Soorten warmtepompen: welke warmtepomp past het beste bij jou?

Een warmtepomp is er in verschillende soorten. Wat ze stuk voor stuk met elkaar gemeen hebben, is dat ze op een duurzame manier verwarmen en soms ook koelen. Je bespaart er gas door, en daardoor ook CO2. Alle warmtepomp soorten kunnen je cv-ketel geheel of gedeeltelijk vervangen. En wist je ook dat je voor alle soorten warmtepompen subsidie kunt krijgen? Dat maakt de investering nog aantrekkelijker! Hieronder vertellen we je graag welke warmtepomp types er zijn. Vraag je je wat de beste warmtepomp is voor jouw woning? Zoek dan een installateur bij jou in de buurt voor een advies op maat.

Water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp wordt ook wel een aardwarmtepomp genoemd. Dit type warmtepomp maakt gebruik van bodemwarmte; warmte van de zon die opgeslagen is in de aardbodem en het grondwater. De warmte in de bodem bevat energie, die door middel van een bronboring (verticale slangen), gewonnen kan worden. In de winter wordt de warmte uit de bodem gebruikt voor verwarming en warmtapwater, terwijl in de zomer de warmte wordt gebruikt voor koeling en warmtapwater. Een water/water warmtepomp is uitermate geschikt voor nieuwbouwhuizen, maar ook voor bestaande bouw en utiliteit.

Lucht/water warmtepomp

Een lucht/water warmtepomp haalt hernieuwbare energie uit de buitenlucht. Deze zit namelijk vol energie, die gebruikt kan worden voor verwarming, warmtapwater en koeling. Zelfs bij een buitentemperatuur van -25°C levert een NIBE lucht/water warmtepomp nog een aanvoertemperatuur van 63°C! Een lucht/water warmtepomp vergt een kleinere investering dan een water/water warmtepomp, doordat er geen grondboring benodigd is. De warmtepomp bestaat namelijk uit een binnen- en een buitennunit en is enorm geschikt voor bestaande woningen, maar ook voor nieuwbouw en utiliteit.

Ventilatielucht/water warmtepomp

Met een warmtepomp ben je heel duurzaam bezig. De warme ventilatielucht die je mechanische ventilatiesysteem uit je woning of appartement blaast, zit namelijk nog boordevol bruikbare energie. Door deze warmte terug te winnen uit ventilatielucht, voorzie je je huis doeltreffend en op een duurzame manier van ventilatie, centrale verwarming en warmtapwater. Dat is nog eens rekening houden met het milieu én je energierekening!

Hybride warmtepomp

Naast bovenstaande warmtepomp soorten is er ook een warmtepomp die kan samenwerken met je cv-ketel op gas in één systeem: de hybride warmtepomp. Een hybride warmtepomp werkt op stroom. Hij zal voor het grootste deel de verwarming van je huis verzorgen. Op piekmomenten springt de cv-ketel bij. Ook zorgt deze voor warmtapwater. Een hybride warmtepomp kan je al gebruiken als je de eerste stappen wilt maken naar gasloos verwarmen. Gaan we in Nederland helemaal van het gas af? Dan is dat voor de hybride warmtepomp van NIBE geen probleem. Deze werkt ook stand-alone zonder cv-ketel.

De beste warmtepomp voor jouw woning?

Twijfel je na het lezen van bovenstaande nog steeds welke van de typen warmtepompen die we hierboven hebben besproken je het beste kunt kiezen? Zoek een installateur bij jou in de buurt voor een advies op maat. Geen woning is hetzelfde en dan nog niet te spreken over de woon- en comfortwensen. Een installateur kan op basis van jouw persoonlijke situatie bepalen wat de meest ideale warmtepomp is voor jouw woning.

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers