Is je woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp willen aanschaffen is één ding, maar is je woning er ook geschikt voor? Een warmtepomp in je woning is vaker mogelijk dan gedacht. In dit artikel kom je er meer over te weten.

In eerste instantie is het belangrijk om te kijken welke warmtepomp het beste bij je woning en comfortwensen past. NIBE heeft zowel hoge als lage temperatuur warmtepompen. Als je huis niet voldoende geïsoleerd is of je wilt de warmtepomp aansluiten op je bestaande verwarmingssysteem op hoge temperatuur, dan kun je kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp die kan samenwerken met radiatoren met een aanvoertemperatuur tot 70 - 75°C. Houd er wel rekening mee dat het rendement van de warmtepomp hoger is op lage temperatuur. In dit artikel leggen we meer uit over de factoren die belangrijk zijn voor het plaatsen van een lage of hoge temperatuur warmtepomp en wanneer deze het meeste rendement opleveren.

Is je woning geschikt voor een lage temperatuur warmtepomp?

De factoren die het belangrijkste zijn voor lage temperatuur verwarming zijn: de isolatie van je woning, datie vaak voor een groot deel bepaald is door het bouwjaar van de woning, je verwarmingssysteem en het eventueel aanwezige ventilatiesysteem.

Isolatie van je woning

Eén van de belangrijkste factoren die bepalen of een warmtepomp in je woning geplaatst kan worden, is de isolatiewaarde van je woning:

 • Niet of slecht geïsoleerd: een lage temperatuur warmtepomp levert dan weinig rendement op. Doordat de benodigde cv-temperatuur in dit geval hoog is, is het rendement van een lage temperatuur warmtepomp niet zo hoog. Maar een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 kan een oplossing bieden als een cv-aanvoertemperatuur tot 70 - 75°C voldoende is. Houd er wel rekening mee dat dit minder rendement oplevert dan een lage temperatuur warmtepomp en dat een warmtepomp met een groter vermogen nodig is. Wanneer je besluit je woning op een later moment te isoleren, dan wordt het rendement van de warmtepomp beter en bespaar je nog meer op je energierekening.
 • Matig geïsoleerd: met matige isolatie is een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 of een hybride warmtepomp hier goed toepasbaar, maar levert minder rendement dan een lage temperatuur warmtepomp. Vaak zul je merken dat de hoge temperaturen niet nodig zijn en dat de cv-ketel minder vaak hoeft bij te springen dan verwacht. Wel geldt: wanneer je je woning optimaliseert voor verwarmen op lage temperatuur, wordt het rendement beter en kun je nog meer besparen op je energierekening.
 • Goed tot zeer goed geïsoleerd: een warmtepomp is goed toepasbaar. Je kunt 100% gasloos verwarmen door te kiezen voor een All-Electric warmtepomp. Is je cv-ketel nog als nieuw en niet aan vervanging toe? Dan kun je kiezen voor een hybride warmtepomp. De hybride warmtepompen van NIBE zijn All-Electric Ready, waardoor je in de toekomst eenvoudig over kunt stappen naar All-Electric, 100% gasloos.

Hoe weet je of je huis goed is geïsoleerd?

Door naar het bouwjaar van je woning te kijken, kun je in principe iets zeggen over de isolatiewaarde van je huis, zoals hierboven genoemd. Het kan zijn dat je woning in de tussentijd voorzien is van dubbelglas, spouwmuurisolatie of isolatie van het dak. Dan is de isolatiewaarde alweer een stukje beter.

 • Gebouwd tussen 1930 en 1975: de huizen zijn met de bouw niet goed geïsoleerd, maar waarschijnlijk is er wel een spouwmuur aanwezig. De eerste goede stap voor verduurzaming is het verbeteren van de isolatie van de woning.
 • Gebouwd tussen 1976 en 1982: de huizen zijn bij de bouw matig geïsoleerd. Vaak is er spouwmuurisolatie of dakisolatie van een beperkte dikte aangebracht. Dubbelglas is soms toegepast, maar dan vaak alleen voor de woonkamer.
 • Gebouwd tussen 1983 en 1991: de huizen zijn bij de bouw overal geïsoleerd. De isolatie is redelijk goed, waarbij de woonkamer vaak is voorzien van dubbelglas. Een All-Electric Ready, hybride lucht/water warmtepomp in deze woningen is heel goed mogelijk.
 • Gebouwd na 1992: bij de bouw zijn deze huizen overal goed tot zeer goed geïsoleerd. Door steeds strengere eisen, bijvoorbeeld door invoering van de (steeds veeleisender wordende) BENG-berekening, is de isolatiewaarde van deze woningen in de loop van de jaren steeds beter geworden. Hoe jonger de woning is, hoe beter de isolatiewaarde is.

Verwarmingssysteem

De tweede belangrijke factor die bepaalt of er een warmtepomp in je woning kan worden geplaatst, is het type verwarmingssysteem en dan met name het afgiftesysteem: de radiatoren, convectoren, vloerverwarming of een combinatie van deze systemen. Check hier welk type verwarmingssysteem het meest geschikt is voor een warmtepomp. Wat goed is om in dit geval te weten: hoe lager de cv-temperatuur kan zijn om je woning op temperatuur te brengen, hoe gunstiger dit is voor het rendement (COP) van de warmtepomp.

 • Radiatoren: er zijn veel soorten radiatoren, waarbij er bij de bouw van een woning vaak van uit is gegaan dat deze via een cv-ketel, die 80℃ kan leveren om de woning op temperatuur te houden, worden verwarmd. Als de woning in de loop van de jaren qua isolatie is verbeterd, bijvoorbeeld door dubbelglas of spouwmuurisolatie, zijn de radiatoren als het ware ‘overbemeten’ en kan de woning ook op temperatuur worden gehouden met een lagere cv-aanvoertemperatuur van 70℃ tot 75℃. Hierbij komt dat men bij de bouw rekening heeft gehouden met het feit dat de cv-ketel in de nacht uit staat, de zogenaamde nachtverlaging van bijv. 4℃, waarbij de radiatoren in de morgen extra warmte moeten leveren om de woning op de warmen. Als de woning goed is geïsoleerd, is deze nachtverlaging niet meer zo belangrijk. Als de woning in de nacht niet (ver) afkoelt, hoeven de radiatoren ook niet meer voor opwarming van de woning te zorgen.
 • Door kennis van de radiatoren, de isolatie van het huis en eventueel een test met het terugbrengen van de cv-aanvoertemperatuur als het vriest (met de ketel), kan er bepaald worden hoever de cv-temperatuur teruggezet kan worden, zonder dat je direct in de kou zit. Ook is het mogelijk om onder de radiatoren een hiervoor bedacht ventilatorsysteem te plaatsen, om het vermogen bij lagere temperaturen te vergroten.
 • Convectoren: ook hiervoor geldt dat er veel verschillende convectoren zijn. Het grootste verschil is dat sommige uitgerust zijn met een ventilator en andere niet. Convectoren zonder ventilatoren, die vroeger voor grote ramen ‘in de vloer’ werden geplaatst, hebben vaak een hoge cv-aanvoertemperatuur nodig van 80℃. Deze leveren bij een lage aanvoertemperatuur te weinig warmte en zijn daarom niet goed geschikt voor een lage temperatuur warmtepomp, maar ze zijn wel geschikt als je ze met een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 combineert. Er zijn tegenwoordig ook convectoren op de markt, die met behulp van kleine ventilatortjes ook veel warmte leveren als de cv-temperatuur slechts 35℃ zijn. Deze laagtemperatuur convectoren, ook wel LT-radiatoren genoemd, zijn echter prima geschikt voor een warmtepomp. Vervanging van een aantal gewone radiatoren door deze typen, maakt een verwarmingssysteem sneller geschikt voor een warmtepomp. Als je dit niet wilt, kun je ook kiezen voor een hoge temperatuur warmtepomp, die wel minder rendement oplevert doordat een hoge temperatuur gehaald moet worden. Wanneer je op een later moment ervoor kiest om je verwarmingssysteem aan te passen naar een lagere temperatuur, dan bespaar je nog meer op je energierekening.
 • Vloerverwarming: een vloerverwarming is zeer geschikt voor verwarming met een warmtepomp, omdat de benodigde cv-temperatuur erg laag is: bijvoorbeeld 35℃. Er zijn verschillende typen vloerverwarming. Het is daarom wel belangrijk om te weten hoe het systeem is ontworpen: Is de vloerverwarming bedoeld als hoofdverwarming of als bijverwarming? Het verschil zit hem in de onderlinge afstand tussen de buizen in de vloer. Bij hoofdverwarming zitten ze dichter bij elkaar dan bij bijverwarming. Wanneer je vloerverwarming als bijverwarming hebt, zijn er vaak nog een paar (kleine) radiatoren toegevoegd.
 • In veel huizen is er op de benedenverdieping vloerverwarming aanwezig en op de verdiepingen erboven radiatoren. Vaak is de gewenst temperatuur op de slaapkamers lager dan in de woonkamers, waardoor in een dergelijke woning een warmtepomp al snel een prima oplossing is, in zowel een All-Electric als hybride opstelling. Denk hierbij ook aan het beperken van de nachtverlaging, ook op de bovenste verdiepingen en vergroot eventueel een paar radiatoren op de bovenverdieping. Heb je zowel beneden als boven radiatoren die het huis alleen kunnen verwarmen met een hoge temperatuur, dan kan een warmtepomp nog steeds een prima uitkomst bieden. Dit is mogelijk met behulp van hoge temperatuur warmtepompen zoals de NIBE S2125 die met een aanvoertemperatuur van 70℃ tot 75℃ veel warmte kunnen afgeven aan bestaande radiatoren.

Heb je een ventilatiesysteem?

In iedere woning is er altijd een bepaalde vorm van ventilatie aanwezig. Dit is nodig om frisse lucht in te kunnen ademen of om vocht vanuit de woning af te voeren. Afhankelijk van de beschikbare technieken, zijn er in de loop van de tijd 3 verschillende technieken vaak gebruikt. Als er een geforceerde ventilatie aanwezig is, biedt dit mogelijkheden voor toepassing van warmtepompen die ventilatielucht als bron gebruiken.

 • Natuurlijke ventilatie. In de oudere woningen is er meestal sprake van een natuurlijke ventilatie. Door roosters boven de ramen, beperkte kierdichtheid van de woning en door ramen open te zetten wordt dan een woning voorzien van frisse buitenlucht. Deze manier van ventileren biedt door het missen van een kanalensysteem maar beperkte toepassing van een ventilatiewarmtepomp, al kan er wel bijvoorbeeld een warmtepompboiler die uitsluitend werkt op buitenlucht worden toegepast.
 • Ventilatie met een mv-box, de bekende mechanische ventilatiebox. Deze manier van ventileren biedt mogelijkheden voor toepassing van warmtepompen die functioneren op ventilatielucht. Voor zowel tapwaterverwarming, cv-verwarming of een combinatie hiervan, kan een warmtepomp warmte terugwinnen uit ventilatielucht. Afhankelijk van het benodigde vermogen, kan een warmtepomp in hybride opstelling worden toegepast, samen met een cv-ketel, maar er zijn ook ventilatiewarmtepompen met 5 kW vermogen op de markt, die een All-Electric woning voorzien van ventilatie, warm tapwater en cv-verwarming.
 • WTW-ventilatie: met behulp van een kruisstroomwisselaar wordt warmte uit afgezogen lucht teruggewonnen en weer in de lucht gestopt. Ook deze vorm van ventilatie maakt het mogelijk om een warmtepomp toe te passen. De beste oplossing is in dit geval een moderne ventilatielucht/water warmtepomp, die in plaats van de wtw, de afgezogen lucht gebruikt om warmte uit te halen en deze warmte gebruikt voor opwarming van toevoerlucht die wordt gebruikt voor cv-verwarming en warm water. In zowel nieuwbouwwoningen als bestaande woningen kunnen deze worden toegepast.

Is je woning geschikt voor een hoge temperatuur warmtepomp?

Blijkt uit bovenstaande dat je huis niet geschikt is voor een lage temperatuur warmtepomp? Is je huis niet voldoende geïsoleerd, heb je geen lage temperatuur verwarming en wil je de warmtepomp aansluiten op je bestaande verwarmingssysteem? Dan is een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125 een goede oplossing. Deze kan je woning verwarmen met een hogere aanvoertemperatuur tot maximaal 70-75℃. Houd er wel rekening mee dat deze warmtepomp op hoge temperatuur minder rendement oplevert dan op lage temperatuur. Wanneer je op een later moment je woning gaat optimaliseren voor lage temperatuur verwarming, zorgt de S2125 voor een nog grotere besparing op je energierekening.

Een warmtepomp in jouw huis?

Dit was slechts een samenvatting met algemene richtlijnen voor een snelle indicatie. Iedere woning is uniek en dus blijft het belangrijk je goed te laten adviseren. Welke warmtepomp in jouw woning het beste wel of niet gebruikt kan worden, vertellen onze specialisten je graag. Voor een vrijblijvend advies over een warmtepomp in je woning of voor een offerte op maat kan je terecht bij onze installateurs.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers