De voordelen van een warmtepomp: geen twijfels meer mogelijk

Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht, uit ventilatielucht of de bodem. Deze warmte zet de warmtepomp met een zeer hoog rendement om in bruikbare warmte van een hogere temperatuur voor centrale verwarming van je huis of verwarming van warm water. Dat maakt een warmtepomp dan ook een zeer duurzaam alternatief voor het verwarmen van je huis met gas. Niet voor niets wint de warmtepomp steeds meer aan populariteit. We zetten de voordelen van een warmtepomp hieronder graag voor je op een rij en we bespreken vervolgens een aantal mogelijke aandachtspunten van een warmtepomp, met een goede oplossing.

Voordelen van een warmtepomp

Een warmtepomp verwarmt water dat voor zowel de radiatoren, vloerverwarming als warm tapwater gebruikt kan worden. De belangrijkste voordelen van een warmtepomp zijn de volgende:

 • Energie besparen: dit is waarschijnlijk de voornaamste reden om een warmtepomp aan te schaffen. Omdat een warmtepomp gebruik maakt van gratis warmte uit de buitenlucht, ventilatielucht of bodem, kan met behulp van een beperkte hoeveelheid stroom voor de compressor in de warmtepomp, een zeer hoog rendement worden gehaald. Dit rendement kan oplopen tot meer dan 600% en is veel hoger dan dat van een HR-ketel. Je gasverbruik gaat omlaag of wordt helemaal 0, maar er wordt wel meer elektrische energie gebruikt.
 • Milieuvriendelijk: minder CO2-uitstoot is uiteraard zeer milieuvriendelijk. Er is weinig elektriciteit nodig om veel warmte te kunnen produceren. Een warmtepomp stoot een stuk minder CO2 uit dan een traditionele op gas gestookte cv-ketel.
 • Constante verwarming: een warmtepomp zorgt dag en nacht voor een gelijkmatige temperatuur in huis. Dit in tegenstelling tot traditionele cv-radiatoren die hier moeite mee hebben.
 • Ook koelen is mogelijk: een warmtepomp kan je huis ook koelen.
 • Gasloos verwarmen: gas wordt schaarser en duurder. Een warmtepomp maakt het mogelijk compleet gasloos te verwarmen omdat de pomp op elektriciteit werkt en ook zelf opgewekte stroom van pv-panelen kan gebruiken. Daarmee is een energieneutraal huis mogelijk!
 • Veilig alternatief: een warmtepomp is veiliger dan een systeem dat op gas werkt.
 • Waardevermeerdering van je huis: een warmtepomp zorgt voor een beter energielabel.
 • De terugverdientijd: de terugverdientijd is onder andere afhankelijk van het soort pomp, de aanschafprijs en de isolatiegraad van de woning. Ook hierover kan een specialist van NIBE je adviseren. De trend dat de gasprijs aan het stijgen is en de elektriciteitsprijs in mindere mate is in het voordeel van een warmtepomp.
 • Subsidie mogelijk: door het aanschaffen van een warmtepomp kom je in aanmerking voor ISDE-subsidie, waardoor de gevraagde investering een stuk lager wordt.

Mogelijke aandachtspunten van een warmtepomp

Er zijn genoeg mogelijke aandachtspunten van een warmtepomp te bedenken, maar het is belangrijk om te weten dat overal een goede oplossing voor te vinden is. Mogelijke aandachtspunten zouden kunnen zijn:

 • De investering: een warmtepomp vraagt om een investering, maar met de gunstige subsidie en de besparing op je energierekening wel een investering die je weer terugverdient.
 • Niet ieder huis geschikt voor een warmtepomp: toch is er een geschikte duurzame oplossing voor ieder huis: laat altijd een specialist, bijvoorbeeld een specialist van NIBE, naar de mogelijkheden voor jouw huis kijken. Afhankelijk van de isolatie van je huis kan een maatwerk advies uitgebracht worden.
 • De benodigde ruimte: Een warmtepomp is meestal groter dan de aanwezige cv-ketel, maar omdat er geen schoorsteen nodig is voor een warmtepomp, geeft dit meer vrijheid m.b.t. het plaatsen van een warmtepomp in je huis.
 • De juiste installatie: voor het beste rendement moet een warmtepomp op de juiste manier geïnstalleerd worden. Maak gebruik van een ervaren installateur voor de beste garantie.

Meer informatie

Ben je overtuigd van de vele voordelen van een warmtepomp? Of wil je meer informatie? Lees gerust de andere artikelen om nog meer te weten te komen. Lees bijvoorbeeld de ervaring van Marco met een warmtepomp in zijn nieuwbouwwoning.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers