Warmtepomp en cv-ketel combineren: een duurzame combinatie

Wanneer je je huis wilt verduurzamen, is er een heel scala aan mogelijkheden. Denk aan PV-panelen (zonnepanelen), spouwmuurisolatie, dubbelglas, dakisolatie, LED-verlichting, enzovoort. In dit rijtje past ook een warmtepomp, die de gasketel gedeeltelijk of in zijn geheel kan vervangen. De meest optimale aanpak hiervoor hangt af van je persoonlijke situatie. Wat is de status van je huis op dit moment met betrekking tot isolatie-, de technische mogelijkheden – passen er bijvoorbeeld PV-panelen op het dak-, de ambitie met betrekking tot verduurzaming en het beschikbare budget. Niet altijd is het mogelijk meteen helemaal van het gas af te gaan, maar is een combinatie van je cv-ketel en warmtepomp de beste oplossing.

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

Van gas naar elektriciteit

Mede door ‘eigen’ opgewekte stroom met pv-panelen, de forse stijging van de gasprijs en de slechts beperkte stijging van de elektriciteitsprijs zorgt dat het interessant wordt om elektriciteit in plaats van gas te verbruiken. Dit wordt extra gestimuleerd door de ISDE-subsidie die je voor onder andere de aanschaf van warmtepompen kunt krijgen.

cv-ketel en warmtepomp

Wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is en je toch al op zoek bent naar een duurzamer alternatief dan heb je de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met je cv-ketel, deze twee samen noemen we een hybride installatie.

Ook is het niet altijd mogelijk om in een bestaande woning over te stappen van een gasketel naar alleen een warmtepomp. Dit kan door technische redenen, maar ook budgettaire redenen komen. Denk bij technische redenen aan bijvoorbeeld de beschikbare ruimte voor een boiler, die je nodig hebt voor het tapwater, of de hoge temperatuur die nodig is voor radiatorverwarming als het buiten vriest. In deze gevallen is een combinatie van een kleinere warmtepomp en de bestaande cv-ketel vaak een goede oplossing. De warmtepomp voorziet in de basislast, meestal alleen voor cv-verwarming, waarbij de ketel nog steeds warm water levert en ook in erg koude dagen extra vermogen levert voor de verwarming.

Ventilatielucht/water warmtepomp en cv-ketel

Het vervangen van een bestaande mv-box, mechanische ventilatie box, door een ventilatie/lucht warmtepomp is de meest eenvoudige stap. De warmte die de mv-box normaliter naar buiten blaast wordt dan met een hoog rendement teruggewonnen door een kleine warmtepomp. Met een verwarmingsvermogen van ca. 1,5 kW wordt door deze warmtepomp voorzien in de basislast voor cv-verwarming. Deze mogelijkheid is te overwegen als er sprake is van een woning waar een mv-box aanwezig is.

Lucht/water warmtepomp & cv-ketel

Een andere, wat duurdere oplossing is de toepassing van een lucht/water warmtepomp. Hierbij heb je een buitenunit die de buitenlucht als bron gebruikt. Het vermogen van een lucht/water warmtepomp is vaak hoger, vanaf ca. 6 kW. Een lucht/water warmtepomp kan verwarmen tot een buitentemperatuur van -20℃, maar je kunt bij een lucht/water warmtepomp ook instellen dat de cv-ketel het vanaf een bepaalde buitentemperatuur overneemt. Een groot voordeel van deze warmtepompen is, dat je later, bijvoorbeeld door extra isolatie van de woning en koppeling van een boiler, voldoende vermogen hebt voor de gehele verwarming en warm watervoorziening van je woning. Als je cv-ketel dan aan vervanging toe is, kan je lucht/water warmtepomp het dus helemaal overnemen.

Meer over woningeisen

Is het installeren van een warmtepomp bij renovatie ook mogelijk?

Heb je plannen om je huis (deels) te laten renoveren? Dan is dat hét moment om na te denken over de mogelijkheden om je huis duurzamer te maken.

Lees meer

Is je woning geschikt voor een warmtepomp?

Een warmtepomp willen aanschaffen is één ding, maar is je woning er ook geschikt voor? Een warmtepomp in je woning is vaker mogelijk dan gedacht.

Lees meer

Een warmtepomp met je huidige verwarming: een prima combinatie

Wist je dat een warmtepomp met de huidige verwarming in je huis prima te combineren is? Warm en comfortabel wonen, het kan ook wanneer je radiatoren aansluit op een warmtepomp.

Lees meer

Alle informatie over woningeisen

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers [email protected]