NIBE S2125: stilste lucht/water warmtepomp voor bestaande bouw en nieuwbouw

Als je kiest voor energiezuinig comfort in je huis, is een warmtepomp in veel gevallen een goed idee. Belangrijk is daarbij natuurlijk wel dat je optimaal kunt genieten van het comfort van je warmtepomp zónder je te storen aan het geluid. NIBE heeft daarom de NIBE S2125-serie ontwikkeld: twee superstille lucht/water warmtepompen die optimaal comfort in verwarming en koeling bieden terwijl je ze buiten nauwelijks hoort. Dat is fijn voor jou én voor je buren!

De warmtepompen uit de NIBE S2125-serie passen natuurlijk perfect in nieuwbouwwoningen. Maar wat óók heel bijzonder is: ze kunnen voor cv-verwarming een hogere temperatuur (tot wel 75 °C) leveren dan de meeste andere warmtepompen. Dit heeft als voordeel dat je warmtepompen uit de NIBE S2125-serie in veel situaties gewoon op een bestaande verwarmingsinstallatie met radiatoren kunt aansluiten. Dus: heb je een bestaande woning die je graag duurzaam wil voorzien van verwarming en warm water? Maak dan snel kennis met de warmtepompen van de NIBE S2125-serie!

De werking van de NIBE S2125 lucht/water warmtepomp

De NIBE S2125 is een superstille modulerende lucht/water warmtepomp die buiten (bijvoorbeeld in je tuin of op het dak van de garage) wordt opgesteld en warmte aan de buitenlucht onttrekt. Zo kan de warmtepomp je huis op een energiezuinige manier voorzien van verwarming en warm water. En als je cv-installatie hiervoor geschikt is, kan hij je huis op warme zomerdagen bovendien aangenaam verkoelen.

Doordat de NIBE S2125 is voorzien van een modulerende compressor, werkt deze warmtepomp heel efficiënt en energiezuinig. De term ‘modulerend’ houdt namelijk in dat de warmtepomp zich voortdurend automatisch aanpast aan de hoeveelheid warmte die je huis nodig heeft. Dankzij de toegepaste inverter-technologie van NIBE kun je daarbij altijd rekenen op een stabiele temperatuur en een aangenaam comfort in je huis.

Wil je meer weten over de werking van een lucht/water warmtepomp? Lees dan het artikel over de werking van warmtepompen.

Zeer stille warmtepomp: fijn voor jou én je omgeving

De buitenunit van een lucht/water warmtepomp werkt niet geruisloos. Je hoort en leest zelfs wel eens verhalen over lucht/water warmtepompen die zoveel geluid maken dat de buren er last van hebben. Dát is natuurlijk niet de bedoeling! Daarom heeft de overheid per 1 april 2021 strengere geluidsnormen ingevoerd. Deze normen komen er in de praktijk op neer dat de geluidsdruk van de buitenunit van een lucht/water warmtepomp op de erfgrens overdag (tussen 07.00 en 19.00 uur) maximaal 45 dB(A) en tijdens de nacht maximaal 40 dB(A) mag bedragen.

Let op: om deze twee verschillende grenswaarden te mogen hanteren, moet de buitenunit een afzonderlijke instelling voor de avond/nacht hebben. In deze instelling – die stille modus of ‘silent mode’ wordt genoemd – kan de buitenunit ’s avonds en ’s nachts op een lager toerental draaien.

Om ervoor te zorgen dat de warmtepompen van de NIBE S2125-serie aan de actuele geluidsnormen voldoen, hebben de engineers van NIBE in Zweden extra veel aandacht besteed aan de stille werking van de buitenunit. Ze hebben de warmtepompen daarom niet alleen opnieuw ontworpen, maar óók voorzien van bovengenoemde ‘silent mode’ functie. Hierdoor blijven de NIBE S2125 warmtepompen dag én nacht binnen de geluidsnormen. De NIBE S2125 warmtepompen doen hun werk zelfs zó stil dat ze conform deze geluidsnormen in veel gevallen zonder geluidsbeperkende maatregelen op slechts 2 meter (type 8) of 3 meter (type 12) van de erfgrens kunnen worden geplaatst!

Een hoog seizoensgebonden rendement betekent lage energiekosten

Natuurlijk wil je graag een warmtepomp die een hoog rendement heeft, want dat is goed voor het milieu én je portemonnee. Om de rendementen van verschillende lucht/water warmtepompen met elkaar te vergelijken, kun je het beste kijken naar het zogeheten ‘seizoensgebonden’ rendement. Ofwel: het gemiddelde rendement van de warmtepomp over een heel jaar. Dit seizoensgebonden rendement wordt aangeduid met een prestatiegetal: de SCOP (= Seasonal Coefficient of Performance).

Met een SCOP-waarde van 5,0 (gemeten bij een cv-aanvoertemperatuur van 35 °C) presteren de NIBE S2125 lucht/water warmtepompen bijzonder goed. Een SCOP van 5,0 betekent namelijk dat deze warmtepompen met elke kilowatt elektrische hulpenergie die ze verbruiken maar liefst vijf kilowatt aan warmte leveren!

Deze hoge score hebben ze onder meer te danken aan het feit dat NIBE haar warmtepompen ontwikkelt op basis van de strenge eisen van het Zweedse klimaat. Hierdoor werken de NIBE S2125 warmtepompen ook heel goed bij buitentemperaturen onder nul en presteren ze zeer goed in een gemiddeld klimaat zoals we in Nederland kennen. Het is dan ook niet voor niets dat de NIBE S2125 het hoogst haalbare energielabel heeft: A+++.

Uiteraard valt er nog veel meer te vertellen over het rendement van energiezuinige warmtepompen. Benieuwd? Lees dan het artikel over het rendement van een warmtepomp in COP of SCOP.

Hoge aanvoertemperatuur (tot 70 - 75 °C): ideaal voor bestaande woningen

Wil je een bestaand huis verduurzamen, dan is het belangrijk om eerst te kijken naar de energiebehoefte van het huis. Is je huis van een recent bouwjaar, dan is je huis op dit punt al helemaal in orde. Bij wat oudere huizen is het verstandig om de energiebehoefte te beperken, bijvoorbeeld door het aanbrengen van spouwmuurisolatie en (eventueel) dak- en vloerisolatie en het plaatsen van HR++ glas. Zo verliest je huis minder warmte, waardoor er ook minder warmte hoeft te worden aangevoerd. Wanneer je een warmtepomp wilt plaatsen, is het ook belangrijk om te kijken naar het afgiftesysteem in je huis: heb je bijvoorbeeld vloerverwarming of alleen radiatoren? Warmtepompen kunnen over het algemeen niet zo’n hoge cv-watertemperatuur leveren als cv-ketels, maar het vermogen van je radiatoren neemt af naarmate de cv-watertemperatuur lager is. Heeft je cv-installatie hierdoor te weinig vermogen, dan kan het ’s winters in huis te koud worden en dat wil je uiteraard niet. Natuurlijk kun je je cv-installatie laten aanpassen – bijvoorbeeld door grotere radiatoren of convectoren met ingebouwde ventilatoren te laten installeren of zelfs door vloerverwarming te laten aanleggen, maar dat kan best ingrijpend zijn.

Het goede nieuws is dat de NIBE S2125 een veel hogere cv-watertemperatuur kan leveren dan de meeste andere warmtepompen: 70 °C bij een buitentemperatuur van -7 °C en zelfs tot 75 °C wanneer de buitentemperatuur oploopt tot 15 °C of hoger. Dat is nog steeds wat lager dan een gasgestookte cv-ketel, maar in de meeste bestaande huizen meer dan genoeg om met een bestaande installatie met radiatoren voldoende comfort te leveren (zeker als je huis later is voorzien van dubbel glas en spouwmuurisolatie). De NIBE S2125 levert deze hoge temperaturen overigens alleen als het buiten écht koud is. Is het niet zo heel koud – en dat is in ons milde zeeklimaat best vaak het geval – dan zal de slimme regeling in de NIBE S2125 de cv-aanvoertemperatuur zo ver mogelijk verlagen. Dit is uiteraard gunstig voor het rendement van de warmtepomp. Kortom: de NIBE S2125 levert een hoge cv-temperatuur als het nodig is en een zo laag mogelijke cv-temperatuur als het kan!

Wil je nog meer weten over het comfort met een hoge temperatuur warmtepomp? Lees dan het artikel ‘Comfortabel wonen met een hoge temperatuur warmtepomp’ eens op je gemak door!

Altijd genoeg warm water in je badkamer

Je kunt de NIBE S2125 warmtepomp combineren met een complete binnenunit uit de NIBE VVM-serie, maar ook met een regelunit zoals de NIBE SMO S40. Een complete binnenunit is voorzien van een ingebouwde boiler van 180 liter die zorgt voor een comfortabele hoeveelheid warm water. Kies je voor een regelunit, dan kan op de NIBE S2125 een losse boiler naar keuze met een inhoud van bijvoorbeeld 300 of 500 liter worden aangesloten: ideaal wanneer je in je badkamer over extra veel warm water wilt kunnen beschikken! In alle gevallen zorgt de warmtepomp ervoor dat het water in de boiler op een duurzame manier wordt opgewarmd tot een temperatuur van zo’n 55 °C tot 60 °C.

De NIBE S-serie en connectiviteit

De NIBE S2125-serie maakt deel uit van de NIBE S-serie: een compleet nieuwe generatie slimme warmtepompen, binnenunits, regelunits en accessoires van NIBE. Connectiviteit staat bij de innovatieve NIBE S-serie centraal. Dat betekent onder meer dat de producten uit de NIBE S-serie zijn voorzien van geavanceerde Smart Home technologie. En dát biedt veel mogelijkheden voor nu, maar zeker ook voor de toekomst!

Je bedient de NIBE S2125 via de bijpassende binnenunit of regelunit en dat is dankzij het duidelijke touchscreen met swipe-functie heel eenvoudig. Met behulp van de intuïtieve smart guide regeling navigeer je daarbij heel simpel door de instellingen en voer je net zo simpel (tijdelijke) wijzigingen door. Via de ingebouwde wifi-verbinding kun je de warmtepomp bovendien via een app op je tablet of smartphone op afstand bedienen. De binnen- en regelunits uit de NIBE S-serie kunnen zelfs draadloos communiceren met een brede range bijpassende draadloze Smart Home componenten. En dan is de NIBE S2125 ook nog eens voorbereid op mogelijkheden die in de toekomst beschikbaar kunnen komen, zoals stembesturing en het afstemmen van het stroomverbruik op piek- en daltarieven. Kortom: met de NIBE S2125 zit je voor jarenlang méér dan goed!

De belangrijkste kenmerken en voordelen van de NIBE S2125 op een rij

  • Betrouwbare modulerende warmtepompen van Zweedse topkwaliteit
  • Mogen door de stille werking en de ‘silent mode’ functie in veel situaties zonder geluidsbeperkende maatregelen vlakbij de erfgrens worden geplaatst
  • Werken heel efficiënt doordat het hart van de warmtepompen tot in detail is geperfectioneerd op basis van jarenlange ervaring
  • Duurzaam door het hoge seizoensgebonden rendement en de toepassing van een natuurlijk koudemiddel (R290) met een GWP-waarde (Global Warming Potential) van slechts 3
  • Breed toepasbaar in nieuwbouw (bijvoorbeeld dankzij de mogelijkheid om te koelen), maar ook in bestaande bouw (door de hoge aanvoertemperatuur van 70 tot 75 °C)
  • De Smart Home technologie van de NIBE S-serie maakt de warmtepomp toekomstbestendig
  • Een warmtepomp van NIBE geeft meerwaarde aan je huis

Wil je meer weten?

Wil je meer weten over de NIBE S2125? Of wil je weten of deze warmtepomp goed bij je huis en je persoonlijke comfortwensen past? Laat je dan goed adviseren door een NIBE warmtepompinstallateur bij jou in de buurt.

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing
Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers