ISDE-subsidie voor een warmtepomp in 2022 verhoogd: uitleg & veelgestelde vragen

Het budget voor de ISDE-subsidie (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie) is voor 2022-2024 verhoogd met 282 miljoen euro. Dat betekent dat het subsidiebedrag voor alle typen warmtepompen, zowel All-Electric als hybride warmtepompen, per 2022 is verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De ISDE-subsidie geldt alleen voor bestaande bouw en niet voor nieuwbouw. Wij leggen je graag uit wat de ISDE-subsidie precies inhoudt, wanneer je in aanmerking komt en hoe je de subsidie voor een warmtepomp kunt aanvragen.

Wat houdt de ISDE-subsidie precies in?

De ISDE-subsidie is door de Rijksoverheid in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te gebruiken en over te stappen op duurzame energie. Het is bedoeld als tegemoetkoming bij de aanschaf van een warmtepomp voor bestaande bouw. Dat maakt de aanschaf van dit duurzame alternatief voor een cv-ketel op gas nog aantrekkelijker.

Je kunt een aanvraag doen voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie wanneer je aan de voorwaarden van de RVO voldoet. Een voorbeeld van een voorwaarde is dat je kunt aantonen dat de warmtepomp door een deskundige installateur geïnstalleerd is. Je vindt alle voorwaarden om in aanmerking voor subsidie te komen op rvo.nl.

Per jaar is er een bepaald budget voor de ISDE-subsidie beschikbaar. Het bedrag dat beschikbaar gesteld wordt voor warmtepompsubsidie in 2022 is vastgesteld op 228 miljoen euro. Of en hoeveel subsidie er beschikbaar is, kun je bijhouden op de website van de Rijksoverheid.

Subsidie voor All-Electric en hybride warmtepompen

Er zijn warmtepomp subsidies mogelijk voor alle typen NIBE warmtepompen, zowel All-Electric warmtepompen als hybride warmtepompen. Hoeveel ISDE-subsidie je ontvangt voor je warmtepomp hangt af van het soort warmtepomp en het vermogen. De hoogte van de ISDE-subsidies voor warmtepompen per type vind je hieronder gesplitst in subsidie voor All-Electric warmtepompen en subsidie voor hybride warmtepompen in 2022.

Soort NIBE warmtepomp Hoogte subsidie NIBE warmtepomp installatiedatum vóór 1-1-2022 Hoogte subsidie NIBE warmtepomp installatiedatum per 1-1-2022
lucht/water-warmtepomp tot 16 kW tot € 2.600 tot € 3.900
water/water warmtepomp tot 20 kW tot € 3.800 tot € 5.700
ventilatielucht/water warmtepomp tot € 1.700 tot € 2.550
All-Electric Ready (hybride) warmtepomp tot € 1.800 tot € 2.700
*Scroll om volledige tabel te zien

Er is een speciale apparatenlijst van NIBE waarop je het toegekende subsidiebedrag voor onze warmtepompen kunt zien. De hoogte van de warmtepompsubsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen van de warmtepomp, hoe hoger de ISDE-subsidie.

ISDE-subsidie aanvragen

Consumenten die een subsidie voor een warmtepomp in 2022 willen aanvragen, kunnen het volgende stappenplan doorlopen:

Stappenplan voor consumenten:


Stap 1: wacht niet langer dan 12 maanden na installatie van de warmtepomp

Alle warmtepompen van NIBE komen in aanmerking voor de subsidie op duurzame energie. Binnen 12 maanden na het installeren van de warmtepomp in Nederland moet de InvesteringsSubsidie Duurzame Energie zijn aangevraagd om deze te kunnen verkrijgen.

Stap 2: het aanvragen van de warmtepomp subsidie

Voor het aanvragen van subsidie voor de warmtepomp kun je op de website rvo.nl terecht, een organisatie van de overheid. Hiervoor heb je een DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Stap 3: wachten op goedkeuring

Na het indienen van je aanvraag krijg je een ontvangstbevestiging per e-mail. Als je aanvraag goedgekeurd wordt, krijg je daar binnen 8 weken per post bericht van. De betaling volgt maximaal een week na de beslissing. In de brief zie je direct de hoogte van de subsidie op jouw warmtepomp.

Let op:

Voor het optimaal functioneren van een warmtepomp is het goed isoleren van je huis een goede eerste stap. Mocht je dan binnen een jaar een warmtepomp laten plaatsen, dan kun je ook in aanmerking komen voor een isolatie subsidie. Kijk op de site van rvo.nl voor de voorwaarden en het aanvragen van deze subsidie.

Veelgestelde vragen over warmtepomp subsidie in 2022

We hebben een aantal veelgestelde vragen over de subsidie voor warmtepompen in 2022 voor je op een rij gezet:

➡️ Hoeveel subsidie is in 2022 beschikbaar?
In 2022 is het totaalbedrag dat beschikbaar wordt gesteld voor ISDE-subsidie vastgesteld op 228 miljoen euro. Je kunt het budget dat op dit moment nog beschikbaar is bijhouden via de website van de Rijksoverheid.

➡️ Wanneer kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie?
Je komt in aanmerking voor de ISDE-subsidie als je eigenaar bent van een bestaande woning en deze woning je hoofdverblijf is of direct na de renovatie wordt. Alle warmtepompen van NIBE, zowel All-Electric als hybride, komen in aanmerking voor de ISDE-subsidie voor warmtepompen. Je dient de warmtepomp subsidie binnen 12 maanden na installatie van de warmtepomp aan te vragen.

➡️ Waar kan ik de subsidie aanvragen?
Je kunt de ISDE-subsidie voor warmtepompen aanvragen via de website rvo.nl. Hiervoor heb je je DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur met daarop duidelijk de aanschaf- en installatiedatum, het merk, de meldcode van het apparaat en het typenummer. Met behulp van deze gegevens kun je de subsidie direct aanvragen.

➡️ Hoeveel warmtepomp subsidie ontvang ik?
De hoogte van de warmtepomp subsidie hangt af van het type warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je in onze apparatenlijst.

➡️ Voor welk type warmtepompen geldt de warmtepomp subsidie?
De subsidie voor warmtepompen geldt voor alle typen warmtepompen van NIBE, zowel All-Electric als hybride warmtepompen. Je kunt dus subsidie krijgen voor water/water warmtepompen, lucht/water warmtepompen, ventilatielucht/water warmtepompen en hybride warmtepompen.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een lucht/water warmtepomp?
Voor een lucht/water warmtepomp met een vermogen tot 16 kW ontvang je tot € 3.900,- in 2022. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een water/water warmtepomp?
Voor een water/water warmtepomp van NIBE ontvang je in 2022 tot € 5.700,- aan ISDE-subsidie. Het exacte bedrag verschilt per type warmtepomp. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een ventilatielucht/water warmtepomp?
Voor een ventilatielucht/water warmtepomp krijg je in 2022 tot € 2.550,- aan ISDE-subsidie. Voor een ventilatielucht/water warmtepompboiler tot € 725,-. De exacte bedragen per NIBE warmtepomp vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een hybride warmtepomp?
Voor een hybride warmtepomp krijg je in 2022 tot € 2.700,- aan ISDE-subsidie. Lees meer in het artikel over de werking van hybride warmtepompen. De exacte subsidie per hybride warmtepomp in 2022 vind je terug in onze apparatenlijst.

➡️ Hoeveel ISDE-subsidie krijg je voor een All-Electric warmtepomp?
De hoogte van de ISDE-subsidie hangt af van het type All-Electric warmtepomp, het energielabel en het vermogen: hoe groter het vermogen, hoe hoger de subsidie. De exacte bedragen per NIBE All-Electric warmtepomp vind je in onze apparatenlijst.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers