Een warmtepomp is niet nieuw

We spraken Luuk Berting van Verhoeven Verwarming uit Leende. Zij plaatsen regelmatig NIBE warmtepompen en lopen tegen verschillende vooroordelen aan als het gaat om deze duurzame manier van je huis verwarmen. Een van die vooroordelen is dat een warmtepomp een nieuwe innovatie is. Dat is dus niet waar, weet ook Luuk.

Hi Luuk, Waarom denkt men dat een warmtepomp nieuw is, denk jij?

Hi! Mensen denken vaak dat een warmtepomp iets nieuws is en dat er misschien nog kinderziektes in zitten omdat het nog maar net bestaat. Het tegendeel is waar. De eerste warmtepomp werd begin van de 20e eeuw zelfs al in Zürich in gebruik genomen. In Nederland is het aardgas ontdekt en daar is een ketelindustrie uit ontstaan. In de omringende landen zit er vaak in woningen geen gasaansluiting, maar wel altijd een elektra aansluiting en daar wordt verwarmen met een warmtepomp al heel vaak toegepast. Zij praten over een warmtepomp zoals wij dat doen over een cv-ketel.

Aan welke landen moet ik dan denken?

Denk aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Noorwegen en Zweden. In de Scandinavische landen heeft bijna iedere woning al een warmtepomp. Daar hebben warmtepompen tijdens de oliecrisis in de jaren 80 al een enorme vlucht genomen. In 1980 werd in Markaryd, Zweden al een warmtepomp ontwikkeld en geproduceerd door NIBE. Dat is meer dan 40 jaar geleden!

Waarom denken wij dat dan?

Ik denk omdat het voor ons nieuw is, in dat opzicht is het dus wel nieuw. Zoals ik al zei: In Nederland is het aardgas ontdekt. Daar ontstond een heel gasnet uit. Elke woning heeft een gasaansluiting. Onze bodem is ook prima geschikt om gasleidingen in de grond te leggen. Wij zijn dus opgegroeid met aardgas. In andere landen was aardgas vaak geen oplossing door een rotsachtige bodem en is een gasaansluiting dus geen gegeven. Elektriciteit hebben ze wel overal. Vaak is elektra daar ook nog goedkoper als in Nederland omdat deze duurzaam wordt opgewekt via stuwmeren of andere natuurlijke energie opwekkers.

Zijn er nog meer vooroordelen met betrekking tot warmtepompen?

Jazeker, het geluid dat een warmtepomp maakt, dat het kostbaar is in onderhoud en dat er nog veel kinderziektes zou hebben. De laatste sluit aan bij het vooroordeel dat het een nieuwe innovatie is. Daarnaast moet je na de implementatie van een warmtepomp vaak nog 2 à 3 keer terugkomen om te finetunen. De pomp doet zijn werk maar er moet vaak nog wel even aan knoppen gedraaid worden om het perfecte binnenklimaat te krijgen. Dat is geen kinderziekte dat is maatwerk.

Maakt een warmtepomp dan veel meer geluid?

Het hangt een beetje af van het type warmtepomp. Een water/water warmtepomp maakt bijvoorbeeld bijna geen geluid. Een koelkast maakt meer geluid. Een lucht/water warmtepomp maakt meer geluid dan een water/water warmtepomp. Een lucht/water warmtepomp haalt energie uit de lucht ipv uit de bodem en heeft dus een buitendeel nodig. Maar met de juiste keuze van het buitendeel, de juiste locatie en, niet op prijs geselecteerd, is ook dat geluid minimaal. Lees hiervoor ook het eerdere artikel over het geluid van een warmtepomp.

En dat onderhoud, is dat er veel?

Helemaal niet, een warmtepomp is een gesloten systeem en heeft daarom niet het onderhoud dat een cv-ketel nodig heeft. Nadat de warmtepomp helemaal goed is ingesteld monitoren we op afstand en kijken we of alles netjes in de pas loopt. Het is dus meer monitoren van een aantal parameters. We hoeven dus niet jaarlijks langs te komen om een warmtepomp schoon te maken, er wordt immers niets verbrandt zoals bij een cv-ketel.

Tot slot, nog een blik op de toekomst?

De warmtepomp zal meer en meer bekendheid krijgen. Binnen 5 tot 10 jaar zijn er veel meer warmtepompen geïnstalleerd vooral in de nieuwbouw. In de bestaande bouw zal dit iets langzamer gaan doordat er dan vaak meer aanpassingen nodig zijn, denk aan isolatie en laag temperatuur verwarming (o.a. vloerverwarming). En toch zal ook hier een toename zijn van met name hybride en lucht/water warmtepompen. De gasprijs blijft stijgen dus ook in bestaande bouw zal men gaan zoeken naar alternatieven en dus zal je ook daar de warmtepomp meer en meer terugzien.

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers