Hoe het Zweedse klimaat een betere warmtepomp heeft opgeleverd

Duurzaamheid heeft altijd al de hoogste prioriteit gekregen in Zweden. Men zocht dan ook al vroeg naar een mogelijkheid om te verwarmen zonder gas. In 1980 werd de eerste Zweedse warmtepomp ontwikkeld. Hoe hebben NIBE’s Zweedse roots eigenlijk invloed gehad op de ontwikkeling en prestaties van de warmtepomp?

Welke rol speelt gas in Zweden?

In de jaren 80 startte men in Zweden met het uitbannen van fossiele energie, zoals gas. Dat bood kansen voor de warmtepomp. Het streven is zelfs om het gebruik van gas binnen een paar jaar helemaal te kunnen stoppen. Als we kijken naar hoe groene energie en grijze energie zich tot elkaar verhouden, ziet dat er voor Zweden als volgt uit:

  • 40% energie uit fossiele brandstof
  • 40% elektrische energie uit waterkracht
  • 10% elektrische energie van windmolens
  • 9% andere vormen van elektrisch opgewekte energie
  • 1% zonne-energie

Het Zweedse klimaat

Dat verwarmen is in Zweden zeker nodig! In de zomer is het er gemiddeld zo’n 20-30 graden Celsius, waarbij het regelmatig flink kan regenen, maar in de winter kan het tot wel -30 graden Celsius worden in het koude noorden en tot zo’n -15 graden Celsius in het iets warmere zuiden. Het zuiden is daarmee vergelijkbaar met het Nederlandse klimaat. Door de koude, strenge winters in Zweden moet een warmtepomp van NIBE dan ook niet alleen in het gemiddelde Noord-Europese klimaat maar ook in extreme kou nog voor een comfortabel binnenklimaat kunnen zorgen.

Vanwege het klimaat is in Zweden 70% van het jaar verwarming nodig en het hele jaar door warm water in huis. Het Zweedse klimaat heeft dan ook een grote invloed gehad op de ontwikkeling van de NIBE warmtepomp. In nieuwe gebouwen en huizen was vraag naar mechanische ventilatie en een manier om daar energie uit op te wekken. Dat is de ideale omstandigheid voor de ventilatielucht/water warmtepomp. Het zuiden en de kust van zuid tot midden-Zweden zijn optimaal voor lucht/water warmtepompen, terwijl de volledig elektrische water/water aardwarmtepomp overal in Zweden gebruikt kan worden.

Even terug in de tijd…

De eerste warmtepomp werd begin van de 20e eeuw in Zürich in gebruik genomen. In 1980 werd in Zweden de warmtepomp verder ontwikkeld en geproduceerd in Markaryd, Zweden. Dat is dus meer dan 40 jaar geleden. In 1990 waren er al heel wat bedrijven op de markt die warmtepompen ontwikkelden, maar vele daarvan verdwenen net zo snel als ze opkwamen, omdat ze de speciale warmtepomptechniek niet onder de knie kregen. Slechts een handjevol bedrijven bleef overeind staan, waaronder de Zweedse warmtepomp. Begin 2000 ontwikkelde NIBE verschillende soorten warmtepompen; de aardwarmtepomp, ventilatiewarmtepomp en lucht/water warmtepomp. De prestaties van deze warmtepompen uit Zweden worden nog steeds ieder jaar beter dankzij continue innovaties en monitoring van deze warmtepompen.

Kwaliteit en prestaties

Dankzij inmiddels meer dan 40 jaar ervaring en duizenden uren productontwikkeling biedt NIBE een breed en onderscheidend assortiment warmtepompen, boilers en toebehoren voor All-Electric en All-Electric Ready (hybride) oplossingen in nieuwbouw en bestaande bouw. Doordat we bij de ontwikkeling van alle producten de zware eisen van het Zweedse klimaat als uitgangspunt nemen, blijven de warmtepompen zich onderscheiden in kwaliteit én prestaties.

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers