliteitsproduct met bewezen degelijkheid en duurzaamheid
 • Het resultaat van bijna 40 jaar ervaring
 • Fluisterstille werking, ook in vol bedrijf
 • Zeer hoog rendement: goed voor het milieu, prettig voor je portemonnee
 • Ruime keuze aan accessoires voor een warmtepompinstallatie op maat
 • Eigen service- en onderhoudsdienst in Nederland
 • Voordelig in aanschaf dankzij een ISDE-subsidie van € 2.800,- (6 kW) tot € 3.800,- (17 kW)

Wil je meer weten over de kosten van een water/water warmtepomp? kijk dan hier.

Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Je creëert met een water/water warmtepompinstallatie van NIBE een optimaal binnenklimaat doordat je huis niet alleen wordt voorzien van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht om je huis op een duurzame manier te voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. Een lucht/water warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Werking & techniek

Zo werkt een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht.

Werking & techniek

Lucht/water warmtepomp - Warmte winnen uit niets

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C!

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen