Werking & techniek

NIBE warmtepomp + PVT-warmtepomppanelen: een geruisloos warmtepompconcept

Een warmtepompinstallatie zónder bron in de grond, zónder buitenunit en zónder gebruik te maken van ventilatielucht als bron. En dan ook nog eens met een volledig geruisloze werking, zodat je hem dus absoluut niet hoort. Kan dat? Jazeker! Hoe? Met een NIBE water/water warmtepomp in je huis en een pakket PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar op je dak.

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een NIBE erkend installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de door NIBE erkend installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

Wat is een PVT-warmtepomppaneel?

Al decennialang worden in Nederland ‘gewone’ zonnecollectoren en pv-panelen (zonnepanelen) geïnstalleerd om te kunnen profiteren van een duurzame energiebron: de zon. Zonnecollectoren worden daarbij gebruikt om met behulp van een zonneboiler warm water te maken, terwijl pv-panelen groene stroom opwekken. Jammer alleen dat je je dak maar één keer kunt vol leggen met panelen...

Het combineren van beide technieken in één paneel biedt als voordeel dat je hetzelfde dakoppervlak dubbel kunt benutten: voor het maken van warm water én voor het duurzaam opwekken van stroom. In de volksmond wordt de combinatie PVT-warmtepomppaneel genoemd. De letters PV staan hierbij voor ‘PhotoVoltaic”, de letter T voor ‘Thermal’.

NIBE-partner Triple Solar is nóg een stap verder gegaan met de ontwikkeling van het zogeheten PVT-warmtepomppaneel. Dit is een bijzonder type zonnepaneel dat aan de achterkant is voorzien van een warmtewisselaar. Een PVT-warmtepomppaneel wekt niet alleen elektriciteit op, maar wint met het ‘T-gedeelte’ dag en nacht warmte terug uit zonlicht/daglicht en – vooral – uit buitenlucht (net als een lucht/water warmtepomp). Deze warmte wordt echter niet gebruikt om warm water te maken, maar dient als energiebron voor een water/water warmtepomp. Je kunt een pakket van acht PVT-warmtepomppanelen (type 340) bijvoorbeeld uitstekend toepassen als bron voor een NIBE F1255 combi water/water warmtepomp met een verwarmingsvermogen van 6 kW.

PVT-panelen: de techniek

De basis van het PVT-warmtepomppaneel wordt gevormd door een warmtewisselaar van koperen buizen en aluminium lamellen. De warmtewisselaar is zeer corrosiebestendig dankzij een speciale coating. Aan de bovenzijde – op de lamellen – is een kunststoflaag met pv-cellen aangebracht. Deze laag is met de achterzijde zodanig aan de lamellen bevestigd dat een optimale warmteoverdracht is gewaarborgd. Triple Solar volgt de technische ontwikkelingen op het gebied van pv-panelen continu op de voet om de hoogst mogelijke elektriciteitsopbrengst te kunnen realiseren. Koppel je acht PVT-warmtepomppanelen aan elkaar, dan ontstaat een krachtige en efficiënte dubbele energiebron die tóch niet meer dan 16 m2 dakoppervlak vergt. Goed om te weten: zo’n compact bronpakket past zowel op een schuin dak als op een plat dak.

Waar haalt een PVT-warmtepomppaneel energie vandaan?

Een PVT-warmtepomppaneel benut twee warmtebronnen:

  • Warmte uit de buitenlucht die rechtstreeks door de lamellen wordt opgenomen
  • Warmte van het zonlicht/daglicht die via het pv-deel aan de lamellen wordt overgedragen

Doordat er zich zowel bij een schuin dak als een plat dak altijd wat ruimte tussen het dak en de PVT-panelen bevindt onttrekken de panelen, dankzij het zeer grote contactoppervlak, warmte aan de omgevingslucht. Dit proces wordt nog versterkt doordat de omgevingslucht beweegt door de wind. Daarnaast levert natuurlijk ook de zon die op de pv-panelen schijnt een bijdrage aan de warmtetoevoer. De warmte in de lamellen wordt vervolgens opgenomen door het medium (dat ook onder 0oC goed kan functioneren) en wordt vervolgens naar de bronzijde van de water/water warmtepomp gevoerd. Kortom: zelfs ‘s nachts leveren PVT-warmtepomppanelen energie die wordt gebruikt voor centrale verwarming en het maken van warm water. En dat doen ze – net als een lucht/water warmtepomp – dus zélfs als het buiten vriest!

NACHTVERKOELING EN ACTIEVE KOELING

De PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar bieden, in combinatie met een NIBE modulerende water/water warmtepomp, de unieke mogelijkheid om je huis te verkoelen. Recente doorontwikkeling heeft deze nieuwe, zeer praktische functie, aan de werking van de warmtepomp i.c.m. PVT-panelen toegevoegd. Waar normaliter een bron in de grond hiervoor de mogelijkheid biedt, is het ook mogelijk om warmte uit de woning naar buiten toe af te voeren via de PVT-warmtepomppanelen. In feite wordt de functie van de panelen omgedraaid: ze gaan warmte afgeven aan de buitenlucht, warmte die uit de woning wordt gehaald en zo voor aangename verkoeling zorgt.

Er zijn twee mogelijkheden voor verkoeling: nachtverkoeling en actieve koeling. Nachtverkoeling, waarbij ’s nachts de temperatuur buiten lager is dan binnen en zo de warmte vanuit de woning, zorgt voor afkoeling zonder gebruik te maken van de compressor. De koelcapaciteit hangt in dit geval natuurlijk af hoe groot het temperatuurverschil is tussen de buitentemperatuur in de nacht en hoe warm het binnen is. Directe afkoeling van de woningmassa (de vloer) heeft op deze manier, in een goed geïsoleerd huis dat voorzien is van goede zonwering, zeker een aangenaam, verkoelend effect. Omdat er hier slechts gebruik wordt gemaakt van pompenergie van een paar energiezuinige pompen, is het prijstechnisch een zeer gunstige manier van verkoeling van de woning. In deze situatie hoort de water/water warmtepomp van het type PC te zijn (of aangevuld met een PC-module).

De andere mogelijkheid voor verkoeling is door actief gebruik te maken van de compressor. De werking van de warmtepomp kan met behulp van. een accessoire worden omgedraaid: in plaats dat de warmtepomp de warmte uit de panelen haalt en de woning verwarmt, wordt nu warmte uit de woning gehaald en via de PVT-warmtepomppanelen naar buiten gevoerd. De panelen dienen in feite dus als een ‘grote radiator’ voor afvoer van warmte. Deze manier van verkoelen biedt meer capaciteit om de woning te verkoelen dan bij ‘nachtverkoeling’, maar hiervoor is wel een extra investering in een extra accessoire nodig en is de compressor van de warmtepomp actief bezig met koelen. De stroom die de PVT-warmtepomppanelen genereren, kan natuurlijk ook direct dienen voor het elektriciteitsgebruik van de compressor: nog een handig voordeel van de PVT-panelen. Dus ook met betrekking tot het koelen van de woning, wat een steeds belangrijker aspect van goed geïsoleerde woningen wordt, bieden PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar en NIBE water/water warmtepompen een passende oplossing voor een aangenaam binnenklimaat in je woning.

100% geruisloze werking

Water/water warmtepompen van NIBE staan bekend om hun zeer stille werking in huis. Daar past dus eigenlijk alleen een buitenbron bij die minstens zo stil is. En dát is met de ontwikkeling van het PVT-warmtepomppaneel zeker gelukt. De aluminium lamellen aan de achterzijde van de PVT-panelen vormen in feite namelijk één grote warmtewisselaar – net als de buitenunit van een lucht/water warmtepomp – warmte aan de buitenlucht onttrekt. Bij een lucht/water warmtepomp moet hiervoor vanwege het relatief kleine oppervlak van de warmtewisselaar een ventilator worden toegepast die geforceerd zorgt voor voldoende luchtstroming over de warmtewisselaar. Maar door de natuurlijke luchtstroom over de lamellen is een ventilator bij PVT-warmtepomppanelen overbodig. Hierdoor doen PVT-warmtepomppanelen 100% geruisloos hun werk!

Bewezen combinatie

Het concept heeft zich de afgelopen vijf jaar in meer dan tweehonderd grote en kleinere installaties dubbel en dwars bewezen. Ook heeft de praktijk uitgewezen dat de water/water warmtepompen van NIBE zich heel goed laten combineren met de innovatieve PVT-warmtepomppanelen van Triple Solar. In nauwe samenwerking met NIBE in Zweden kan NIBE dan ook een perfect werkende oplossing bieden voor zowel woningen en appartementencomplex als voor toepassingen in de utiliteit.

Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Je creëert met een water/water warmtepompinstallatie van NIBE een optimaal binnenklimaat doordat je huis niet alleen wordt voorzien van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht om je huis op een duurzame manier te voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. Een lucht/water warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Werking & techniek

Zo werkt een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht.

Werking & techniek

Lucht/water warmtepomp - Warmte winnen uit niets

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C!

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen