Lees over de voordelen van een warmtepomp met vloerverwarming en of vloerverwarming een voorwaarde is voor een warmtepomp.
Kies een thema
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Een warmtepomp willen aanschaffen is één ding, maar is je woning er ook geschikt voor? Een warmtepomp in je woning is vaker mogelijk dan gedacht. In dit artikel kom je er meer over te weten.
In eerste instantie is het belangrijk om te kijken welke warmtepomp het beste bij je woning en comfortwensen past. NIBE heeft zowel hoge als lage temperatuur warmtepompen. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is of je wilt de warmtepomp aansluiten op je bestaande verwarmingssysteem op hoge temperatuur, dan kun je kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp die kan samenwerken met radiatoren met een aanvoertemperatuur tot 70 - 75°C. Houd er wel rekening mee dat het rendement van de warmtepomp hoger is op lage temperatuur. In dit artikel leggen we meer uit over de factoren die belangrijk zijn voor het plaatsen van een lage of hoge temperatuur warmtepomp en wanneer deze het meeste rendement opleveren.
De factoren die het belangrijkste zijn voor lage temperatuur verwarming zijn: de isolatie van je woning, datie vaak voor een groot deel bepaald is door het bouwjaar van de woning, je verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem.
Eén van de belangrijkste factoren die bepalen of een warmtepomp in je woning geplaatst kan worden, is de isolatiewaarde van je woning:
NIBE heeft het meest uitgebreide assortiment All-Electric Ready hybride en All-Electric warmtepompen. Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel welke warmtepomp het best bij jou past en hoeveel jij kunt besparen
Doe de warmtescan »
Door naar het bouwjaar van je woning te kijken, kun je in principe iets zeggen over de isolatiewaarde van je huis, zoals hierboven genoemd. Het kan zijn dat je woning in de tussentijd voorzien is van dubbelglas, spouwmuurisolatie of isolatie van het dak. Dan is de isolatiewaarde alweer een stukje beter.
De tweede belangrijke factor die bepaalt of er een warmtepomp in je woning kan worden geplaatst, is het type verwarmingssysteem en dan met name het afgiftesysteem: de radiatoren, convectoren, vloerverwarming of een combinatie van deze systemen. Check hier welk type verwarmingssysteem het meest geschikt is voor een warmtepomp. Wat goed is om in dit geval te weten: hoe lager de cv-temperatuur kan zijn om je woning op temperatuur te brengen, hoe gunstiger dit is voor het rendement (COP) van de warmtepomp.
In iedere woning is er altijd een bepaalde vorm van ventilatie aanwezig. Dit is nodig om frisse lucht in te kunnen ademen of om vocht vanuit de woning af te voeren. Afhankelijk van de beschikbare technieken, zijn er in de loop van de tijd 3 verschillende technieken vaak gebruikt. Als er een geforceerde ventilatie aanwezig is, biedt dit mogelijkheden voor toepassing van warmtepompen die ventilatielucht als bron gebruiken.
Blijkt uit bovenstaande dat je huis niet geschikt is voor een lage temperatuur warmtepomp? Is je huis niet voldoende geïsoleerd, heb je geen lage temperatuur verwarming en wil je de warmtepomp aansluiten op je bestaande verwarmingssysteem? Dan is een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 een goede oplossing. Deze kan je woning verwarmen met een hogere aanvoertemperatuur tot maximaal 70-75℃. Houd er wel rekening mee dat deze warmtepomp op hoge temperatuur minder rendement oplevert dan op lage temperatuur. Wanneer je op een later moment je woning gaat optimaliseren voor lage temperatuur verwarming, zorgt de S2125 voor een nog grotere besparing op je energierekening.
Dit was slechts een samenvatting met algemene richtlijnen voor een snelle indicatie. Iedere woning is uniek en dus blijft het belangrijk je goed te laten adviseren. Welke warmtepomp in jouw woning het beste wel of niet gebruikt kan worden, vertellen onze specialisten je graag. Voor een vrijblijvend advies over een warmtepomp in je woning of voor een offerte op maat kan je terecht bij onze installateurs.
Meer over woningeisen
NIBE warmtepompen
We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.