Maakt een warmtepomp echt zoveel geluid?

Als het gaat om het aanschaffen van een warmtepomp is één van de grootste twijfelpunten voor veel mensen het geluid dat een warmtepomp zou maken. Maar maakt een warmtepomp echt zoveel geluid? En is dit iets om je zorgen over te maken? We vertellen je er graag meer over door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden. We kunnen je in ieder geval alvast verklappen dat de warmtepompen van NIBE behoren tot de stilste warmtepompen in de markt en dat ze een ‘silent mode’ hebben!

Maakt een warmtepomp lawaai?

Op de vraag of er sprake is van lawaaihinder met een warmtepomp, is helaas geen algemeen antwoord te geven. De NIBE water/water warmtepompen zijn zeer stil en dit wordt door onze klanten enorm gewaardeerd. Ook ventilatielucht/water warmtepompen zijn stil te noemen, al dient er wel aandacht te worden geschonken aan een goede geluidsisolatie voor de warmtepomp in het kanalensysteem. De lucht/water warmtepompen produceren met hun buitenunit nog het meeste geluid, al zorgt voldoende aandacht voor een juiste opstelling en te nemen maatregelen voor het minimaliseren van het geluid vrijwel altijd voor een probleemloze installatie.


Wat veroorzaakt het geluid van een warmtepomp?

Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor. Bij een lucht/water warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid.

Wat verergert het geluid van een warmtepomp?

Bij een lucht/water warmtepomp kan het geluid toenemen door:

  • contact (contactgeluid): wanneer een warmtepomp op de gevel bevestigd is, kan dit voor contactgeluid zorgen in de verblijfsruimten binnen.
  • weerkaatsende oppervlakken bij een buitendeel: objecten en gebouwen in de omgeving van het buitendeel kunnen het geluid reflecteren waardoor het harder klinkt.
  • de ontdooicyclus van een lucht/water warmtepomp: in een vochtige buitenlucht kan vooral rondom het vriespunt de situatie ontstaan dat de wisselaar in de buitenunit aanvriest. Bij het ontdooien hiervan kan de warmtepomp tijdelijk meer geluid produceren.

Bij een ventilatielucht/water warmtepomp gelden de volgende aandachtspunten:

  • Bij deze warmtepomp is de opstellingsruimte van belang. In dit geval is het niet het geluid zelf dat harder kan klinken, maar kan het al dan niet plaatsen van een warmtepomp in een afgesloten ruimte veel verschil maken in de ervaring van het geluid.
  • Het ontbreken van een geluiddemper in een ventilatiekanaal zorgen voor het beter hoorbaar zijn van de warmtepomp in de afzuigpunten.

Maakt de warmtepomp ‘s nachts ook lawaai?

NIBE water/water warmtepompen, die binnen in huis zijn geplaatst, zijn zeer stille warmtepompen die zowel overdag als 's nachts vrijwel niet hoorbaar zijn. Buiten is het in de nacht stiller en daarom zijn buitenunits van lucht/water warmtepompen relatief beter hoorbaar. Bij NIBE is hiervoor een “silent-mode’ in de regeling opgenomen, die bij activering zorgt dat de warmtepomp in de nacht minder hard draait en dus minder geluid maakt. De periode dat hij stiller moet zijn is programmeerbaar. Het is overigens wel zo dat in deze ‘silent-mode’ de warmtepomp ook minder warmte kan produceren, al is dat vaak geen probleem. Lees hiervoor ook het interview met Luuk Berting van Verhoeven verwarming.

Zijn er in Nederland richtlijnen met betrekking tot een lucht/water warmtepomp en ‘lawaaihinder’?

Volgens de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen met ingang van 1 april 2021 mag het geluidsniveau van de buitenunit maximaal nog maar 40 dB(A) bedragen. In overeenstemming met de meetmethode uit de regeling Bouwbesluit mag het geluidsniveau voor buitenunits met een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht – de zogeheten ‘silent mode’ – echter met -5 dB worden gecorrigeerd. Dit betekent dat de gemeten waarde overdag (tussen 07.00 uur en 19.00 uur) maximaal 45 dB mag bedragen. Voor de avond en nacht (tussen 19.00 en 07.00 uur) geldt een maximum van 40 dB(A). De warmtepompen van NIBE voldoen aan deze geluidsnorm voor warmtepompen en behoren zelfs tot de stilste warmtepompen op de markt. Het is aan te bevelen om bij plaatsing van een buitenunit van een lucht/water warmtepomp sowieso rekening te houden met eventuele geluidshinder, voor jezelf en voor de buren.

Zit er verschil in de hoeveelheid geluid van de verschillende soorten warmtepompen? Welke warmtepomp maakt het minste geluid?

Een NIBE water/water aardwarmtepomp is vrijwel geluidloos. Dit komt omdat de bron van de warmtepomp in de grond zit en er met de ontwikkeling, met succes, veel aandacht is geschonken aan beperking van het geluid van de compressor. De lucht/water warmtepompen, die gebruik maken van een ventilator in de buitenunit, zijn hierdoor beter hoorbaar. Van de lucht/water warmtepompen maken zogenaamde monoblock-uitvoeringen het minste geluid, met name de F2120-serie, die bekend staat als een van de stilste in de markt. Lees meer over de werking van verschillende soorten warmtepompen die er zijn.

Zijn er oplossingen om het geluid van een lucht/water warmtepomp te verminderen?

Bij het ontwerp kan gekozen worden voor een iets groter type dan in feite vereist is. De warmtepomp zal dan minder “hard” hoeven te draaien, waardoor hij altijd stiller is. Ook zijn bepaalde typen warmtepompen stiller dan andere typen en bepaalt ook de locatie van de warmtepomp de mogelijke hinder van het geluid. Er bestaan ook geluidsreducerende omkastingen voor buitenunits van lucht/water warmtepompen. Als alle invloeden om geluid van een buitenunit tot een minimum te beperken in acht zijn genomen en er is nog steeds behoefte voor geluidsreductie, dan is zo'n geluidsreducerende omkasting voor een warmtepomp een hele goede oplossing.

We vertellen je graag meer over onze stille warmtepompen. Dankzij NIBE hoef je je geen zorgen te maken over herrie of geluidshinder!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers