Installateur aan het woord: cv-ketel vervangen door warmtepomp

Wat zijn de belangrijkste redenen om over te stappen van een cv-ketel naar een warmtepomp? En waar moet je op letten als je je cv-ketel laat vervangen door een warmtepomp? Wie kan hier nu beter een antwoord op geven dan de installateur zelf. Daarom vroegen wij Willem Landman van installatiebedrijf L&B Techniek om een antwoord te geven op deze en andere vragen over het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp. Dankzij bijna 30 jaar ervaring met aardwarmte weten ze exact wat er allemaal bij komt kijken en wat er nodig is om een warmtepomp goed te laten functioneren.

Snel weten hoeveel jij kunt besparen wanneer je kiest voor gasloos wonen?

Met slechts een paar kenmerken van jouw woning en woonsituatie bereken je snel hoeveel jij kunt besparen.

Doe de warmtescan

De redenen om nu je cv-ketel te vervangen door een warmtepomp

Het is momenteel natuurlijk volop in de media dat de overheid wil dat in 2050 alle woningen van het gas af moeten zijn. Bovendien kun je tot 2021 in aanmerking komen voor de zogeheten ISDE subsidie als je een warmtepomp koopt. Dat zijn voor veel mensen volgens Landman dan ook de belangrijkste redenen om nu de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp. Landman zegt: “Verder is voor de ene persoon het milieu de belangrijkste beweegreden om een warmtepomp te laten plaatsen, terwijl dat voor anderen voornamelijk een financiële reden is.”

Elke woning is zijn eigen maatpak

De meest gestelde vraag die Willem Landman krijgt: wat gaat het mij kosten om de cv-ketel te vervangen door een warmtepomp? Maar daar is geen kant-en-klaar antwoord op te geven: “Elke woning is zijn eigen maatpak. Een voorbeeld: bij een twee-onder-een-kap woning hebben we een warmtepomp geplaatst. Twee maanden later komen de buren met exact dezelfde vraag: maar dat wordt toch een ander verhaal. Het is dezelfde woning, maar de cv-installatie kan anders aangelegd zijn. Bij nieuwbouwwoningen kun je de cv-installatie zelf ontwerpen en dat is natuurlijk een groot voordeel. Zo’n 80% tot 90% van de mensen is op dit moment bereid om de investering te doen voor het vervangen van de cv-ketel door een warmtepomp, maar er moet wel een terugverdienmodel zijn waar we de klant goed over informeren.”

Waarop letten bij vervangen van cv-ketel door warmtepomp?

Landman geeft aan dat verschillende zaken zijn waar je goed op moet letten bij het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp. “Het is sowieso belangrijk om te kijken naar de verschillende soorten warmtepompen. Wil je verwarmen of ook koelen? Als je ook wilt koelen, dan past een aardwarmtesysteem beter bij je. En verder is het voor ons bijvoorbeeld van belang om te weten of we mogen boren of dat er restricties zijn voor de waterwinning. Wat ook een belangrijk aandachtspunt is, is het geluid van de warmtepomp. Maar de NIBE installaties die wij verzorgen hebben zelfs een speciale silent-mode.”

Het belang van een installateur met kennis van zaken

Het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp is niet iets waar je als installateur zomaar mee van start kan gaan. Er zijn zoveel onderdelen waar je rekening mee moeten houden en alles moet goed op elkaar aansluiten, anders heb je een niet goed functionerend systeem. Landman ziet ook dat het takenpakket van de installateur groter wordt: “We worden steeds vaker gevraagd om mee te denken als het bijvoorbeeld gaat om subsidies en het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen. Wanneer iemand een aanvraag doet voor zonnepanelen kijk ik ook altijd of het interessant kan zijn om ook een warmtepomp te laten plaatsen en ik zal daar altijd een eerlijk advies over uitbrengen.”

Wat kan er allemaal fout kan gaan?

Maar waar moet dan bijvoorbeeld extra goed op gelet worden door de installateur bij het vervangen van een cv-ketel door een warmtepomp? Willem Landman noemt een paar voorbeelden:

  • De capaciteit van de warmtepomp.
  • De afzekering van de woning.
  • De isolatiewaarde van de woning, in combinatie met het afgiftesysteem.
  • Het toepassen van een buffer in een cv-installatie.

Een goede voorbereiding is ontzettend belangrijk. “Daarom kijken wij nauwkeurig naar alle disciplines die komen kijken bij het aansluiten van een warmtepomp: wat de grond in gaat, de machine die binnen staat, het hydraulische systeem dat verbonden is met het afgiftesysteem en de regelaar die moet zorgen dat alles goed op elkaar afgestemd wordt.”

Bovenstaande geeft natuurlijk aan hoe belangrijk het is om samen te werken met installateurs die kennis hebben van zaken. Uiteindelijk wil je natuurlijk dat de investering het beoogde resultaat gaat opleveren. Een installateur kan je hiermee verder helpen. Je vindt zo’n installateur hier. Nog meer weten over het plaatsen van een warmtepomp in jouw woning? Lees dan de overige artikelen.

Meer over verwarmen zonder gas

Hoe het Zweedse klimaat een betere warmtepomp heeft opgeleverd

De allereerste warmtepomp is ontwikkeld en geproduceerd in Zweden. De prestaties worden ieder jaar beter dankzij de jarenlange ervaring en de continue innovaties. Lees hoe het Zweedse klimaat een betere warmtepomp heeft opgeleverd:

Lees meer

Een warmtepomp is niet nieuw

Er zijn verschillende vooroordelen als het gaat over warmtepompen. Een van die vooroordelen is dat een warmtepomp een nieuwe innovatie is. Dat is dus niet waar, een warmtepomp bestaat al meer dan 40 jaar. Wij spraken installateur Luuk Berting over de vooroordelen en meer.

Lees meer

Duurzaam wonen en verwarmen: een blik op de toekomst met econic

Ondernemers Joris Jonker en Jan-Willem van Wensem van econic over duurzaam wonen. Zij bieden een full-service oplossing om jouw huis klaar te maken voor de toekomst. Zonder daarvoor grote investeringen te hoeven doen.

Lees meer

Alle informatie over verwarmen zonder gas

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers [email protected]