Kosten & subsidie

Wat zijn de warmtepomp kosten?

Een warmtepomp is een goede stap naar gasloos wonen. Overweeg je een warmtepomp te kopen? Dan wil je uiteraard weten wat de warmtepomp kosten zijn. Lees hier alles over deze duurzame investering.

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

Een duurzame investering

Het plaatsen van een warmtepomp levert een aantal interessante voordelen. Door het hoge rendement, in combinatie met stijgende gasprijzen en lager wordende elektriciteitsprijzen, levert dit een besparing op de maandelijkse energiekosten. Daarbij wordt je huis duurzamer, wordt het meer waard en krijgt het een beter energielabel. Naast deze financiële voordelen, helpt u ook mee met het beperken van het gebruik van aardgas en de CO2-uitstoot: goed voor het milieu en de doelstellingen van het Klimaatverdrag! De kosten van een warmtepomp zijn dus een investering die zich met verschillende voordelen laat terugbetalen.

Wat kost een warmtepomp?

De prijs van een warmtepomp hangt onder meer af van het soort warmtepomp, het vermogen en rendement ervan. Ook de installatie van een warmtepomp brengt kosten met zich mee. Zo is er bij een water/water warmtepomp bijvoorbeeld ook een bron in de grond nodig. Het afgiftesysteem en de mate van isolatie van de woning is belangrijk voor het rendabel functioneren van de warmtepomp en soms zijn hier ook aanpassingen voor nodig. Meestal heb je recht op ISDE-subsidie, waardoor je investering weer lager wordt. Er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?”

Voor iedere woning en situatie is een vakkundig advies van een vakkundige installateur nodig om een juiste keuze te kunnen maken. Hierbij kan de installateur meteen inschatten wat voor aanpassingen in de cv-installatie of aanvullende accessoires nodig zijn om hiermee een complete aanbieding van de juiste warmtepomp te kunnen maken, inclusief installatiekosten. Kijk bij het vergelijken daarvan niet alleen naar de prijs van de warmtepomp, maar ook naar de kwaliteit en het energielabel. Koop je een warmtepomp met energielabel A+++, dan verdien je een eventueel wat hogere prijs al snel terug door een hoger rendement!

Hieronder vind je een indicatie van de prijzen van diverse warmtepomp-uitvoeringen:

 • Water/water warmtepompen (tot en met 17 kW):
  Vanaf € 12.500,- inclusief boring en subsidie, prijs exclusief installatie

 • Lucht/water warmtepompen (tot en met 20 kW):
  Vanaf € 5.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

 • Hybride warmtepompen:
  Vanaf € 4.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

KOOP EEN WARMTEPOMP MET SUBSIDIE

Om de energietransitie van gas naar gasloos te versnellen, stimuleert de Nederlandse overheid je via de ISDE-subsidieregeling om een warmtepomp te kopen. De hoogte van de subsidie hangt af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen en varieert voor warmtepompen van NIBE van € 1.100,- tot € 8.500,-. Benieuwd naar de subsidie op de warmtepomp van jouw keuze? Raadpleeg dan de apparatenlijst.

Meer weten over de kosten van specifieke warmtepompen? Lees dan de volgende artikelen:

-Wat kost een water/water warmtepomp?
-Wat kost een hybride warmtepomp?
-Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Overige kosten voor warmtepomp

Naast bovengenoemde investering zijn er mogelijk nog andere kosten waarmee je rekening moet houden wanneer je een warmtepomp wilt aanschaffen. Een overzicht:

BOUWKUNDIGE MAATREGELEN

Bij nieuwbouw wordt in de ontwerpfase al rekening gehouden met de installatie van een warmtepomp. Vanaf 1 juli 2018 is het bij aan bouwaanvraag al niet meer mogelijk om een gasgestookte cv-ketel te kiezen, waarbij een warmtepomp een prima alternatief is voor nieuwbouw. Als het gaat om de kosten, is er bij nieuwbouw geen sprake van extra kosten voor bouwkundige maatregelen voor de warmtepomp.

In een bestaande situatie, is het soms aan te bevelen, afhankelijk van de mate van isolatie van de woning en het aanwezige afgiftesysteem (radiatoren, convectoren of vloerverwarming) ook hierin aanpassingen te doen om een warmtepomp goed te kunnen laten functioneren.

 • Extra isolatiemaatregelen
  Warmtepompen presteren het beste in een goed geïsoleerd huis. Goed geïsoleerd betekent in elk geval: met dak- en vloerisolatie, (na)geïsoleerde spouwmuren en kozijnen met HR++ glas. Huizen die zijn gebouwd vanaf 2009 zijn meestal heel goed geïsoleerd. Dateert je huis van vóór 2009? Ga dan na welke maatregelen je nog kunt treffen. In een onvoldoende geïsoleerd huis gaat namelijk veel warmte verloren en is het nodig om een grotere warmtepomp te kiezen. Verbeterde isolatie maakt dat vaak een kleiner type warmtepomp nodig is: gunstig voor uw portemonnee.

 • Aanpassen afgiftesysteem
  Een warmtepomp levert een lagere maximale aanvoertemperatuur (35°Ctot 65°C) dan een cv-ketel. Hij levert het hoogste rendement een lage cv-aanvoertemperatuur, bijvoorbeeld 35°C. Een combinatie met een laagtemperatuur (LTV) afgiftesysteem, zoals vloerverwarming, convectoren of LTV-radiatoren is dus de ideale situatie. Eventueel zou het afgiftesysteem aangepast kunnen worden om het rendement zo hoog mogelijk te laten zijn. Een eenmalige aanpassing aan de installatie levert dan gedurende de hele levensduur van de warmtepomp een hoger rendement op en is daarom vaak de moeite waard om uit te laten voeren.

 • Overige aanpassingen
  Het is bij de keuze van een warmtepomp ook nodig om te kijken naar de afzekering van de woning. Afhankelijk van de benodigde afzekering van de warmtepomp kan het zijn dat de aansluiting van je huis op het elektriciteitsnet moet worden verzwaard of dat de max. stroom van de warmtepomp moet worden afgestemd op de elektriciteitsaansluiting. NIBE heeft voor de warmtepompen een accessoire beschikbaar, die de warmtepomp terug laat moduleren als de elektriciteitsvraag in de woning omhoog gaat. Ook daarover heeft NIBE nagedacht!

Verdien je de warmtepomp kosten wel terug?

Ja, in meeste gevallen wel. Met een warmtepomp betaal je weliswaar voor de elektrische hulpenergie die wordt gebruikt door de compressor van de warmtepomp en bijvoorbeeld een cv-pomp, maar daalt je gasverbruik fors of verbruik je zelfs helemaal geen gas meer! Tel hierbij op dat gas steeds duurder wordt en elektriciteit goedkoper. Daarnaast hangt je besparing op energiekosten af van de warmtebehoefte van je huis en speelt mee hoe zuinig je zelf met energie omgaat. Vergelijk je de totale kosten – prijs van de warmtepomp, onderhoud én energie – tussen een warmtepomp en een cv-ketel, dan wegen de lagere energiekosten van de warmtepomp (ruimschoots) op tegen de hogere aanschafkosten!

Kies voor milieubewust

Natuurlijk is de vraag of je een warmtepomp terugverdient niet allesbepalend. Koop je een bankstel of een auto, dan kijk je immers ook niet alleen naar de prijs. Steeds meer mensen nemen bij de aanschaf van een warmtepomp dan ook andere overwegingen mee, zoals de wens om hun huis gasloos te verwarmen. Dát zorgt voor een verlaging van CO2-uitstoot en draagt eraan bij dat we de aarde gezonder kunnen overdragen aan onze kinderen en kleinkinderen.

NEEM CONTACT OP MET DE INSTALLATEUR

Er is dus geen pasklaar antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?” Wil je precies weten wat een warmtepomp van NIBE in jouw specifieke situatie gaat kosten? Neem dan contact op met een vakbekwame installateur en vraag een offerte aan.


VEELGESTELDE VRAGEN OVER DE KOSTEN VAN EEN WARMTEPOMP

Hieronder vind je het antwoord op een paar veelgestelde vragen over de kosten van een warmtepomp. Wil je een advies voor jouw persoonlijke situatie? Neem dan contact op met een installateur in de buurt.

➡️ Wat kost een warmtepomp?

Dit hangt onder meer af van het soort warmtepomp, het vermogen en rendement ervan. Ook de installatie van een warmtepomp brengt kosten met zich mee. Zo is er bij een water/water warmtepomp bijvoorbeeld ook een bron in de grond nodig. Soms zijn er aanpassingen nodig aan het afgiftesysteem en de mate van isolatie voor het rendabel functioneren van de warmtepomp.

Een indicatie van de prijzen van de diverse NIBE warmtepomp-uitvoeringen:

 • Water/water warmtepompen (tot en met 17 kW): vanaf € 12.500,- inclusief boring en subsidie, prijs exclusief installatie
 • Lucht/water warmtepompen (tot en met 20 kW): vanaf € 5.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie
 • Hybride warmtepompen: vanaf € 4.000,- inclusief subsidie, prijs exclusief installatie

➡️ Waaruit zijn de kosten voor een warmtepomp opgebouwd?

De kosten zijn als volgt opgebouwd: de prijs van de warmtepomp, de installatie en eventuele overige kosten voor bouwkundige maatregelen zoals: de boring (water/water warmtepomp), extra isolatie, het aanpassen van het afgiftesysteem en het afstemmen van de elektriciteitsaansluiting.

➡️ Bestaan er subsidies voor warmtepompen?

Je kunt voor bestaande bouw nog in aanmerking komen voor subsidie. Met behulp van de ISDE-subsidieregeling stimuleert de Nederlandse overheid om de energietransitie van gas naar gasloos te versnellen. De hoogte van de subsidie hang af van het type warmtepomp en het thermisch vermogen en varieert voor de warmtepompen van NIBE van € 1.100,- tot € 8.500,-.

➡️ Verdien je de kosten van een warmtepomp terug?

In de meeste gevallen wel. Met een warmtepomp betaal je weliswaar voor de elektrische hulpenergie die gebruikt wordt door de compressor van de warmtepomp en bijvoorbeeld een cv-pomp, maar daalt je gasverbruik fors of verbruik je zelfs helemaal geen gas meer. Tel hierbij op dat gas duurder wordt en elektriciteit goedkoper. De besparing op energiekosten hangt af van de warmtebehoefte van je huis en hoe zuinig je zelf met energie omgaat.

➡️ Kun je een warmtepomp huren of leasen?

Ja, dat kan. In dat geval kun je alleen de warmtepomp zelf leasen of huren en niet de eventuele installatie- en verbouwingskosten die nodig zijn. Voor een vast bedrag per maand wordt er een warmtepomp geplaatst, zonder dat je de investeringskosten hoeft te maken. Dit bedrag is dan meestal inclusief service, onderhoud, garantie en monitoring.

Kosten & subsidie

Wat zijn de warmtepomp kosten?

Een warmtepomp is een goede stap naar gasloos wonen. Overweeg je een warmtepomp te kopen? Dan wil je uiteraard weten wat een warmtepomp kost. Lees hier alles over deze duurzame investering.

Kosten & subsidie

Een warmtepomp leasen, kan dat?

Wist je dat je een warmtepomp ook kunt leasen in plaats van kopen? Dat scheelt aanzienlijk in de kosten. NIBE vertelt je over de mogelijkheden.

Kosten & subsidie

ISDE-subsidie voor een warmtepomp: wat is het en hoe kom ik in aanmerking?

Tot 2021 kun je in aanmerking komen voor ISDE-subsidie als je een warmtepomp koopt. Lees meer over deze subsidie.

Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Deze warmtepomp creëert een optimaal binnenklimaat en voorziet je huis niet alleen van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht en voorziet je huis op een duurzame manier van verwarming, koeling en warmtapwater. Deze warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen