Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Deze warmtepomp creëert een optimaal binnenklimaat en voorziet je huis niet alleen van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.
Kies een thema
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Elke warmtepomp onttrekt warmte aan een bron in de omgeving zoals de aardbodem, de buitenlucht of ventilatielucht. Een lucht/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld gebruik van warmte uit de buitenlucht: gratis energie die je van buiten naar binnen haalt. Dat is voor veel woningen een uitstekende oplossing om duurzaam te verwarmen, koelen en voor de bereiding van warmtapwater. Ben je je aan het oriënteren op de aanschaf van een warmtepomp? En wil je weten of een lucht/water warmtepomp van NIBE bij jouw huis of appartement past? Na het lezen van dit artikel weet je meer!
Een lucht/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een warmtewisselaar warmte uit de buitenlucht haalt. Met behulp van een compressor verhoogt de warmtepomp deze zogeheten ‘laagwaardige warmte’ tot bruikbare warmte met een temperatuur van bijvoorbeeld 35oC voor centrale verwarming of 55ºC voor tapwaterverwarming. Zo voorziet de warmtepomp je huis op een duurzame manier van verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen – verkoeling.
Het is bij een lucht/water warmtepomp niet nodig om een bron in de bodem te maken, zoals bij een water/water warmtepomp. Wél moet er een geschikte plek zijn om een buitenunit te plaatsen. Bij een lucht/water warmtepomp wordt aan de bronkant lucht als medium gebruikt, aan de kant van de cv-installatie is het medium water. Vandaar dus de aanduiding lucht/water. De warmte (of koude) die je met een lucht/water warmtepomp uit de buitenlucht haalt, is 100% duurzaam en kost je helemaal niets! Wel gebruikt de compressor van de warmtepomp elektriciteit als hulp energie. Deze elektriciteit wordt echter ook omgezet in warmte, wat ook bijdraagt aan de verwarming.
NIBE heeft het meest uitgebreide assortiment All-Electric Ready hybride en All-Electric warmtepompen. Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel welke warmtepomp het best bij jou past en hoeveel jij kunt besparen
Doe de warmtescan »
Je kunt lucht/water warmtepompen onderverdelen in twee uitvoeringen: monoblock en SPLIT. Beide uitvoeringen kun je bovendien in een hybride installatie combineren met een (bestaande) cv-ketel.
Monoblock warmtepomp
Bij een monoblock warmtepomp zijn alle componenten ingebouwd in de buitenunit. De buitenunit heeft twee aansluitingen voor cv-water waarmee een vakbekwame installateur de warmtepomp rechtstreeks op de cv-installatie – en eventueel op een aangesloten boiler – kan aansluiten.
SPLIT warmtepomp
De SPLIT warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een binnenunit, die allebei een deel van de componenten van de warmtepomp bevatten. De aanduiding ‘SPLIT’ slaat dus op het feit dat de warmtepomp in twee delen is gesplitst. Beide delen zijn met koudemiddelleidingen met elkaar verbonden. Op de binnenunit worden cv-leidingen met water aangesloten: vanaf daar is er dus geen verschil meer tussen de SPLIT-uitvoering en de monoblock-uitvoering.
All-Electric Ready (hybride) warmtepomp
Combineer je een lucht/water warmtepomp van NIBE in één installatie met een (bestaande) cv-ketel, dan krijg je een All-Electric Ready, hybride warmtepomp. De aanduiding ‘hybride’ slaat hierbij – net als bij auto’s – op de combinatie van twee energiebronnen. All-Electric Ready betekent dat je later met een simpele uitbreiding de overstap kunt maken naar een All-Electric installatie. De beste oplossing als je wilt verduurzamen in stappen, wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is of om praktische of financiële redenen. In een hybride installatie zorgt de lucht/water warmtepomp voor het grootste deel van het jaar voor het verwarmen en actief koelen van je huis. De cv-ketel springt dan bij op momenten dat er extra vermogen nodig is, zoals in de winter. Deze zorgt bovendien voor warm water in je keuken en badkamer.
Overweeg je een All-Electric Ready (hybride) warmtepomp, dan is het verstandig om een lucht/water warmtepomp te kopen met een vermogen dat ongeveer gelijk of iets lager is dan het benodigd vermogen van je woning en dus voldoende om je huis het hele jaar door te kunnen verwarmen. Zo kun je op een later moment je cv-ketel simpelweg laten weghalen en met een eenvoudige uitbreiding overstappen op all-electric verwarming. Koop je tóch een lucht/water warmtepomp met een klein vermogen, dan zul je altijd je cv-ketel nodig hebben en moet je later – bijvoorbeeld als de ketel het einde van zijn levensduur heeft bereikt – alsnog een grotere warmtepomp aanschaffen om te kunnen overstappen op een All-Electric installatie.
Handige tip: alle lucht/water warmtepompen van NIBE én de bijbehorende regelingen zijn volledig voorbereid op het aansluiten van een warmwaterboiler. Je kunt je installatie in de toekomst dus eenvoudig laten uitbreiden of aanpassen!
Wil je wél een warmtepomp, maar is een buitenunit of bodembron in jouw situatie minder geschikt? Dan biedt NIBE je een mooi alternatief: een water/water warmtepomp die wordt aangesloten op PVT warmtepomppanelen. Dit zijn een soort zonnepanelen met aan de achterkant een warmtewisselaar die – net als de buitenunit van een lucht/water warmtepomp – warmte aan de buitenlucht onttrekt. Acht van deze PVT-warmtepomppanelen kunnen al als bron dienen voor een water/water warmtepomp met 6 kW vermogen. Deze oplossing werkt – net als een bodembron – 100% geruisloos omdat er geen ventilator nodig is.
Een ander alternatief is een ventilatielucht/water warmtepomp. Deze wordt in je huis opgesteld en wint op een duurzame manier warmte terug uit de ventilatielucht uit je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. In feite is het dus een soort lucht/water warmtepomp, maar dan zonder buitenunit. Deze is bij uitstek geschikt als warmtepomp voor een flat of appartement.
Of je een lucht/water warmtepomp goed kan toepassen in jouw situatie, hangt met name af van de volgende twee factoren:
De opstelplaats voor de buitenunit
De buitenunit moet op een geschikte plek kunnen worden geïnstalleerd, zoals in je tuin, tegen de gevel of op het platte dak van een aanbouw of garage. Relatief nieuw is de mogelijkheid om de buitenunit weg te werken in een schoorsteenkap: een soort ‘nep-schoorsteen’ die op het schuine dak van je huis wordt geplaatst. Houd er bij het bepalen van de opstelplaats rekening mee dat een buitenunit niet helemaal stil is. Afhankelijk van het type, de manier van opstellen en de snelheid waarmee de ventilator draait kun je hem (een beetje) horen. Plaats de buitenunit daarom niet in de buurt van ramen die je wel eens open zet.
Het vermogen van de warmtepomp
Een warmtepomp van NIBE kan heel energiezuinig je huis verwarmen. Tenminste: als het vermogen van de warmtepomp goed bij je huis past. Maar wat is nou precies een passend vermogen? Bij de keuze voor een cv-ketel maakte het benodigde vermogen voor verwarming nooit zoveel uit. Er werd namelijk vooral gekeken naar het vermogen dat nodig was om warm water te leveren. Bijvoorbeeld: 28 kW voor 8 liter warm water per minuut. Dus of ’s winters nou 8 of 10 kW vermogen nodig was om een huis goed te kunnen verwarmen, was niet zo relevant. Er was immers altijd vermogen genoeg.
Bij een warmtepomp is dat anders, want daar maakt een paar kilo watt extra vermogen best veel uit voor de aanschafprijs. Aan de andere kant is te weinig vermogen ook niet handig, want je wilt je huis op een koude winterdag natuurlijk wel goed kunnen verwarmen. Het is daarom belangrijk om een vermogen te kiezen dat zo goed mogelijk bij je huis past. NIBE biedt daarom voor ieder huis – van klein tot groot – een warmtepomp met een passend vermogen. De grootte van je huis, de mate van isolatie en de manier van ventileren bepalen daarbij hoeveel vermogen passend is om je huis ook in hartje winter goed te kunnen verwarmen.
Uiteraard heeft je huis de meeste verwarmingscapaciteit nodig als het vriest. In zo’n situatie is de bron van de lucht/water warmtepomp – de buitenlucht – echter óók koud. Hierdoor is er dan minder warmte beschikbaar voor de warmtepomp en is het verwarmingsvermogen van de warmtepomp lager. Kijk daarom bij je keuze voor een warmtepomp goed naar het opgegeven vermogen bij een buitentemperatuur van bijvoorbeeld -7°C. Veel mensen denken dat een lucht/water warmtepomp bij zo’n lage buitentemperatuur niet goed kan werken. In het koude Zweedse klimaat worden NIBE lucht/water warmtepompen echter al jaren toegepast en hebben ze zich dubbel en dwars bewezen!
De lucht/water warmtepompen van NIBE leveren bij een buitentemperatuur van -7°C een maximaal vermogen van 4,5 kW tot en met 15,1 kW. Binnen deze vermogensrange zijn diverse tussenliggende vermogens beschikbaar. Bij een buitentemperatuur van + 7°C zijn de vermogens hoger: 6,8 kW tot en met 16 kW. Alle lucht/water warmtepompen van NIBE werken bovendien modulerend. Dit betekent dat ze hun vermogen – dankzij de toepassing van inverter-gestuurde compressoren – zodanig kunnen aanpassen dat ze precies de juiste hoeveelheid warmte (of koude) leveren die op dat moment gewenst is.
NIBE ontwikkelt al bijna 40 jaar water/water warmtepompen die zijn geperfectioneerd op rendement, een stille werking, connectiviteit en design. Een warmtepomp van NIBE is dan ook een Zweeds kwaliteitsproduct. NIBE is op het gebied van warmtepompen bovendien al jaren marktleider in Europa. Het assortiment omvat diverse series lucht/water warmtepompen, elk met hun specifieke voordelen. In het overzicht met NIBE lucht/water warmtepompen vind je – na een korte introductie – de verschillende series met hun belangrijkste kenmerken.
Bij wooncomfort denk je natuurlijk niet alleen aan een warm huis, maar ook aan een comfortabele hoeveelheid warm water. En met het oog op de warme zomermaanden is de mogelijkheid om je huis te verkoelen misschien ook wel een wens. Hieronder gaan we daarom nader in op de andere functies van een lucht/water warmtepomp – verkoelen en warm water bereiden – én op de diverse typen.
Veel mensen houden van warme zomers, maar vinden het minder prettig dat het daardoor in huis vaak (te) warm wordt. Een pluspunt van een lucht/water warmtepomp is dat je ’s zomers je huis kunt koelen. Bij elke buitenunit van NIBE kan namelijk het werkingsprincipe worden omgedraaid, zodat warmte van binnen naar buiten wordt gebracht. Zo kan de warmtepomp via vloerverwarming of convectoren je huis verkoelen, op voorwaarde dat je cv-installatie geschikt is om te koelen. In feite werkt de lucht/water warmtepomp in zo’n situatie als een airco, maar dan via de cv-installatie.
NIBE levert drie series lucht/water warmtepompen. De warmtepompen uit de series F2040 en F2120 zijn monoblock-uitvoeringen, de warmtepompen uit de serie AMS10 zijn SPLIT-uitvoeringen. Naast de keuze voor een monoblock of een SPLIT buitenunit heb je ook nog diverse opties voor wat er ‘binnen’ komt te staan:
Buitenunit met alles-in-een-binnenunit
Je hebt bij NIBE keuze uit twee series complete binnenunits. De serie VVM (VVM 500, VVM 320 en VVM 225) omvat drie alles-in een binnenunits waarbij de boiler, de buizen, de kleppen én de regeling netjes zijn weggewerkt in één fraaie behuizing. Bij de HK200-serie binnenunits zijn bijna alle componenten ingebouwd en wordt alleen de regeling als een separaat kastje aan de wand bevestigd. Zo’n fraaie binnenunit van NIBE vereenvoudigt niet alleen het werk voor de installateur, maar zorgt bovendien voor een keurig afgewerkte installatie in je huis.
Buitenunit met losse boiler en regeling ‘binnen’
Het is ook mogelijk om losse componenten op een buitenunit aan te sluiten, zoals een regeling, een warmwaterboiler, de driewegklep en eventueel een elektrisch element. Dit biedt ten opzichte van een alles-in-een binnenunit als voordeel dat je vrijer bent in de plaatsing van de losse componenten én dat je meer keuze hebt in het formaat van de boiler. Dat laatste is vooral van belang als je extra veel warm water wilt. Voor een losse regeling heb je keuze uit twee typen: de SMO 20 en de SMO 40. Op het gebied van losse boilers die je kunt combineren met een warmtepomp levert NIBE onder meer de serie BA-ST spiraalboiler. Deze biedt je keuze uit boilers met een inhoud van bijvoorbeeld 200, 270, 360 en 460 liter. De serie VPB omvat boilers met een inhoud van circa 180, 280 of 495 liter. Tot slot levert NIBE een breed scala aan accessoires om in elke situatie een complete installatie op maat te maken.
De SMO regelingen zijn voorzien van een internetaansluiting. Is de warmtepomp verbonden met internet, dan biedt dat uitgebreide mogelijkheden voor bediening en uitlezing. Met de app ‘NIBE Uplink’ kun je de warmtepomp bijvoorbeeld via je smartphone of tablet bedienen. Ook kan je warmtepomp onderdeel gaan uitmaken van een SMART-home systeem. Wil je meer weten van NIBE Uplink? Kijk dan hier voor meer informatie.
Heb je interesse in de mogelijkheden voor jouw situatie? Raadpleeg dan voor meer informatie het productverzicht met lucht/water warmtepompen, bekijk het overzicht hieronder óf neem contact op met je eigen installateur.
NIBE warmtepompen
Meer over warmtepompen
We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.