Een warmtepomp en zonnepanelen: hoe maak je deze combi nóg efficiënter?

Een veelgebruikte combi bij duurzaam verwarmen is de combinatie van een warmtepomp met zonnepanelen, ook wel pv-panelen genoemd. Omdat een warmtepomp gevoed wordt met elektriciteit, kunnen zonnepanelen deze energie leveren voor je warmtepomp. Zo voed je ze met zelf opgewekte elektriciteit waardoor je van je woning ook een nul-op-de-meter woning kunt maken. Met een gasketel is dit niet mogelijk en daarom is de combinatie van zonnepanelen met een warmtepomp ideaal. Zelfs in koudere periodes leveren zonnepanelen elektriciteit voor de warmtepomp. In warmere periodes kunnen warmtepompen zelfs omgekeerd werken en woningen verkoelen. Hoe werkt de combinatie zonnepanelen en warmtepompen precies?

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

Een warmtepomp met zonnepanelen combineren, hoe werken ze samen?

Een warmtepomp maakt gebruik van duurzame bronnen zoals warmte uit de bodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Hiervoor gebruikt de compressor elektriciteit, in feite als hulpenergie voor dit proces. Deze elektriciteit kun je ook nog eens duurzaam zelf opwekken. Omdat er in Nederland gebruik kan worden gemaakt van de zogenaamde salderingsregeling, kan in de zomer pv-stroom van zonnepanelen aan het net worden geleverd, en in de winter, als de warmtepomp warmte moet leveren, voor hetzelfde geld weer stroom worden gebruikt. Bij verwarming van tapwater kan in de zomer natuurlijk meteen gebruik worden gemaakt van de opgewekte stroom.

Haal het meeste rendement uit de combinatie warmtepomp-zonnepanelen

Hoewel zelf opgewekte pv-stroom van zonnepanelen door de warmtepomp natuurlijk altijd nuttig aangewend kan worden, kijkt een installateur graag met je mee hoe je het meeste rendement uit je warmtepomp en zonnepanelen kunt halen. Ieder huis is namelijk uniek, waardoor de optimale combinatie van zonnepanelen en warmtepomp afhankelijk is van verschillende factoren in de woning, zoals: verwarmingstype en isolatiewaarde. Om zo veel mogelijk energie te besparen kan je bijvoorbeeld programmeren dat de warmtepompboiler alleen gedurende de dag kan worden opgewarmd, om zo optimaal gebruik te maken van de zelf opgewekte stroom door de zonnepanelen voor de warmtepompboiler en levering aan het net te beperken. Er is zelfs een accessoire beschikbaar dat dit vanzelf regelt. Dit accessoire signaleert het als er meer stroom wordt opgewekt dan op dat moment wordt gebruikt dan de opgewekte zonne-energie, de ruimtetemperatuur zal dan iets verhoogd worden. Om te kijken wat je nu, zonder zonnepanelen al kan besparen op energiekosten vul je de warmtescan in. En met een warmtepomp op zonne-energie zul je nog veel meer besparen!

Een hybride warmtepomp en zonnepanelen

Het combineren van een hybride warmtepomp met zonnepanelen is ook mogelijk. Wanneer je nog niet de volledige capaciteit van de zonnepanelen benut, kun je deze opgewekte zonne-energie gebruiken voor het voeden van de warmtepomp. Dit is wel afhankelijk van de mate waarin de cv-ketel dan wel de warmtepomp zorgt voor centrale verwarming. Dit verschilt per situatie.

Vergeet de btw-teruggave niet!

Bij NIBE maken we je er ook graag op attent dat je een laagdrempelige duurzaamheidslening kunt afsluiten en de btw van de aanschafprijs terug kunt vragen (21% op materialen en 6% op arbeidskosten). Hierdoor kun je meer geld besparen dan je voor je combi betaalt! De installateurs vertellen je graag meer over de prijs en de besparing. Zij adviseren je over de mogelijkheden en rekenen uit hoeveel je kunt gaan besparen met de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen.

Advies & offerte warmtepomp i.c.m. zonnepanelen

Heb je advies of een offerte nodig voor het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen? Neem dan contact op met een installateur in de buurt. Zij kunnen de combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen op de juiste manier installeren zodat je er het meeste rendement uit haalt. Bij NIBE kun je terecht voor een totaalconcept in duurzaamheid!

NIBE warmtepompen

Meer over warmtepompen

Warmtepomp en warm water: veelgestelde vragen & antwoorden

Een warmtepomp kan in combinatie met een ingebouwde of losse boiler ook zorgen voor het bereiden van warm water.

Lees meer

Mogelijke bronnen van een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp maakt meestal gebruik van een gesloten bodemcollector. Maar er zijn meerdere alternatieven op de markt gekomen.

Lees meer

De voordelen en mogelijkheden van een All-Electric warmtepomp

Alle warmtepompen van NIBE zijn ‘All-Electric’. Wat zijn de voordelen van een ‘All-Electric’ warmtepomp en wat zijn de mogelijkheden? Hoe werkt een hybride warmtepomp in combinatie met je cv-ketel? We leggen het je uit in dit artikel.

Lees meer

Alle informatie over warmtepompen

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers [email protected]