Warmtepomp met vloerverwarming combineren: de voordelen

Het rendement van een warmtepomp is optimaal wanneer je woning goed geïsoleerd is en je lage temperatuur verwarming in je woning hebt. Vloerverwarming is één van de mogelijkheden voor lage temperatuur verwarming. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat een warmtepomp met vloerverwarming precies betekent en waarom het gebruik van lagetemperatuurverwarming zorgt voor een hoger rendement. Daarnaast zullen we bespreken dat het mogelijk is om met radiatoren en convectoren toch op lage temperatuur te kunnen verwarmen.

Warmtepomp met vloerverwarming: lagetemperatuurverwarming

Een van de belangrijkste voordelen van lagetemperatuurverwarming is het zuinige verbruik en de mogelijkheid om te verwarmen met een warmtepomp met een lage temperatuur. Een bekend voorbeeld van lagetemperatuurverwarming is vloerverwarming. Vloerverwarming werkt namelijk met een aanzienlijk lagere aanvoertemperatuur dan conventionele radiatoren waardoor de warmtepomp minder hard hoeft te werken en daardoor zuiniger is.

Bij verwarming met hoge temperatuur radiatoren ligt de aanvoertemperatuur van het cv-water tussen de 75°C en 85°C. Bij vloerverwarming ligt deze temperatuur echter tussen de 25 en 40°C. Wanneer een cv-installatie - ook als het buiten vriest - een woning goed op temperatuur kan houden bij een temperatuur van maximaal 55°C, spreken we over lagetemperatuurverwarming. Als de cv-temperatuur lager is dan 35°C dan noemen we dit zelfs zeer-lagetemperatuurverwarming. Naast het feit dat er zuiniger verwarmd kan worden, vinden bewoners de vloerverwarming vaak behaaglijker dan verwarming met hoogtemperatuurradiatoren. Dit komt door de gelijkmatige verdeling van de warmte over de vloer. Om een woning comfortabel te kunnen verwarmen met een lage aanvoertemperatuur is het wel belangrijk dat het huis goed geïsoleerd is.

Let op: vloerverwarming en wandverwarming zijn voorbeelden van lagetemperatuurverwarming, maar er zijn ook lagetemperatuurradiatoren en -convectoren op de markt die op lage temperatuur kunnen verwarmen. Lees nog meer in het artikel over lagetemperatuurverwarming.

Soorten warmtepompen voor vloerverwarming

Alle warmtepompen van NIBE werken goed samen met vloerverwarming. Er zijn globaal vier soorten warmtepompen te onderscheiden:

  • Water/water warmtepompen: maken gebruik van bodemwarmte om warmte te onttrekken en te leveren aan het vloerverwarmingssysteem. Deze warmtepompen zijn bij uitstek geschikt voor situaties waarbij voldoende ruimte is voor een verticaal of horizontaal buizensysteem in de grond.
  • Lucht/water warmtepompen: halen warmte uit de buitenlucht en geven deze af aan het water dat door de vloerverwarming stroomt. Een lucht/water warmtepomp bestaat uit een binnenunit en een buitenunit en is geschikt voor huizen met ruimte voor een buitenunit.
  • Ventilatielucht/water warmtepompen: gebruiken de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht van de woning. Deze warmtepompen combineren ventilatie met verwarming en zijn geschikt voor appartementen en huizen met mechanische ventilatie.
  • All-Electric Ready hybride warmtepompen: is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe of wil je om praktische of financiële redenen liever verduurzamen in stappen? Dan is een All-Electric Ready hybride warmtepomp met vloerverwarming het beste alternatief. Deze lucht/water warmtepompen kunnen samenwerken met elk merk en type cv-ketel en na het verwijderen van de cv-ketel en een simpele uitbreiding met een boiler voor warm water, functioneren ze All-Electric.

Koelen met vloerverwarming en een warmtepomp

Naast het verwarmen van een woning biedt een warmtepomp met vloerverwarming ook de mogelijkheid om te koelen. Hierbij wordt de werking van de warmtepomp omgekeerd. Er stroomt dan water met een temperatuur van 17-18°C door de vloerverwarmingsleidingen, waardoor er geen condensvorming op de vloer ontstaat. Dit zorgt voor aangename koeling tijdens warme zomerdagen. Lees voor meer informatie het artikel over koelen met een warmtepomp.

Warmtepomp en andere verwarmingssystemen

Een warmtepomp en vloerverwarming is niet de enige goed werkende combinatie. Ook andere verwarmingssystemen zoals radiatoren en convectoren kunnen uitstekend functioneren in combinatie met een warmtepomp. Je huidige radiatoren zijn mogelijk al geschikt voor lagetemperatuurverwarming omdat je woning al goed geïsoleerd is. Soms is een uitbreiding met ventilatoren nodig om met de huidige radiatoren op lage temperatuur te kunnen verwarmen. Er zijn ook radiatoren en convectoren die speciaal gemaakt zijn voor lagetemperatuurverwarming.

Bij veel woningen is er alleen op de begane grond vloerverwarming. Mocht dit het geval zijn, dan is de temperatuur voor de warmtepomp regelbaar met behulp van een speciaal accessoire. Zo kun je in het hele huis genieten van optimaal warmtecomfort, ongeacht het gekozen verwarmingssysteem.

De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming biedt veel voordelen. Het gebruik van lagetemperatuurverwarming zorgt voor een hoger rendement en een lager energieverbruik. Met de juiste warmtepomp en verwarmingssysteem is optimaal warmtecomfort mogelijk in elke woning. Overweeg de verschillende opties en laat je adviseren door een erkende installateur over de warmtepomp die het beste rendement oplevert voor jouw woning.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers