ISDE-subsidie voor een warmtepomp in 2023:
uitleg & veelgestelde vragen

Op zoek naar informatie over de subsidie voor een warmtepomp in 2023? Wij leggen je graag uit wat de ISDE-subsidie precies inhoudt, wanneer je in aanmerking komt en hoe je de subsidie voor een warmtepomp kunt aanvragen.

Veranderingen subsidie warmtepomp 2023

Subsidie voor een warmtepomp aanvragen hoeft vanaf 2023 niet meer binnen 12 maanden na installatie plaats te vinden. Voortaan heb je als woningeigenaar 24 maanden de tijd om je ISDE-subsidie aan te vragen. Heb je in januari 2022 je warmtepomp laten installeren, dan kan je dus in 2023 alsnog warmtepomp-subsidie aanvragen.

Wil je als vereniging van eigenaars (VvE) warmtepomp-subsidie aanvragen, dan kun je geen gebruik meer maken van de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie (ISDE). Voor jou geldt voortaan de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE).

Wat houdt de ISDE-subsidie precies in?

De ISDE-subsidie is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw. Dat maakt de aanschaf van dit duurzame alternatief voor een cv-ketel op gas nog aantrekkelijker.

Je kunt een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie wanneer je aan de voorwaarden van de RVO voldoet. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Je vindt alle voorwaarden om in aanmerking voor subsidie te komen op rvo.nl.

Per jaar is er een bepaald budget voor de ISDE-subsidie beschikbaar. In 2023 is het totale budget voor de ISDE-subsidie (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) verhoogd tot 350 miljoen euro. De ISDE-subsidie geldt alleen voor bestaande bouw en niet voor nieuwbouw. Het geclaimd budget wordt bijgehouden op de site van de Rijksoverheid.

Subsidie voor All-Electric en hybride warmtepompen

Zowel voor een volledig elektrische warmtepomp als een All-Electric Ready hybride warmtepomp ontvang je subsidie. Er zijn dus warmtepomp-subsidies beschikbaar voor alle typen NIBE warmtepompen; of je nu een All-Electric Ready hybride warmtepomp wilt aanschaffen of een stille water/water warmtepomp.

Hoeveel ISDE-subsidie je ontvangt voor je warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. De hoogte van de ISDE-subsidies voor warmtepompen per type vind je hieronder.

Soort NIBE warmtepomp Hoogte subsidie NIBE warmtepomp installatiedatum per 1-1-2022
lucht/water-warmtepomp t/m 16 kW tot € 3.900
water/water warmtepomp t/m 25 kW tot € 12.750
ventilatielucht/water warmtepomp t/m 6.5 kW tot € 2.850
All-Electric Ready (hybride) warmtepomp tot € 3.900
*Scroll om volledige tabel te zien

De hoogte van de warmtepompsubsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de subsidie. Daarom heeft NIBE een speciale apparatenlijst waarop je het toegekende subsidiebedrag voor specifieke NIBE-warmtepompen kunt opzoeken.

Een voorbeeld: NIBE verkoopt water/water warmtepompen tot een vermogen van 67 kW. De bijbehorende warmtepomp-subsidie bedraagt € 12.750. Geen enkele individuele consument zal echter een hoger vermogen nodig hebben dan 25kW, vandaar dat dit bedrag niet in de tabel vermeld staat.

ISDE-subsidie aanvragen

Consumenten die een subsidie voor een warmtepomp in 2023 willen aanvragen, kunnen het volgende stappenplan doorlopen:

Stappenplan voor consumenten:


Stap 1: wacht niet langer dan 24 maanden na installatie van de warmtepomp

Alle warmtepompen van NIBE komen in aanmerking voor de subsidie op duurzame energie. Binnen 24 maanden na het installeren van de warmtepomp in Nederland moet de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie zijn aangevraagd om deze te kunnen verkrijgen..

Stap 2: het aanvragen van de warmtepomp subsidie

Voor het aanvragen van subsidie voor de warmtepomp kun je op de website rvo.nl terecht, een organisatie van de overheid. Hiervoor heb je een DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Stap 3: wachten op goedkeuring

Na het indienen van je aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je daar binnen 8 weken per post bericht van. De betaling volgt maximaal een week na de beslissing. In de brief zie je direct de hoogte van de subsidie op jouw warmtepomp.
 

Let op:

Voor het optimaal functioneren van een warmtepomp is het goed isoleren van je huis een goede eerste stap. Vanaf 2023 kom je bij het uitvoeren van één of meer isolatiemaatregelen ook al in aanmerking voor ISDE-subsidie. Kijk op de site van rvo.nl voor de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie.

Ieder huis is uniek en vraagt daarom om een andere duurzame warmte-oplossing. Wil je meer weten over het plaatsen van een warmtepomp in jouw woning? Lees dan ook de andere artikelen binnen de verschillende thema’s.

Veelgestelde vragen over warmtepomp subsidie 2023

We hebben een aantal veelgestelde vragen over de subsidie voor warmtepompen in 2023 voor je op een rij gezet:

➡️ Hoeveel subsidie is in 2023 beschikbaar?
In 2023 is er in totaal 350 miljoen euro aan subsidie beschikbaar voor warmtepompen in de bestaande bouw. Je kunt het budget dat op dit moment nog beschikbaar is bijhouden via de website van de Rijksoverheid.

➡️ Wanneer kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?
Je komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie als je eigenaar bent van een bestaande woning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de renovatie wordt. Alle warmtepompen van NIBE, zowel All-Electric als hybride, komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie voor warmtepompen. Je dient de subsidie binnen 24 maanden na installatie van de warmtepomp aan te vragen.

➡️ Waar kan ik de subsidie aanvragen?
Je kunt de ISDE-subsidie voor warmtepompen aanvragen via de website rvo.nl. Hiervoor heb je je DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur met daarop duidelijk de aanschaf- en installatiedatum, het merk, de meldcode van het apparaat en het typenummer. Met behulp van deze gegevens kun je de subsidie direct aanvragen.

➡️ Hoeveel warmtepomp-subsidie ontvang ik?
De hoogte van de warmtepomp subsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je in onze apparatenlijst.

➡️ Voor welk type warmtepompen geldt de warmtepomp subsidie?
De subsidie voor warmtepompen geldt voor alle typen warmtepompen van NIBE. Zowel een All-Electric als hybride warmtepomp komen in aanmerking voor subsidie. Je kunt dus subsidie krijgen voor water/water warmtepompen, lucht/water warmtepompen, ventilatielucht/water warmtepompen en hybride warmtepompen.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een lucht/water warmtepomp?
Voor een lucht/water warmtepomp van NIBE ontvang je tot € 3.900,- in 2023. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een water/water warmtepomp?
Voor een water/water warmtepomp van NIBE ontvang je als consument in 2023Hoeveel subsidie je krijgt voor een hybride warmtepomp, is afhankelijk van de warmtepomp die je met je cv-ketel combineert. Combineer je een lucht/water warmtepomp, dan krijg je in 2023 een subsidiebedrag tot € 3.900,-. Het exacte bedrag verschilt per type warmtepomp. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een ventilatielucht/water warmtepomp?
Voor een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE krijg je in 2023 tot € 2.850,- aan ISDE-subsidie. Voor een ventilatielucht/water warmtepompboiler tot € 725,-. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een hybride warmtepomp?
Hoeveel subsidie je krijgt voor een hybride warmtepomp, is afhankelijk van de warmtepomp die je met je cv-ketel combineert. Combineer je een lucht/water warmtepomp, dan krijg je in 2023 een subsidiebedrag tot € 3.900,-. Lees meer in het artikel over de werking van hybride warmtepompen. De exacte subsidiebedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een All-Electric warmtepomp?
De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het type All-Electric warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. De exacte bedragen per NIBE All-Electric warmtepomp vind je in onze apparatenlijst.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers