Met de myUplink verwarming app van NIBE kun je je verwarming bedienen op afstand. En dat is nog maar één van de vele voordelen. Lees meer.
Kies een thema
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Als het gaat om het aanschaffen van een warmtepomp is één van de grootste twijfelpunten voor veel mensen het geluid dat een warmtepomp zou maken. Maar maakt een warmtepomp echt zoveel geluid? En is dit iets om je zorgen over te maken? We vertellen je er graag meer over door een aantal veelgestelde vragen te beantwoorden. We kunnen je in ieder geval alvast verklappen dat de warmtepompen van NIBE behoren tot de stilste warmtepompen in de markt en dat ze een ‘silent mode’ hebben!
NIBE heeft het meest uitgebreide assortiment All-Electric Ready hybride en All-Electric warmtepompen. Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel welke warmtepomp het best bij jou past en hoeveel jij kunt besparen
Doe de warmtescan »
Op de vraag of er sprake is van lawaaihinder met een warmtepomp, is helaas geen algemeen antwoord te geven. De NIBE water/water warmtepompen zijn zeer stil en dit wordt door onze klanten enorm gewaardeerd. Ook ventilatielucht/water warmtepompen zijn stil te noemen, al dient er wel aandacht te worden geschonken aan een goede geluidsisolatie voor de warmtepomp in het kanalensysteem. De lucht/water warmtepompen produceren met hun buitenunit nog het meeste geluid, al zorgt voldoende aandacht voor een juiste opstelling en te nemen maatregelen voor het minimaliseren van het geluid vrijwel altijd voor een probleemloze installatie.
Het geluid van een warmtepomp wordt voornamelijk veroorzaakt door de compressor. Bij een lucht/water warmtepomp en een ventilatiewarmtepomp veroorzaakt de ventilator van de warmtepomp het meeste geluid.
Bij een lucht/water warmtepomp kan het geluid toenemen door:
Bij een ventilatielucht/water warmtepomp gelden de volgende aandachtspunten:
NIBE water/water warmtepompen, die binnen in huis zijn geplaatst, zijn zeer stille warmtepompen die zowel overdag als 's nachts vrijwel niet hoorbaar zijn. Buiten is het in de nacht stiller en daarom zijn buitenunits van lucht/water warmtepompen relatief beter hoorbaar. Bij NIBE is hiervoor een “silent-mode’ in de regeling opgenomen, die bij activering zorgt dat de warmtepomp in de nacht minder hard draait en dus minder geluid maakt. De periode dat hij stiller moet zijn is programmeerbaar. Het is overigens wel zo dat in deze ‘silent-mode’ de warmtepomp ook minder warmte kan produceren, al is dat vaak geen probleem. Lees hiervoor ook het interview met Luuk Berting van Verhoeven verwarming.
Volgens de nieuwe geluidsnorm voor warmtepompen met ingang van 1 april 2021 mag het geluidsniveau van de buitenunit maximaal nog maar 40 dB(A) bedragen. In overeenstemming met de meetmethode uit de regeling Bouwbesluit mag het geluidsniveau voor buitenunits met een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht – de zogeheten ‘silent mode’ – echter met -5 dB worden gecorrigeerd. Dit betekent dat de gemeten waarde overdag (tussen 07.00 uur en 19.00 uur) maximaal 45 dB mag bedragen. Voor de avond en nacht (tussen 19.00 en 07.00 uur) geldt een maximum van 40 dB(A). De warmtepompen van NIBE voldoen aan deze geluidsnorm voor warmtepompen en behoren zelfs tot de stilste warmtepompen op de markt. Het is aan te bevelen om bij plaatsing van een buitenunit van een lucht/water warmtepomp sowieso rekening te houden met eventuele geluidshinder, voor jezelf en voor de buren.
Een NIBE water/water aardwarmtepomp is vrijwel geluidloos. Dit komt omdat de bron van de warmtepomp in de grond zit en er met de ontwikkeling, met succes, veel aandacht is geschonken aan beperking van het geluid van de compressor. De lucht/water warmtepompen, die gebruik maken van een ventilator in de buitenunit, zijn hierdoor beter hoorbaar. Van de lucht/water warmtepompen maken zogenaamde monoblock-uitvoeringen het minste geluid, met name de F2120-serie, die bekend staat als een van de stilste in de markt. Lees meer over de werking van verschillende soorten warmtepompen die er zijn.
Bij het ontwerp kan gekozen worden voor een iets groter type dan in feite vereist is. De warmtepomp zal dan minder “hard” hoeven te draaien, waardoor hij altijd stiller is. Ook zijn bepaalde typen warmtepompen stiller dan andere typen en bepaalt ook de locatie van de warmtepomp de mogelijke hinder van het geluid. Er bestaan ook geluidsreducerende omkastingen voor buitenunits van lucht/water warmtepompen. Als alle invloeden om geluid van een buitenunit tot een minimum te beperken in acht zijn genomen en er is nog steeds behoefte voor geluidsreductie, dan is zo'n geluidsreducerende omkasting voor een warmtepomp een hele goede oplossing.
We vertellen je graag meer over onze stille warmtepompen. Dankzij NIBE hoef je je geen zorgen te maken over herrie of geluidshinder!
Meer over comfort
We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.
NIBE warmtepompen