Hoe werkt een lucht/water warmtepomp? Alle informatie op een rij

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C! Dat betekent dat je je huis met een lucht/water warmtepomp het hele jaar door energiezuinig kunt voorzien van cv-verwarming, warmtapwater en – op warme zomerdagen –van koeling. Een lucht/water warmtepomp kan gecombineerd worden op vloerverwarming of radiatoren. Voor de installatie zijn geen ingrijpende bouwkundige maatregelen – zoals bronboringen – nodig. Je kunt een lucht/water warmtepomp van NIBE dan ook uitstekend toepassen in bestaande situaties, bijvoorbeeld ter vervanging van – of in combinatie met – je gasgestookte cv-ketel. Maar natuurlijk past hij ook heel goed in je nieuwe huis.

Werking lucht/water warmtepomp

Werking monoblock-uitvoering

Een monoblock lucht/water warmtepomp bestaat uit een buitenunit waarin alle zogeheten koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – zijn geplaatst. Daarom mag een monoblock lucht/water warmtepomp door iedere vakbekwame installateur worden geïnstalleerd. In de buitenunit circuleert een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-leiding die de buitenunit met de binneninstallatie van je huis verbindt. In je huis zorgt een binnenunit met geïntegreerde boiler of een regelunit met een losse boiler voor het energiezuinig verwarmen van je huis en/of het bereiden van warmtapwater voor je keuken of badkamer.

Werking SPLIT-uitvoering

Een lucht/water warmtepomp in split-uitvoering bestaat uit een buitenunit en een binnenunit die door middel van een koudemiddelleiding met elkaar zijn verbonden. De compressor, de verdamper en het expansieventiel zijn in de buitenunit geplaatst, maar de condensor bevindt zich in de binnenunit. De koudemiddelleiding vormt een gesloten circuit waarin een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – door de koudemiddelzijdige componenten circuleert. Hierbij wordt de warmte uit de buitenlucht omgezet in bruikbare energie voor het verwarmen van je huis of het bereiden van warmtapwater voor je keuken of badkamer. Bij installatie van een split-uitvoering dient je installateur over een F-gassencertificaat te beschikken.

Hoog rendement

Lucht/water warmtepompen hebben slechts een beperkte hoeveelheid stroom nodig. Onder de juiste omstandigheden kan het rendement van een NIBE lucht/warmtepomp oplopen tot wel 530%. De warmtepomp levert dan met 1 kW aan elektrische (hulp)energie maar liefst 5,3 kW aan warmte. Een warmtepomp van NIBE is dan ook een uitstekend en duurzaam alternatief voor conventionele installaties, zoals een gasgestookte cv-ketel. Het hoogste rendement wordt gerealiseerd als je huis is voorzien van een zogeheten Laag Temperatuur Systeem, zoals vloer- of wandverwarming.

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Nieuwe kansen

Het werkingsprincipe van een lucht/water warmtepomp is eenvoudig. Door de jaren heen hebben we de technologie van onze warmtepompen echter steeds verder verfijnd, terwijl de installatie en het gebruik ervan verder zijn vereenvoudigd. Lucht/water warmtepompen van NIBE zijn bovendien betrouwbaar en leveren aanzienlijke besparingen op voor jou én het milieu.

Bekijk de video

In deze video leggen we je in vijf minuten in het algemeen uit hoe een NIBE warmtepomp werkt en wat de voordelen van een NIBE warmtepomp zijn.

De kosten

Meer weten over de kosten van een lucht/water warmtepomp? Wij vertellen je hier meer over in het artikel "Wat kost een lucht/water warmtepomp".

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers