Wat zijn de warmtepomp kosten?

Een warmtepomp is een goede stap naar gasloos wonen. Overweeg je een warmtepomp te kopen? Dan wil je uiteraard weten wat de warmtepomp kosten zijn. Lees hier alles over deze duurzame investering.

Een duurzame investering

Het plaatsen van een warmtepomp levert een aantal interessante voordelen op. Door het hoge rendement, in combinatie met sneller stijgende gasprijzen ten opzichte van de elektriciteitsprijzen, levert dit een besparing op de maandelijkse energiekosten. Daarbij wordt je huis duurzamer, wordt het meer waard en krijgt het een beter energielabel. Naast deze financiële voordelen, helpt u ook mee met het beperken van het gebruik van aardgas en de CO2-uitstoot: goed voor het milieu en de doelstellingen van het Klimaatverdrag! De kosten van een warmtepomp zijn dus een investering die zich met verschillende voordelen laat terugbetalen.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp hangt onder meer af van het soort warmtepomp, het vermogen en rendement ervan. Ook de installatie van een warmtepomp brengt kosten met zich mee. Zo is er bij een water/water warmtepomp bijvoorbeeld ook een bron in de grond nodig. Het afgiftesysteem en de mate van isolatie van de woning is belangrijk voor het rendabel functioneren van de warmtepomp en soms zijn hier ook aanpassingen voor nodig. Meestal heb je recht op ISDE-subsidie, waardoor je investering weer lager wordt. Er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?”

Voor iedere woning en situatie is een vakkundig advies van een vakkundige installateur nodig om een juiste keuze te kunnen maken. Hierbij kan de installateur meteen inschatten wat voor aanpassingen in de cv-installatie of aanvullende accessoires nodig zijn om hiermee een complete aanbieding van de juiste warmtepomp te kunnen maken, inclusief installatiekosten. Kijk bij het vergelijken daarvan niet alleen naar de prijs van de warmtepomp, maar ook naar de kwaliteit en het energielabel. Koop je een warmtepomp met energielabel A+++, dan verdien je een eventueel wat hogere prijs al snel terug door een hoger rendement!

Hieronder vind je een indicatie van de prijzen van diverse warmtepomp-uitvoeringen:

 • Water/water warmtepompen (tot en met 17 kW):
  Vanaf € 12.500,- inclusief boring en subsidie, prijs exclusief installatie

 • Lucht/water warmtepompen (tot en met 20 kW):
  Vanaf € 5.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

 • All-Electric Ready (hybride warmtepompen):
  Vanaf € 4.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

Koop een warmtepomp met subsidie

Om de energietransitie van gas naar gasloos te versnellen, stimuleert de Nederlandse overheid je via de ISDE-subsidieregeling om een warmtepomp te kopen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen en kan voor warmtepompen van NIBE oplopen tot € 12.975,- voor (grondgebonden) water/water warmtepompen, € 5.775,- voor lucht/water warmtepompen, tot € 3.000,- voor ventilatielucht/water warmtepompen en tot € 4.125 voor hybride (All-Electric Ready) warmtepompen. Benieuwd naar de subsidie op de warmtepomp van jouw keuze? Raadpleeg dan de apparatenlijst.

Meer weten over de kosten van specifieke warmtepompen? Lees dan de volgende artikelen:

-Wat kost een water/water warmtepomp?
-Wat kost een hybride warmtepomp?
-Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Overige kosten voor warmtepomp

Naast bovengenoemde investering zijn er mogelijk nog andere kosten waarmee je rekening moet houden wanneer je een warmtepomp wilt aanschaffen. Een overzicht:

Bouwkundige maatregelen

Bij nieuwbouw wordt in de ontwerpfase al rekening gehouden met de installatie van een warmtepomp. Vanaf 1 juli 2018 is het bij aan bouwaanvraag al niet meer mogelijk om een gasgestookte cv-ketel te kiezen, waarbij een warmtepomp een prima alternatief is voor nieuwbouw. Als het gaat om de All-Electric warmtepomp kosten, is er bij nieuwbouw geen sprake van extra kosten voor bouwkundige maatregelen voor de warmtepomp.

In een bestaande situatie, is het soms aan te bevelen, afhankelijk van de mate van isolatie van de woning en het aanwezige afgiftesysteem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming) ook hierin aanpassingen te doen om een warmtepomp goed te kunnen laten functioneren.

 • Extra isolatiemaatregelen
  Warmtepompen presteren het beste in een goed geïsoleerd huis. Goed geïsoleerd betekent in elk geval: met dak- en vloerisolatie, (na)geïsoleerde spouwmuren en kozijnen met HR++ glas. Huizen die zijn gebouwd vanaf 2009 zijn meestal heel goed geïsoleerd. Dateert je huis van vóór 2009? Ga dan na welke maatregelen je nog kunt treffen. In een onvoldoende geïsoleerd huis gaat namelijk veel warmte verloren en is het nodig om een grotere warmtepomp te kiezen. Verbeterde isolatie maakt dat vaak een kleiner type warmtepomp nodig is: gunstig voor uw portemonnee.

 • Aanpassen afgiftesysteem
  Een warmtepomp levert een lagere maximale aanvoertemperatuur (35°Ctot 65°C) dan een cv-ketel. Hij levert het hoogste rendement een lage cv-aanvoertemperatuur, bijvoorbeeld 35°C. Een combinatie met een laagtemperatuur (LTV) afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, convectoren of LTV-radiatoren is dus de ideale situatie. Eventueel zou het afgiftesysteem aangepast kunnen worden om het rendement zo hoog mogelijk te laten zijn. Een eenmalige aanpassing aan de installatie levert dan gedurende de hele levensduur van de warmtepomp een hoger rendement op en is daarom vaak de moeite waard om uit te laten voeren.

 • Overige aanpassingen
  Het is bij de keuze van een warmtepomp ook nodig om te kijken naar de afzekering van de woning. Afhankelijk van de benodigde afzekering van de warmtepomp kan het zijn dat de aansluiting van je huis op het elektriciteitsnet moet worden verzwaard of dat de max. stroom van de warmtepomp moet worden afgestemd op de elektriciteitsaansluiting. NIBE heeft voor de warmtepompen een accessoire beschikbaar, die de warmtepomp terug laat moduleren als de elektriciteitsvraag in de woning omhoog gaat. Ook daarover heeft NIBE nagedacht!

Verdien je de warmtepomp kosten wel terug?

Ja, in de meeste gevallen wel. Met een warmtepomp betaal je weliswaar voor de elektrische hulpenergie die wordt gebruikt door de compressor van de warmtepomp en bijvoorbeeld een cv-pomp, maar daalt je gasverbruik fors of verbruik je zelfs helemaal geen gas meer! Tel hierbij op dat de gasprijzen (relatief) sneller stijgen dan de elektriciteitsprijzen. Daarnaast hangt je besparing op energiekosten af van de warmtebehoefte van je huis en speelt mee hoe zuinig je zelf met energie omgaat. Vergelijk je de totale kosten – prijs van de warmtepomp, onderhoud én energie – tussen een warmtepomp en een cv-ketel, dan wegen de lagere energiekosten van de warmtepomp (ruimschoots) op tegen de hogere aanschafkosten!

Kies voor milieubewust

Natuurlijk is de vraag of je een warmtepomp terugverdient niet allesbepalend. Koop je een bankstel of een auto, dan kijk je immers ook niet alleen naar de prijs. Steeds meer mensen nemen bij de aanschaf van een warmtepomp dan ook andere overwegingen mee, zoals de wens om hun huis gasloos te verwarmen. Dát zorgt voor een verlaging van CO2-uitstoot en draagt eraan bij dat we de aarde gezonder kunnen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.

Neem contact op met de installateur

Er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?” Wil je precies weten wat een warmtepomp van NIBE in jouw specifieke situatie gaat kosten? Neem dan contact op met een vakbekwame installateur en vraag een offerte aan.


Veelgestelde vragen over de kosten van een warmtepomp

Hieronder vind je het antwoord op een paar veelgestelde vragen over de kosten van een warmtepomp. Wil je een advies voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een installateur in de buurt.

➡️ Wat kost een warmtepomp?

Dit hangt onder meer af van het soort warmtepomp, het vermogen en rendement ervan. Ook de installatie van een warmtepomp brengt kosten met zich mee. Zo is er bij een water/water warmtepomp bijvoorbeeld ook een bron in de grond nodig. Soms zijn er aanpassingen nodig aan het afgiftesysteem en de mate van isolatie voor het rendabel functioneren van de warmtepomp.

Een indicatie van de prijzen van de diverse NIBE warmtepomp-uitvoeringen:

 • All-Electric water/water warmtepompen (tot en met 17 kW): vanaf € 12.500,- inclusief boring en subsidie, prijs exclusief installatie
 • All-Electric lucht/water warmtepompen (tot en met 20 kW): vanaf € 5.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie
 • Hybride warmtepompen: vanaf € 4.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

➡️ Waaruit zijn de kosten voor een warmtepomp opgebouwd?

De kosten zijn als volgt opgebouwd: de prijs van de warmtepomp, de installatie en eventuele overige kosten voor bouwkundige maatregelen zoals: de boring (water/water warmtepomp), extra isolatie, het aanpassen van het afgiftesysteem en het afstemmen van de elektriciteitsaansluiting.

➡️ Bestaan er subsidies voor warmtepompen?

Je kunt voor bestaande bouw nog in aanmerking komen voor subsidie. Met behulp van de ISDE-subsidieregeling stimuleert de Nederlandse overheid om de energietransitie van gas naar gasloos te versnellen. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen en varieert voor de warmtepompen van NIBE van € 0,- tot € 12.975,-.

➡️ Verdien je de kosten van een warmtepomp terug?

In de meeste gevallen wel. Met een warmtepomp betaal je weliswaar voor de elektrische hulpenergie die gebruikt wordt door de compressor van de warmtepomp en bijvoorbeeld een cv-pomp, maar daalt je gasverbruik fors of verbruik je zelfs helemaal geen gas meer. Tel hierbij op dat gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper. De besparing op energiekosten hangt af van de warmtebehoefte van je huis en hoe zuinig je zelf met energie omgaat.

➡️ Kun je een warmtepomp huren of leasen?

Ja, dat kan. In dat geval kun je alleen de warmtepomp zelf leasen of huren en niet de eventuele installatie- en verbouwingskosten die nodig zijn. Voor een vast bedrag per maand wordt er een warmtepomp geplaatst, zonder dat je de investeringskosten hoeft te maken. Dit bedrag is dan meestal inclusief service, onderhoud, garantie en monitoring.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers