Hoe werkt een ventilatielucht/water warmtepomp? Alle informatie op een rij

Veel mensen weten niet beter dan dat je voor een warmtepomp altijd een buitenunit of een bron in de bodem nodig hebt. In Zweden past NIBE echter al jaren een ander type warmtepomp toe: de ventilatielucht/water warmtepomp. Deze warmtepomp onttrekt warmte aan de ventilatielucht uit je huis. De ventilatielucht/water warmtepompen van NIBE hebben een vermogen van 1,5 kW, 3 kW of zelfs 5 kW en voorzien daarmee in een complete All-Electric oplossing voor woningen en appartementen. Sinds de introductie in Nederland – inmiddels alweer enkele jaren geleden – worden ventilatielucht/water warmtepompen in ons land steeds vaker toegepast in zowel bestaande als nieuwe woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m². De belangrijkste redenen: je hoeft geen bodembron te laten boren én je hebt ook geen buitenunit nodig. Een warmtepomp in een flatgebouw is dus zeker ook mogelijk! Meer weten over de ventilatielucht/water warmtepomp? Lees dan snel verder!

Alles-in-één oplossing

Als je het hebt over een ventilatiewarmtepomp, wordt meestal gedacht aan een warmtepompboiler of een compacte ventilatiewarmtepomp die de centrale verwarming ondersteunt. Ook NIBE heeft deze beide types uiteraard in het assortiment, zoals je verderop kunt lezen. NIBE is echter al een flinke stap verder met een nieuwe ontwikkeling: de alles-in-één ventilatielucht/water warmtepomp. Een zeer geschikte warmtepomp voor een flatgebouw of kleinere woning!

De alles-in-één ventilatielucht/water warmtepompen van NIBE zijn uniek in Nederland. Ze ventileren niet alleen je huis, maar leveren ook centrale verwarming en zijn voorzien van een ingebouwde boiler voor warm water. Bovendien kunnen sommige uitvoeringen niet alleen ventilatielucht uit je huis afvoeren, maar ook verse buitenlucht voorverwarmd in je huis blazen (ventilatie type D). Deze uitvoering vervangt in feite de WTW-unit in je huis. De alles-in-één unit wordt gecompleteerd door een ingebouwde regeling met kleurendisplay. Bijkomend voordeel: al die functies zijn fraai weggewerkt in één compacte, fraai ontworpen behuizing!

Energie uit ventilatielucht: hoe werkt dat?

Hoe haal je warmte voor centrale verwarming, warm water en voorverwarming van koude buitenlucht uit ventilatielucht? Het antwoord op deze veelgestelde vraag is simpel: met een goed ontworpen concept. Wanneer je een mechanische ventilatiebox hebt, wordt er binnenlucht van circa 20°C uit je huis gezogen en naar buiten geblazen. Zonde van de energie! Met behulp van een warmtewisselaar haalt een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE heel veel warmte uit de ventilatielucht voordat deze zeer koud naar buiten wordt geblazen. Dat is een slimme vorm van energieterugwinning.

Overigens halen de ventilatielucht/water warmtepompen van NIBE niet alleen ‘gewone’ warmte uit de ventilatielucht, maar ook energie uit condensatie van de ventilatielucht. Door al die warmte te benutten, behalen ze een behoorlijk hoog rendement. Het is zelfs mogelijk om nog wat extra energie van buiten te halen door het aanzuigen van buitenlucht. In feite werkt dit type warmtepompen qua warmteterugwinning beter dan een WTW-unit. Een WTW-unit kan de uitblaaslucht namelijk slechts afkoelen tot ongeveer dezelfde temperatuur als die van de lucht die hij naar binnen zuigt. Een ventilatiewarmtepomp van NIBE kan de uitblaaslucht echter veel verder afkoelen en haalt er dus ook méér energie uit!

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Ventilatiesysteem type C en type D

Bij NIBE onderscheiden we voor de ventilatielucht/water warmtepompen twee ventilatiesystemen: ventilatietype C en ventilatietype D. Maar wat is nu het verschil tussen ventilatietype C en ventilatietype D?

Ventilatiesysteem type C: natuurlijke toevoer en mechanische afvoer
Bij ventilatietype C voert een ventilator via afzuigpunten in bepaalde ruimtes van je huis lucht af. Dit gebeurt meestal in de toiletten, de badkamer en de keuken. Door de onderdruk die hierdoor ontstaat, wordt verse buitenlucht toegevoerd via ventilatieroosters boven de ramen of muurroosters in de buitenmuren van (onder meer) de woonkamer, de slaapkamers, de keuken en de badkamer. Op deze manier wordt je hele huis voorzien van verse lucht, terwijl vervuilde lucht mechanisch wordt afgezogen op plaatsen waar het meeste vocht en geurtjes worden geproduceerd. We noemen dit ‘natuurlijke toevoer’ omdat de toevoer van verse lucht zonder ventilator tot stand komt.

Het voordeel van ventilatiesysteem type C is dat het eenvoudig kan worden geïnstalleerd: je hebt alleen een afzuigsysteem en een aantal roosters voor de luchttoevoer nodig. De toegevoerde lucht is bovendien lekkere buitenlucht die direct uit de roosters naar binnen komt. Wél moet je er rekening mee houden dat de toevoerlucht ’s winters wat fris kan aanvoelen.

Wanneer je huis wordt geventileerd met behulp van een ‘gewone’ mechanische ventilatiebox, dan verdwijnt met de afgevoerde binnenlucht ook veel warmte naar buiten: zonde van de energie. Wordt je huis geventileerd door een ventilatielucht/water warmtepomp, dan wordt veruit de meeste warmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen en gebruikt voor het verwarmen van je huis en/of het bereiden van warm water. En dát is natuurlijk heel energiezuinig!

Ventilatielucht/water warmtepomp met ventilatietype C
Ventilatielucht/water warmtepomp met ventilatietype C

Ventilatiesysteem type D: mechanische toevoer en mechanische afvoer met warmteterugwinning
Ook bij ventilatietype D voert een ventilator via afzuigpunten in je huis lucht af. In feite is het afzuiggedeelte van ventilatiesysteem type D dan ook hetzelfde als van ventilatiesysteem type C. Wat wél verschilt, is de manier waarop je huis van verse lucht wordt voorzien. Dit gebeurt bij type D namelijk met behulp van een ventilator, die verse buitenlucht aanzuigt en via een systeem van buizen en inblaasventielen naar de diverse ruimtes van je huis brengt. Hierdoor hoeven er dus geen ventilatieroosters en/of muurroosters te worden gemonteerd.

Omdat de toevoerventilator net zoveel lucht aanzuigt als de afvoerventilator afzuigt, noemen we dit ook wel ‘gebalanceerde ventilatie’ of – iets korter – ‘balansventilatie’. Het voordeel van het toevoeren en afvoeren van lucht in één apparaat zit hem erin dat de warmte uit de afvoerlucht optimaal kan worden teruggewonnen voordat de lucht naar buiten wordt geblazen. Gebeurt dit met een warmtewisselaar, dan spreken we over een WTW-systeem (warmte-terug-win-systeem). Ook een ventilatielucht/water warmtepomp met een afvoer- én een toevoerventilator verzorgt ventilatie type D. De warmte die de warmtepomp uit de afvoerlucht terugwint, wordt gebruikt voor cv-verwarming en het bereiden van warm water. Daarbij zorgt de mechanische ventilatie voor de circulatie van de warme lucht. In tegenstelling tot ventilatie type C kan de toevoerlucht bovendien verwarmd worden ingeblazen.

Voor ventilatietype D moet behalve een luchtafvoersysteem ook een luchttoevoersysteem worden aangelegd. Daarnaast zijn er twee ventilatoren nodig in plaats van een. Hierdoor is ventilatiesysteem type D duurder in aanschaf. Het grote voordeel is echter dat je met behulp van balansventilatie in combinatie met de ventilatielucht/water warmtepomp veel energie bespaart én dat het comfortabeler is doordat de toevoerlucht voorverwarmd wordt ingeblazen.

Ventilatielucht/water warmtepomp met ventilatietype D
Ventilatielucht/water warmtepomp met ventilatietype D

Keuze uit vier alles-in-één modellen

Het leveringsprogramma van NIBE bevat vier verschillende alles-in-één ventilatielucht/water warmtepompen. Twee types – de F370 en F470 – zijn geschikt voor woningen en appartementen met een warmtebehoefte tot circa 3 kW. Heeft je huis een warmtebehoefte tot circa 5 kW, dan passen de types F730 en F750 beter bij jouw situatie.

NIBE F370 F470

F370 en F470

Deze complete units zijn voorzien van een ingebouwde boiler van 170 liter, een aan/uit compressor en een ingebouwde regeling. Ze zijn bovendien volledig voorbereid voor centrale verwarming, want ook de energiezuinige cv-pomp en het expansievat zijn ingebouwd. De F370 heeft één ventilator (type C), de F470 heeft er twee. De F470 biedt daarmee ook de functie van luchttoevoer (ventilatie type D), waarbij de ventilatielucht wordt voorverwarmd voordat deze in je huis wordt geblazen. Tot slot is een elektrisch element ingebouwd (met instelbaar vermogen) dat desgewenst kan worden bijgeschakeld.

NIBE F730 en F750

F730 en F750

Deze alles-in-één units hebben een ingebouwde boiler van 180 liter, een modulerende compressor met een hoger vermogen dan de F370 en F470 en een ingebouwde regeling. Net als de F370 en F470 zijn beide types dankzij de ingebouwde energiezuinige pomp en het expansievat voorbereid voor centrale verwarming. Beide uitvoeringen hebben standaard één ventilator, maar de F750 kan worden uitgebreid met een extra ventilatorbox met een ingebouwde warmtewisselaar, zodat hij – net als de F470 – in voorverwarming van ventilatielucht naar de woning toe (ventilatie type D) kan voorzien. Vanwege het hogere vermogen kan bovendien op beide types een accessoire worden aangesloten die zorgt voor extra aanvoer van buitenlucht. Ook de F730 en F750 zijn voorzien van een ingebouwd elektrisch element (met instelbaar vermogen) dat naar behoefte kan worden bijgeschakeld. Handig is tot slot de mogelijkheid om de toestellen – met name bij onvoldoende hoogte (bijvoorbeeld op zolder) in twee lagere delen te splitsen.

Alle bovenstaande alles-in-één uitvoeringen zijn voorzien van NIBE Uplink. De warmtepomp is hierbij verbonden met internet, zodat je hem met je smartphone of tablet kunt uitlezen en bedienen. Dankzij de uitgebreide mogelijkheden voor connectiviteit passen deze warmtepompen dan ook perfect in een Smart Home!

MT-WH21 en F130

MT-WH21 warmtepompboiler

In sommige situaties is het wenselijk om in plaats van een mechanische ventilatiebox een warmtepomp te plaatsen die alleen warm water bereidt. Speciaal voor deze toepassing heeft NIBE de MT-WH21 warmtepompboiler ontwikkeld. Je hebt keuze uit twee types met een boilerinhoud van 190 of 260 liter. De MT-WH21 warmtepompboiler heeft een zeer hoog rendement en voorziet je huis van een royale hoeveelheid warmtapwater tot 60°C.

F130: extra compacte ventilatielucht/water warmtepomp

Heb je weinig inbouwruimte, dan kun je ook kiezen voor de F130. Deze bestaat uit twee delen: een compacte ventilatielucht/water warmtepomp die samen met een losse boiler van 126 of 263 liter een warmtepompboiler vormt.

De belangrijkste voordelen van NIBE ventilatielucht/water warmtepompen

  • Hoogwaardige Zweedse kwaliteitsproducten met bewezen degelijkheid en duurzaamheid
  • Het resultaat van bijna 40 jaar ervaring
  • Géén buitenunit of bron in de bodem nodig
  • Geschikt voor nieuwbouw én bestaande situaties met een vloeroppervlak tot 200m²
  • Geoptimaliseerd voor een zo stil mogelijke werking
  • Hoog rendement: goed voor het milieu, prettig voor je portemonnee
  • NIBE heeft een eigen service- en onderhoudsdienst in Nederland
  • Voordelig in aanschaf dankzij een ISDE-subsidie tot € 2.250

Wil je meer weten?

Woon je in een kleinere woning, appartement of in een flatgebouw en wil je een warmtepomp? Heb je interesse in de mogelijkheden voor jouw situatie? Raadpleeg dan voor meer informatie het productoverzicht met ventilatielucht/water warmtepompen, bekijk het overzicht hieronder óf neem contact op met een installateur.

Overzicht NIBE ventilatielucht/water warmtepompen (voor woningen en appartementen)

Overzicht NIBE ventilatielucht/water warmtepompen
Klik op de afbeelding voor een grote versie (PDF).
Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers