Wat kost een water/water warmtepomp?

Wanneer je overweegt gasloos te gaan wonen wil je natuurlijk weten wat de kosten zijn. Er zijn verschillende type warmtepompen waardoor er voor iedere woning wel een passende oplossing is. Hier bespreken we de kosten voor een water/water warmtepomp.

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

Hoe werkt een water/water of aardwarmtepomp?

Warmtepompen maken altijd gebruik van een bron, waaruit men warmte onttrekt. Deze bron zit de omgeving van de warmtepomp, bijvoorbeeld de buitenlucht of warmte uit het aardoppervlak. In de naam van een lucht/water warmtepomp kun je eenvoudig de link leggen naar ‘buitenlucht’, maar hoe zit dat nu met een water/water warmtepomp? Eigenlijk wordt in de naam van de warmtepomp het medium genoemd wat aan de ene en andere zijde van het koudemiddelcircuit zit, namelijk het medium van de bron en het medium van het afgiftesysteem. Bij een water/water warmtepomp is dat twee keer water: grondwater in de bron en water in het cv-systeem. In de bron wordt overigens vaak geen puur water gebruikt, maar een mengsel met een milieuvriendelijk glycol, wat ook wel brine wordt genoemd. Het water in een water/water warmtepomp wordt door 1 of meerdere lussen van 2 buizen in de grond rondgepompt, bijvoorbeeld tot 120 meter diep en weer terug. Op deze manier wordt warmte uit de aarde gehaald en daarom wordt een water/water warmtepomp ook wel een aardwarmtepomp genoemd. Officieel gezien is eigenlijk de term bodemwarmte beter, omdat aardwarmte echt vanuit het binnenste van de aarde komt en de buizen die in de grond zitten niet zo diep gaan om van echte aardwarmte te spreken.

Of het nu aardwarmte of bodemwarmte is: de warmte die je uit de aardbodem haalt is 100% duurzaam, kost bovendien niets en je kunt er ook nog eens je huis mee koelen. Vandaar dat een ‘aardwarmtepomp’ ideaal is voor een duurzame woning.

Duurzaam investeren

Het plaatsen van een warmtepomp heeft veel voordelen. Door het hoge rendement levert dit een besparing op de maandelijkse energiekosten. Daarnaast wordt je huis duurzamer en dus stijgt je huis in waarde en heb je een verbeterd energielabel. Voor steeds meer mensen is het financiële voordeel niet de belangrijkste reden om voor een warmtepomp te kiezen, maar het verminderen van de CO2-uitstoot. Investeren in een warmtepomp heeft dus verschillende, niet alleen economische, voordelen.

Wat kost een water/water warmtepomp

Wat een warmtepomp kost, hangt dus af van het type warmtepomp. We bespreken nu alleen de prijs van de water/water warmtepomp (aardwarmtepomp of bodemwarmtepomp). Bij dit type warmtepomp is ook een bron in de grond nodig (aarde/grondwater). Daarnaast geldt voor iedere warmtepomp dat de mate van isolatie van de woning een belangrijke rol speelt om de pomp rendabel te laten functioneren, soms zijn hier ook aanpassingen voor nodig. In veel gevallen heb je recht op ISDE-subsidie, waardoor je investering weer lager wordt. Er is dus niet één antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?”

Voor iedere woning en situatie is het dus belangrijk dat je je goed laat adviseren door een vakkundige installateur om zo een juiste keuze te kunnen maken. In dit artikel maken we dus een inschatting van de kosten van een water/water warmtepomp.

Water/water warmtepompen (tot en met 17 kW) Vanaf 12.500,- prijs inclusief boring en subsidie, exclusief installatie

Check altijd of je recht hebt op subsidie wanneer je kiest voor een warmtepomp. Meer hierover kun je lezen in het artikel over de ISDE subsidie.

Overige kosten

Naast de bovengenoemde investering kan je te maken krijgen met overige kosten, denk hierbij aan bouwkundige maatregelen. Hierover lees je meer in het algemene artikel "Wat zijn de warmtepomp kosten?".

Neem contact op met een installateur

Er is dus niet één antwoord op de vraag: “Wat kost een warmtepomp?” Wil je precies weten wat de prijs is voor een NIBE water/water warmtepomp voor jouw woning? Neem contact op met een vakbekwame installateur en neem samen je persoonlijke situatie door .

Warmtepomp
of cv-ketel?
Maak de vergelijking.

Met behulp van slechts 3 stappen bereken je precies het omslagpunt en weet je wanneer je met een warmtepomp voordeliger uit bent.

Lees meer

Meer over kosten en subsidie

ISDE-subsidie voor een warmtepomp in 2022 verhoogd: uitleg & veelgestelde vragen

Je kunt in aanmerking komen voor ISDE-subsidie als je een warmtepomp koopt. Lees meer over deze subsidie.

Lees meer

Wat kost een lucht/water warmtepomp?

De prijs van een lucht/water warmtepomp hangt onder meer af van het type warmtepomp, het vermogen en het rendement ervan. Lees hier meer over de kosten waar je rekening mee moet houden.

Lees meer

Wat kost een hybride warmtepomp?

Waar moet je rekening mee houden als het gaat om de kosten voor een hybride warmtepomp? In dit artikel geven we duidelijkheid over de investering.

Lees meer

Alle informatie over kosten en subsidie

NIBE warmtepompen

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers