Een warmtepomp met je huidige verwarming: een prima combinatie

Wist je dat een warmtepomp met de huidige verwarming in je huis prima te combineren is? Warm en comfortabel wonen, het kan ook wanneer je radiatoren aansluit op een warmtepomp. Een warmtepomp en een radiator kunnen namelijk prima samenwerken. Veelal wordt er geadviseerd om vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren te plaatsen in combinatie met een warmtepomp, maar het is in veel gevallen mogelijk een warmtepomp met je bestaande radiatoren te combineren. Een warmtepomp zonder vloerverwarming dus. Dat scheelt niet alleen veel geld maar ook veel tijd en moeite. Hoe werken je warmtepomp en huidige verwarming samen?

Belangrijk bij het combineren van je warmtepomp en je radiatoren

In feite kan een warmtepomp hetzelfde als een cv-ketel, maar er zijn twee belangrijke aspecten die bij het gebruik van een warmtepomp in combinatie met radiatoren spelen. Namelijk: kan het huis voldoende verwarmd worden en in hoeverre is het mogelijk om de cv-aanvoertemperatuur te verlagen? Het eerste aspect heeft te maken met het vermogen van een radiator. Als de cv-aanvoertemperatuur namelijk lager wordt, zakt het afgegeven vermogen van de radiator. Dit mag niet te ver zakken, omdat de woning anders niet meer op een gewenste temperatuur te verwarmen is. Het andere aspect is het rendement van een warmtepomp. Hoe lager de cv-aanvoertemperatuur wordt, hoe hoger het rendement. Daarom is er een voorkeur voor laagtemperatuurverwarming, bijvoorbeeld met vloerverwarming, maar dat is niet altijd nodig. Een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 kan goed samenwerken met de radiatoren met een maximale aanvoertemperatuur van 70 - 75 °C. Wanneer je in de toekomst je huis optimaliseert voor lage temperatuur, verbeterd het rendement van de warmtepomp en kun je nóg meer besparen.

Doe de test

Veel bestaande woningen zijn in de loop van de tijd beter geïsoleerd, bijvoorbeeld met dubbelglas of spouwmuurisolatie. Er is dan minder vermogen van de radiatoren nodig en daardoor kan de cv-aanvoertemperatuur naar beneden. Ook werd in het verleden, bij het ontwerp van minder goed geïsoleerde woningen met een cv-ketel, bedacht dat de thermostaat in de nacht een graad of 4 lager ingesteld kon worden. Dit is de zogenaamde nachtverlaging. Hierdoor is een extra vermogen nodig om de woning snel op temperatuur te brengen. Door de thermostaat in de nacht iets hoger in te stellen, wordt dit extra benodigd vermogen minder, wat gunstig is voor een installatie met een warmtepomp. In een na geïsoleerd huis is dit goed mogelijk. Je kunt dit eerst testen, nog voordat je een warmtepomp in huis hebt. Dit doe je door in de wintertijd, de maximale cv-aanvoertemperatuur van de ketel eens op 50°C te zetten. Koelt het af? Verhoog de temperatuur dan in kleine stapjes tot 70°C. Hierbij geldt wel: hoe lager de temperatuur, hoe beter het rendement van de warmtepomp. Dit in combinatie met iets minder nachtverlaging, geeft je inzicht of je woning nog comfortabel warm wordt wanneer je zou verwarmen met een warmtepomp.

Lagere temperatuur, hoger rendement

Bij een warmtepomp wordt het rendement, de COP, voor een belangrijk deel bepaald door het te overbruggen temperatuurverschil. Het gaat hierom het verschil van de brontemperatuur van de warmtepomp, bijvoorbeeld een bron in de grond of de buitenlucht, en aan de andere kant de cv-aanvoertemperatuur. Hoe kleiner het verschil, hoe hoger het rendement. Dit is waarom de cv-aanvoertemperatuur zo laag mogelijk moet worden gehouden. Omdat er veel verschillende cv-installaties en verschillende mate van isolatiewaarde van woningen voorkomen, volgen hieronder een aantal belangrijke invloeden op het zo laag mogelijk krijgen van de cv-aanvoertemperatuur.

In steeds meer woningen zit al vloerverwarming. Ook al is deze soms bedoeld als bijverwarming, is dit heel gunstig voor toepassing van een warmtepomp. Soms is plaatsing van een of meerdere vergrote radiatoren, of convectoren met geforceerde luchtstroom, in de woonkamer en keuken al genoeg om in een heel huis met een lagere cv-aanvoertemperatuur te kunnen werken en zo het beste rendement te halen met de warmtepomp. Als een lage temperatuur van 35 °C tot 55 °C niet gehaald kan worden, dan biedt een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 een oplossing met een maximale aanvoertemperatuur van 70 tot 75°C.

Over het algemeen kan gesteld worden dat het natuurlijk warm genoeg moet kunnen worden bij een buitentemperatuur van -10°C. Deze zeer koude temperaturen komen over het algemeen maar een paar dagen per jaar voor. De maximum cv-temperatuur hoeft dus maar een paar dagen per jaar te worden gehaald. In een groot deel van het stookseizoen is de benodigde cv-aanvoertemperatuur een stuk lager dan maximaal nodig, hetgeen een zeer gunstig effect heeft op het rendement van de warmtepomp. In de meeste warmtepompen zit ook een elektrisch element dat, meestal ook op een hogere temperatuur, bij kan worden geschakeld. Energetisch heeft dit element geen voordeel van een extra ‘rendement’ zoals een warmtepomp heeft, maar voor een beperkt aantal dagen in een stookseizoen is het bijstoken door het element acceptabel te noemen. Dit is zeker het geval als men echt gasloos wil gaan verwarmen en je zelf stroom opwekt met pv-panelen. Is je cv-ketel nog niet aan vervang toe of wil je liever in stappen verduurzamen vanwege praktische of financiële redenen? Je kunt de cv-ketel laten hangen in een gecombineerde installatie met de warmtepomp voor de echt koude dagen. Met een hybride warmtepomp van NIBE ben je All-Electric Ready. Dit betekent dat je later met een eenvoudige uitbreiding de stap kunt maken naar volledig All-Electric en dus 100% gasloos verwarmen.

Uitgebreider plan

Je kunt ook een ‘uitgebreider plan' maken met betrekking tot verduurzaming. Extra isolatie van de woning, bijvoorbeeld in de kruipruimte, verbeterd HR++ glas en het ombouwen van een radiator naar een soort convector (door er ventilatoren onder te bouwen) kan ook meehelpen om een woning geschikt te maken voor duurzame verwarming met een warmtepomp.

Het blijft maatwerk per woning. Het is dus altijd verstandig er een installateur bij te betrekken. Een installateur kan ter plaatse het beste advies geven passend bij jouw situatie.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers