Wat kost een lucht/water warmtepomp?

Overweeg je om een warmtepomp te kopen? Er zijn verschillende soorten warmtepompen, waardoor er voor iedere woning een passende oplossing is. Waar moet je rekening mee houden als het gaat om de kosten voor een lucht/water warmtepomp? In dit artikel geven we duidelijkheid.

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht. Dat is zelfs mogelijk bij een buitentemperatuur tot -20°C. Dit zorgt ervoor dat je je huis op een duurzame manier van verwarming, warmtapwater en - op warme zomerdagen - van koeling kunt voorzien. De basis van de lucht/water warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit in monoblock- of splituitvoering. Deze buitenunit kan in diverse systemen gecombineerd worden met een binnenunit met een ingebouwde boiler of een samengestelde binnenunit met een losse boiler. Lees meer over in het artikel over de werking van de lucht/water warmtepomp’.

Duurzame investering met hoog rendement

Met een lucht/water warmtepomp kun je je huis het hele jaar door energiezuinig voorzien van cv-verwarming, warmtapwater en - op warme zomerdagen - van koeling. Een lucht/water warmtepomp kan heel goed toegepast worden in bestaande situaties, ter vervanging van - of in combinatie - met je gasgestookte cv-ketel. Maar het is ook een duurzame investering voor je nieuwbouwhuis. De warmtepomp heeft een beperkte hoeveelheid stroom nodig, waardoor een hoog rendement gerealiseerd kan worden dat kan oplopen wel 530%.

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

De prijs van een lucht/water warmtepomp hangt onder meer af van het type warmtepomp, het vermogen en het rendement ervan. Naast het aanschaffen van de lucht/water warmtepomp moet je ook rekening houden met de kosten voor het installeren van de warmtepomp door een vakbekwame installateur. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van je specifieke situatie. Daarbij is het altijd verstandig om meerdere offertes op te vragen en deze te vergelijken op prijs, kwaliteit, service en ervaring.

Maar wat kost een lucht/water warmtepomp nu daadwerkelijk? Het grote voordeel van de lucht/water warmtepomp is dat je geen kosten hoeft te maken voor het aanleggen van de bron, in tegenstelling tot een water/water warmtepomp. Hierdoor vallen de kosten voor een lucht/water warmtepompinstallatie t/m 20 kW aanzienlijk lager uit: reken op een investering van circa € 5.000,-, inclusief subsidie en exclusief installatie.

Je kunt in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE-subsidie als je een warmtepomp koopt. Dit scheelt dus uiteindelijk in de kosten voor de lucht/water warmtepomp. De hoogte van de subsidie hangt af van het type en het thermisch vermogen en kan voor de lucht/water warmtepompen van NIBE qua prijs oplopen tot € 3.900,-. Benieuwd naar de subsidie op de lucht/water warmtepomp van jouw keuze? Raadpleeg dan de apparatenlijst. En lees ook hoe je de ISDE subsidie kunt aanvragen.

Overige kosten

Naast bovengenoemde kosten zijn er mogelijk nog andere kosten waarmee je rekening moet houden bij het aanschaffen van een lucht/water warmtepomp zoals eventuele bouwkundige maatregelen, het eventueel aanpassen van het afgiftesysteem en isolatiemaatregelen. Hierover lees je meer in het algemene artikel over de warmtepomp kosten.

Neem contact op met een installateur

Bovenstaande informatie geeft je meer duidelijkheid over de kosten voor een lucht/water warmtepomp. Een installateur kan jouw specifieke situatie beoordelen zodat je nog meer inzicht krijgt in de daadwerkelijke investering voor de lucht/water warmtepomp.

Warmtepomp
of cv-ketel?
Maak de vergelijking.

Met behulp van slechts 3 stappen bereken je precies het omslagpunt en weet je wanneer je met een warmtepomp voordeliger uit bent.

Lees meer

Meer over kosten en subsidie

ISDE-subsidie voor een warmtepomp in 2022 verhoogd: uitleg & veelgestelde vragen

Je kunt in aanmerking komen voor ISDE-subsidie als je een warmtepomp koopt. Lees meer over deze subsidie.

Lees meer

Wat kost een hybride warmtepomp?

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om de kosten voor een hybride warmtepomp? In dit artikel geven we duidelijkheid over de investering.

Lees meer

Wat kost een water/water warmtepomp?

Wanneer je overweegt gasloos te gaan wonen wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Er zijn verschillende type warmtepompen waardoor er voor iedere woning wel een passende oplossing is.

Lees meer

Alle informatie over kosten en subsidie

NIBE warmtepompen

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers