Heb je plannen om je huis (deels) te laten renoveren? Dan is dat hét moment om na te denken over de mogelijkheden om je huis duurzamer te maken.
Kies een thema
Toon alle thema's ⇩
Verberg alle thema's ⇧
Wanneer je je huis wilt verduurzamen, is er een heel scala aan mogelijkheden. Denk aan PV-panelen (zonnepanelen), spouwmuurisolatie, dubbelglas, dakisolatie, LED-verlichting, enzovoort. In dit rijtje past ook een warmtepomp, die de gasketel gedeeltelijk of in zijn geheel kan vervangen. De meest optimale aanpak hiervoor hangt af van je persoonlijke situatie. Wat is de status van je huis op dit moment met betrekking tot isolatie-, de technische mogelijkheden – passen er bijvoorbeeld PV-panelen op het dak-, de ambitie met betrekking tot verduurzaming en het beschikbare budget. Niet altijd is het mogelijk meteen helemaal van het gas af te gaan, maar is een combinatie van je cv-ketel en warmtepomp de beste oplossing.
Mede door ‘eigen’ opgewekte stroom met pv-panelen, de forse stijging van de gasprijs en de slechts beperkte stijging van de elektriciteitsprijs zorgt dat het interessant wordt om elektriciteit in plaats van gas te verbruiken. Dit wordt extra gestimuleerd door de ISDE-subsidie die je voor onder andere de aanschaf van warmtepompen kunt krijgen.
Wanneer je cv-ketel nog niet aan vervanging toe is en je toch al op zoek bent naar een duurzamer alternatief dan heb je de mogelijkheid om een warmtepomp te combineren met je cv-ketel, deze twee samen noemen we een hybride installatie.
Ook is het niet altijd mogelijk om in een bestaande woning over te stappen van een gasketel naar alleen een warmtepomp. Dit kan door technische redenen, maar ook budgettaire redenen komen. Denk bij technische redenen aan bijvoorbeeld de beschikbare ruimte voor een boiler, die je nodig hebt voor het tapwater, of de hoge temperatuur die nodig is voor radiatorverwarming als het buiten vriest. In deze gevallen is een combinatie van een kleinere warmtepomp en de bestaande cv-ketel vaak een goede oplossing. De warmtepomp voorziet in de basislast, meestal alleen voor cv-verwarming, waarbij de ketel nog steeds warm water levert en ook in erg koude dagen extra vermogen levert voor de verwarming.
Het vervangen van een bestaande mv-box, mechanische ventilatie box, door een ventilatie/lucht warmtepomp is de meest eenvoudige stap. De warmte die de mv-box normaliter naar buiten blaast wordt dan met een hoog rendement teruggewonnen door een kleine warmtepomp. Met een verwarmingsvermogen van ca. 1,5 kW wordt door deze warmtepomp voorzien in de basislast voor cv-verwarming. Deze mogelijkheid is te overwegen als er sprake is van een woning waar een mv-box aanwezig is.
Een andere, wat duurdere oplossing is de toepassing van een lucht/water warmtepomp. Hierbij heb je een buitenunit die de buitenlucht als bron gebruikt. Het vermogen van een lucht/water warmtepomp is vaak hoger, vanaf ca. 6 kW. Een lucht/water warmtepomp kan verwarmen tot een buitentemperatuur van -20℃, maar je kunt bij een lucht/water warmtepomp ook instellen dat de cv-ketel het vanaf een bepaalde buitentemperatuur overneemt. Een groot voordeel van deze warmtepompen is, dat je later, bijvoorbeeld door extra isolatie van de woning en koppeling van een boiler, voldoende vermogen hebt voor de gehele verwarming en warm watervoorziening van je woning. Als je cv-ketel dan aan vervanging toe is, kan je lucht/water warmtepomp het dus helemaal overnemen.
Meer over woningeisen
NIBE warmtepompen
We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.
NIBE op het web
Contact