Warmtepomp en cv-ketel combineren: een duurzame combinatie

Wanneer je je huis wilt verduurzamen, is er een heel scala aan mogelijkheden. Denk aan PV-panelen (zonnepanelen), spouwmuurisolatie, dubbelglas, dakisolatie, LED-verlichting, enzovoort. In dit rijtje past ook een warmtepomp, die de gasketel gedeeltelijk of in zijn geheel kan vervangen. De meest optimale aanpak hiervoor hangt af van je persoonlijke situatie. Wat is de status van je huis op dit moment met betrekking tot isolatie-, de technische mogelijkheden – passen er bijvoorbeeld PV-panelen op het dak-, de ambitie met betrekking tot verduurzaming en het beschikbare budget. Niet altijd is het mogelijk meteen helemaal van het gas af te gaan, maar is een combinatie van je cv-ketel en warmtepomp de beste oplossing.

Van gas naar elektriciteit

Mede door ‘eigen’ opgewekte stroom met pv-panelen, de forse stijging van de gasprijs en de slechts beperkte stijging van de elektriciteitsprijs zorgt dat het interessant wordt om elektriciteit in plaats van gas te verbruiken. Dit wordt extra gestimuleerd door de ISDE-subsidie die je voor onder andere de aanschaf van warmtepompen kunt krijgen. Een hybride warmtepomp met de cv-ketel combineren is éėn van de mogelijkheden om al fors te besparen.

Cv-ketel en warmtepomp

Wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is of je wilt om praktische of financiële redenen in stappen verduurzamen, dan heb je de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met je cv-ketel, deze twee samen noemen we een hybride installatie.

Ook is het niet altijd mogelijk om in een bestaande woning in één keer over te stappen van een gasketel naar alleen een warmtepomp. Dit kan door technische redenen, maar ook budgettaire redenen komen. Denk bij technische redenen bijvoorbeeld aan de warmtevraag van de woning. Een mogelijke oplossing hiervoor is een hoge temperatuur warmtepomp die kan samenwerken met radiatoren met een aanvoertemperatuur van maximaal 70 - 75 °C. Houd er wel rekening mee dat het rendement van de warmtepomp altijd hoger zal zijn bij een lagere temperatuur. In andere gevallen kan een combinatie van een hybride warmtepomp en de bestaande cv-ketel vaak een goede oplossing zijn. De warmtepomp voorziet het grootste deel van het jaar in de centrale verwarming en eventueel het actief koelen van de woning. Alleen bij piekbelasting springt de cv-ketel bij. De cv-ketel zorgt in deze combinatie ook voor het verwarmen van water. De hybride warmtepompen van NIBE zijn All-Electric Ready, waardoor je in de toekomst eenvoudig kunt overstappen naar een volledig gasloze installatie.

Ventilatielucht/water warmtepomp en cv-ketel

Het vervangen van een bestaande mv-box, mechanische ventilatie box, door een ventilatie/lucht warmtepomp is de meest eenvoudige stap. De warmte die de mv-box normaliter naar buiten blaast wordt dan met een hoog rendement teruggewonnen door een kleine warmtepomp. Met een verwarmingsvermogen van ca. 1,5 kW wordt door deze warmtepomp voorzien in de basislast voor cv-verwarming. Deze mogelijkheid is te overwegen als er sprake is van een woning waar een mv-box aanwezig is.

Lucht/water warmtepomp & cv-ketel

Een andere oplossing is de toepassing van een lucht/water warmtepomp. Je kunt deze als hybride warmtepomp met de cv-ketel combineren. Hierbij heb je een buitenunit die de buitenlucht als bron gebruikt. Het vermogen van een lucht/water warmtepomp is vaak hoger, vanaf ca. 6 kW. Een lucht/water warmtepomp kan verwarmen tot een buitentemperatuur van -20℃, maar je kunt bij een lucht/water warmtepomp ook instellen dat de cv-ketel het vanaf een bepaalde buitentemperatuur overneemt. Een groot voordeel van deze warmtepompen is dat als de cv-ketel het begeeft je volledig elektrisch (All-Electric) kunt verwarmen met de warmtepomp als deze de verwarmingsbehoefte kan dekken (vermogen + temperatuur). De NIBE lucht/water warmtepompen zijn zeer krachtig. Een installateur kan adviseren wat voor jouw woning de beste oplossing is.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers