Werking & techniek

Past een lucht/water warmtepomp bij jouw huis of appartement?

Elke warmtepomp onttrekt warmte aan een bron in de omgeving zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Een lucht/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld gebruik van warmte uit de buitenlucht: gratis energie die je van buiten naar binnen haalt. Dat is in een aantal situaties een uitstekende oplossing, maar in andere situaties juist niet. Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp? En wil je weten of een lucht/water warmtepomp van NIBE bij jouw huis of appartement past? Na het lezen van dit artikel weet je meer!

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een NIBE erkend installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de door NIBE erkend installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

OM TE BEGINNEN: WAT IS EEN LUCHT/WATER WARMTEPOMP?

Een lucht/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een warmtewisselaar warmte uit de buitenlucht haalt. Met behulp van een compressor verhoogt de warmtepomp deze zogeheten ‘laagwaardige warmte’ tot bruikbare warmte met een temperatuur van bijvoorbeeld 35oC voor centrale verwarming of 55oC voor tapwaterverwarming. Zo voorziet de warmtepomp je huis op een duurzame manier van verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen – verkoeling.

Het is bij een lucht/water warmtepomp niet nodig om een bron in de bodem te maken, zoals bij een water/water warmtepomp. Wél moet er een geschikte plek zijn om een buitenunit te plaatsen. Bij een lucht/water warmtepomp wordt aan de bronkant lucht als medium gebruikt, aan de kant van de cv-installatie is het medium water. Vandaar dus de aanduiding lucht/water. De warmte (of koude) die je met een lucht/water warmtepomp uit de buitenlucht haalt, is 100% duurzaam en kost je helemaal niets! Wel gebruikt de compressor van de warmtepomp elektriciteit als hulp energie. Deze elektriciteit wordt echter ook omgezet in warmte, wat ook bijdraagt aan de verwarming.

MONOBLOCK, SPLIT OF HYBRIDE UITVOERING

Je kunt lucht/water warmtepompen onderverdelen in twee uitvoeringen: monoblock en SPLIT. Beide uitvoeringen kun je bovendien in een hybride installatie combineren met een (bestaande) cv-ketel.

 • Monoblock warmtepomp
  Bij een monoblock warmtepomp zijn alle componenten ingebouwd in de buitenunit. De buitenunit heeft twee aansluitingen voor cv-water waarmee een vakbekwame installateur de warmtepomp rechtstreeks op de cv-installatie – en eventueel op een aangesloten boiler – kan aansluiten.

 • SPLIT warmtepomp
  De SPLIT warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, die allebei een deel van de componenten van de warmtepomp bevatten. De aanduiding ‘SPLIT’ slaat dus op het feit dat de warmtepomp in twee delen is gesplitst. Beide delen zijn met koudemiddelleidingen met elkaar verbonden. Op de binnenunit worden cv-leidingen met water aangesloten: vanaf daar is er dus geen verschil meer tussen de SPLIT-uitvoering en de monoblock-uitvoering.

 • Hybride warmtepomp
  Combineer je een lucht/water warmtepomp in één installatie met een (bestaande) cv-ketel, dan krijg je een hybride warmtepomp. De aanduiding ‘hybride’ slaat hierbij – net als bij auto’s – op de combinatie van twee energiebronnen. Een hybride warmtepomp is een prima tussenoplossing voor de huidige overgangssituatie waarin we overstappen van verwarming op aardgas naar elektrische verwarming. Meestal wordt in een hybride installatie een warmtepomp met een relatief klein vermogen geplaatst. De cv-ketel springt dan bij op momenten dat er extra vermogen nodig is, zoals in de winter.

Overweeg je een hybride warmtepomp, dan is het verstandig om een lucht/water warmtepomp te kopen met voldoende vermogen om je huis het hele jaar door te kunnen verwarmen. Vaak is een type met een paar kilowatt méér vermogen al toereikend. Kies je voor deze optie, dan kun je op een later moment – bijvoorbeeld als de gasprijs te hard stijgt – je cv-ketel simpelweg laten weghalen en overstappen op all-electric verwarming. Koop je tóch een lucht/water warmtepomp met een klein vermogen, dan zul je altijd je cv-ketel nodig hebben en moet je later – bijvoorbeeld als de ketel het einde van zijn levensduur heeft bereikt – alsnog een grotere warmtepomp aanschaffen om te kunnen overstappen op een all-electric installatie.

Handige tip: alle lucht/water warmtepompen van NIBE én de bijbehorende regelingen zijn volledig voorbereid op bijvoorbeeld het aansluiten van een warmwaterboiler. Je kunt je installatie in de toekomst dus eenvoudig laten uitbreiden of aanpassen!*

ALTERNATIEVE OPLOSSINGEN

Wil je wél een warmtepomp, maar is een buitenunit of bodembron in jouw situatie minder geschikt? Dan biedt NIBE je een mooi alternatief: een water/water warmtepomp die wordt aangesloten op PVT warmtepomppanelen. Dit zijn een soort zonnepanelen met aan de achterkant een warmtewisselaar die – net als de buitenunit van een lucht/water warmtepomp – warmte aan de buitenlucht onttrekt. Acht van deze PVT-warmtepomppanelen kunnen al als bron dienen voor een water/water warmtepomp met 6 kW vermogen. Deze oplossing werkt – net als een bodembron – 100% geruisloos omdat er geen ventilator nodig is.

Een ander alternatief is een ventilatielucht/water warmtepomp. Deze wordt in je huis opgesteld en wint op een duurzame manier warmte terug uit de ventilatielucht uit je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. In feite is het dus een soort lucht/water warmtepomp, maar dan zonder buitenunit.

PAST EEN LUCHT/WATER WARMTEPOMP BIJ MIJN HUIS?

Of je een lucht/water warmtepomp goed kan toepassen in jouw situatie, hangt met name af van de volgende twee factoren:

 • De opstelplaats voor de buitenunit
  De buitenunit moet op een geschikte plek kunnen worden geïnstalleerd, zoals in je tuin, tegen de gevel of op het platte dak van een aanbouw of garage. Relatief nieuw is de mogelijkheid om de buitenunit weg te werken in een schoorsteenkap: een soort ‘nep-schoorsteen’ die op het schuine dak van je huis wordt geplaatst. Houd er bij het bepalen van de opstelplaats rekening mee dat een buitenunit niet helemaal stil is. Afhankelijk van het type, de manier van opstellen en de snelheid waarmee de ventilator draait kun je hem (een beetje) horen. Plaats de buitenunit daarom niet in de buurt van ramen die je wel eens open zet.

 • Het vermogen van de warmtepomp
  Een warmtepomp van NIBE kan heel energiezuinig je huis verwarmen. Tenminste: als het vermogen van de warmtepomp goed bij je huis past. Maar wat is nou precies een passend vermogen? Bij de keuze voor een cv-ketel maakte het benodigde vermogen voor verwarming nooit zoveel uit. Er werd namelijk vooral gekeken naar het vermogen dat nodig was om warm water te leveren. Bijvoorbeeld: 28 kW voor 8 liter warm water per minuut. Dus of ’s winters nou 8 of 10 kW vermogen nodig was om een huis goed te kunnen verwarmen, was niet zo relevant. Er was immers altijd vermogen genoeg.

Bij een warmtepomp is dat anders, want daar maakt een paar kilo watt extra vermogen best veel uit voor de aanschafprijs. Aan de andere kant is te weinig vermogen ook niet handig, want je wilt je huis op een koude winterdag natuurlijk wel goed kunnen verwarmen. Het is daarom belangrijk om een vermogen te kiezen dat zo goed mogelijk bij je huis past. NIBE biedt daarom voor ieder huis – van klein tot groot – een warmtepomp met een passend vermogen. De grootte van je huis, de mate van isolatie en de manier van ventileren bepalen daarbij hoeveel vermogen passend is om je huis ook in hartje winter goed te kunnen verwarmen.

Uiteraard heeft je huis de meeste verwarmingscapaciteit nodig als het vriest. In zo’n situatie is de bron van de lucht/water warmtepomp – de buitenlucht – echter óók koud. Hierdoor is er dan minder warmte beschikbaar voor de warmtepomp en is het verwarmingsvermogen van de warmtepomp lager. Kijk daarom bij je keuze voor een warmtepomp goed naar het opgegeven vermogen bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld -7°C. Veel mensen denken dat een lucht/water warmtepomp bij zo’n lage buitentemperatuur niet goed kan werken. In het koude Zweedse klimaat worden NIBE lucht/water warmtepompen echter al jaren toegepast en hebben ze zich dubbel en dwars bewezen!

De lucht/water warmtepompen van NIBE leveren bij een buitentemperatuur van -7°C een maximaal vermogen van 4,5 kW tot en met 15,1 kW. Binnen deze vermogensrange zijn diverse tussenliggende vermogens beschikbaar. Bij een buitentemperatuur van + 7°C zijn de vermogens hoger: 6,8 kW tot en met 16 kW. Alle lucht/water warmtepompen van NIBE werken bovendien modulerend. Dit betekent dat ze hun vermogen – dankzij de toepassing van inverter-gestuurde compressoren – zodanig kunnen aanpassen dat ze precies de juiste hoeveelheid warmte (of koude) leveren die op dat moment gewenst is.

UITGEBREIDE KEUZE IN NIBE LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN

NIBE ontwikkelt al bijna 40 jaar water/water warmtepompen die zijn geperfectioneerd op rendement, een stille werking, connectiviteit en design. Een warmtepomp van NIBE is dan ook een Zweeds kwaliteitsproduct. NIBE is op het gebied van warmtepompen bovendien al jaren marktleider in Europa. Het assortiment omvat diverse series lucht/water warmtepompen, elk met hun specifieke voordelen. In het overzicht vind je – na een korte introductie – de verschillende series met hun belangrijkste kenmerken.

JE COMFORTWENSEN BEPALEN HET JUISTE TYPE

Bij wooncomfort denk je natuurlijk niet alleen aan een warm huis, maar ook aan een comfortabele hoeveelheid warm water. En met het oog op de warme zomermaanden is de mogelijkheid om je huis te verkoelen misschien ook wel een wens. Hieronder gaan we daarom nader in op de andere functies van een lucht/water warmtepomp – verkoelen en warm water bereiden – én op de diverse typen.

VERKOELING: OOK IN DE ZOMER EEN AANGENAME TEMPERATUUR IN HUIS

Veel mensen houden van warme zomers, maar vinden het minder prettig dat het daardoor in huis vaak (te) warm wordt. Een pluspunt van een lucht/water warmtepomp is dat je ’s zomers je huis kunt koelen. Bij elke buitenunit van NIBE kan namelijk het werkingsprincipe worden omgedraaid, zodat warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Zo kan de warmtepomp via vloerverwarming of convectoren je huis verkoelen, op voorwaarde dat je cv-installatie geschikt is om te koelen. In feite werkt de lucht/water warmtepomp in zo’n situatie als een airco, maar dan via de cv-installatie.

NIBE monoblock-uitvoeringen

MONOBLOCK OF SPLIT BUITENUNIT

NIBE levert drie series lucht/water warmtepompen. De warmtepompen uit de series F2040 en F2120 zijn monoblock-uitvoeringen, de warmtepompen uit de serie AMS10 zijn SPLIT-uitvoeringen. Naast de keuze voor een monoblock of een SPLIT buitenunit heb je ook nog diverse opties voor wat er ‘binnen’ komt te staan:

 • Buitenunit met alles-in-een-binnenunit
  Je hebt bij NIBE keuze uit twee series complete binnenunits. De serie VVM (VVM 500, VVM 310 en VVM 320) omvat drie alles-in een binnenunits waarbij de boiler, de buizen, de kleppen én de regeling netjes zijn weggewerkt in één fraaie behuizing. Bij de HK200-serie binnenunits (HK 200S en HK 200M) zijn bijna alle componenten ingebouwd en wordt alleen de regeling als een separaat kastje aan de wand bevestigd. Zo’n fraaie binnenunit van NIBE vereenvoudigt niet alleen het werk voor de installateur, maar zorgt bovendien voor een keurig afgewerkte installatie in je huis.

Buitenunit met alles-in-een-binnenunit
 • Buitenunit met losse boiler en regeling ‘binnen’
  Het is ook mogelijk om losse componenten op een buitenunit aan te sluiten, zoals een regeling, een warmwaterboiler, de driewegklep en eventueel een elektrisch element. Dit biedt ten opzichte van een alles-in-een binnenunit als voordeel dat je vrijer bent in de plaatsing van de losse componenten én dat je meer keuze hebt in het formaat van de boiler. Dat laatste is vooral van belang als je extra veel warm water wilt. Voor een losse regeling heb je keuze uit twee typen: de SMO 20 en de SMO 40. Op het gebied van losse boilers die je kunt combineren met een warmtepomp levert NIBE onder meer de serie BA-ST. Deze biedt je keuze uit boilers met een inhoud van bijvoorbeeld 200, 270, 360 en 460 liter. De serie VPB omvat boilers met een inhoud van circa 180, 280 of 495 liter. Tot slot levert NIBE een breed scala aan accessoires om in elke situatie een complete installatie op maat te maken.

Buitenunit met losse boiler en regeling ‘binnen’

NIBE UPLINK: VERBINDING MET INTERNET EN BEDIENING MET EEN APP

De SMO regelingen zijn voorzien van een internetaansluiting. Is de warmtepomp verbonden met internet, dan biedt dat uitgebreide mogelijkheden voor bediening en uitlezing. Met de app ‘NIBE Uplink’ kun je de warmtepomp bijvoorbeeld via je smartphone of tablet bedienen. Ook kan je warmtepomp onderdeel gaan uitmaken van een SMART-home systeem. Wil je meer weten van NIBE Uplink? Kijk dan hier voor meer informatie.

DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN NIBE LUCHT/WATER WARMTEPOMPEN

 • Hoogwaardig Zweeds kwaliteitsproduct met bewezen degelijkheid en duurzaamheid
 • Het resultaat van bijna 40 jaar ervaring
 • Geoptimaliseerd voor zo geruisloos mogelijke werking
 • Zeer hoog rendement: goed voor het milieu, prettig voor je portemonnee
 • Ruime keuze aan accessoires voor een warmtepompinstallatie op maat
 • Eigen service- en onderhoudsdienst in Nederland
 • Voordelig in aanschaf dankzij een ISDE-subsidie van € 1.800,- tot € 2.600,-

WIL JE MEER WETEN?

Heb je interesse in de mogelijkheden voor jouw situatie? Raadpleeg dan voor meer informatie het productverzicht, bekijk het overzicht hieronder óf neem contact op met je eigen installateur.

Overzicht nibe lucht/water warmtepompen (voor woningen en appartementen)

Overzicht NIBE ventilatielucht/water warmtepompen
Klik op de afbeelding voor een grote versie (PDF).
Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Je creëert met een water/water warmtepompinstallatie van NIBE een optimaal binnenklimaat doordat je huis niet alleen wordt voorzien van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht om je huis op een duurzame manier te voorzien van verwarming, koeling en warmtapwater. Een lucht/water warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Werking & techniek

Zo werkt een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht.

Werking & techniek

Lucht/water warmtepomp - Warmte winnen uit niets

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C!

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen