Duurzaam wonen en verwarmen: een blik op de toekomst met econic

Duurzaam wonen en duurzaam verwarmen zijn de toekomst. Zo denken we er niet alleen bij NIBE over: ook de e-home-pioniers van econic delen deze visie. We spraken de oprichters van econic Joris Jonker en Jan-Willem van Wensem over de toekomst van duurzaam wonen. Zij bieden een full-service oplossing waarmee iedereen een e-home kan realiseren. Oftewel: een huis dat elektrisch wordt verwarmd door een warmtepomp en zelf energie opwekt met zonnepanelen. Een huis dat klaar is voor de toekomst, zonder zelf te hoeven investeren in de apparatuur.

Een realistische gasloze ambitie?

De ambitie van Nederland is dat in 2030 2 miljoen huizen van het gas af zijn en dat in 2050 iedereen gasloos is. Maar is dat een realistische ambitie? Joris Jonker: “Ja, maar dan moeten we er nu wel mee starten. Veel installateurs zullen zich om moeten scholen zodat ze warmtepompen kunnen plaatsen. En er zal opgeschaald moeten worden, maar de ambitie is niet onrealistisch.” Jan-Willem van Wensem vult aan: “Een deadline is de enige manier om het versneld te doen.”

De warmtepomp: nieuw voor Nederland, oud voor de rest van de wereld

Veel Nederlanders stellen de aanschaf van een warmtepomp nog uit omdat ze hopen dat deze nog goedkoper en beter wordt. Jan-Willem: “Maar dat zal niet gebeuren. De warmtepomp is misschien nieuw voor Nederland, maar oud voor de rest van de wereld. We zien in Nederland dat mensen zich ook zorgen maken over het geluid, hoeveel hij verbruikt en of hij snel kapot gaat. Die zorgen nemen wij weg met ons membership, een soort huurconstructie. Voor ons is het niet meer dan vanzelfsprekend dat de NIBE-warmtepompen onderdeel zijn van dit concept. Bij een duurzaam huis hoort zorgeloze warmte. En NIBE heeft niet alleen één van de mooiste warmtepompen, maar ook één van de slimste, stilste en zuinigste in zijn klasse. Ze verkopen al bijna 40 jaar warmtepompen. Bovendien heeft NIBE als één van de weinigen een wifi-connectie, waardoor je je verbruik gemakkelijk kunt monitoren. Ze zijn voorbereid op een integraal duurzaam huis, waarbij je alles kunt koppelen en meten en zo je stroomverbruik inzichtelijk hebt. Wij kiezen voor die kwaliteit: de efficiency, betrouwbaarheid, goede garantie en lage onderhoudskosten.

Slim nadenken over de toekomst

Econic zorgt dat haar members als eerste klaar zijn voor de toekomst. Als er iets slimmer is of kan, zijn onze klanten de eerste die het horen. Dat zal niet alleen over warmtepompen en zonnepanelen gaan, maar ook de laadpaal en andere ontwikkelingen rondom duurzaam wonen die we in Nederland nog niet zo goed kennen.”

Gas wordt duurder. De belasting op gas wordt hoger, die op elektriciteit juist lager. Jan-Willem: “Het wordt voor iedereen betaalbaar en slimmer om versneld een warmtepomp te plaatsen. De terugverdientijd van de warmtepomp wordt korter. In de zomer lever je terug aan het net, in de winter neem je extra elektriciteit af van het net. Zo is het saldo nul. Ook vanuit de overheid wordt het aantrekkelijk gemaakt om elektrisch in je warmte te voorzien en banken gaan allerlei duurzame financieringsmiddelen ter beschikking stellen. Zo heeft de Rabobank een speciaal Groendepot voor duurzaam wonen.

Verhuizen, het moment voor een warmtepomp en een duurzaam huis

Gemiddeld verhuist iedereen eens per 8 jaar. Als je een nieuw bestaand huis koopt, worden er aanpassingen gedaan, zoals een nieuwe keuken. Maar het is ook slim om meteen de isolatie, lagetemperatuursverwarming en warmtepomp mee te nemen. Bij bestaande huizen die voldoende geïsoleerd zijn, is het plaatsen van een warmtepomp relatief gemakkelijk.

Veel mensen zijn al een jaar bezig met het voorbereiden van hun verhuizing. Het is slim om meteen al over duurzaam verwarmen na te denken en niet te wachten tot de cv-ketel bijvoorbeeld stuk gaat. Als iedereen zich bij een verhuizing slim laat informeren over de mogelijkheden voor duurzaam verwarmen én (passief) koelen, denk ik dat de overheid zijn targets gaat halen. Samen met NIBE dragen wij hier in ieder geval ons steentje aan bij.”

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers