Smart Home: je huis smart maken voor maximaal comfort

Technologische ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons dagelijks leven. Je hoort dan ook steeds vaker over smart watches, spraakbediening, de zelfrijdende auto, 5G internet en 'smart homes', connected homes of, gewoon in het Nederlands: slimme huizen. Maar wat is nou eigenlijk een Smart Home en hoe maak je je huis smart? Eén ding is zeker: een smart home is méér dan een huis vol handige snufjes. Een huis dat écht smart is, is namelijk een huis met nieuwe slimme tools die gemak en veiligheid bieden, maar ook optimaal comfort en de mogelijkheid om energie te besparen. Bijvoorbeeld door een slimme thermostaat te laten installeren. Of door te kiezen voor een warmtepomp die zorgt dat je nú al warm en duurzaam kunt wonen zonder aardgas, maar ook nog eens slim genoeg is om de ontwikkelingen op het gebied van Smart Home technologie te kunnen bijbenen. Benieuwd? In dit artikel lees je meer over slimme huizen en slimme warmtepompen.

Wat is een 'smart home'?

Simpel gezegd is een 'smart home' een toekomstbestendig huis met slimme apparaten en services die bedraad of draadloos – via een internet- of RF-verbinding – met elkaar en met jou kunnen communiceren met behulp van een app, een netwerk of stembesturing. Huishoudelijke apparaten en lampen bijvoorbeeld, maar ook je entertainmentsysteem, de deurbel, de zonwering van je huis en zelfs je tandenborstel. En inmiddels zijn er ook slimme warmtepompen die je huis op een duurzame manier kunnen voorzien van een optimaal binnenklimaat. Veel slimme apparaten kun je bovendien niet alleen bedienen als je thuis bent, maar ook op afstand via je tablet of smartphone.

Een aantal jaren geleden noemden we zo’n slim huis nog een ‘huis van de toekomst’. Maar naarmate de techniek vordert en het internet steeds sneller en betrouwbaarder wordt, worden steeds meer huizen slim en slimme huizen steeds slimmer. Die toekomst is dus eigenlijk allang begonnen. En dat is mooi, want een Smart Home biedt je heel veel mogelijkheden op het gebied van veiligheid, gemak, energiezuinigheid en comfort. Wil je weten wie er bij je aanbelt als je niet thuis bent? Moet je voordeur automatisch openen als je met je volle boodschappentas komt aanlopen? Mag je vaatwasser pas inschakelen als je zonnepanelen voldoende groene stroom opwekken? In een slim huis kan het allemaal!

Hoe kun je je huis smart maken?

Klinkt aantrekkelijk, toch? De vraag is: hoe maak je jouw huis slim? De meeste mensen gaan niet direct ‘all the way’, maar beginnen laagdrempelig met één, twee of drie slimme producten. Zo heeft meer dan een kwart van de Nederlandse huishoudens inmiddels een slimme thermostaat die patronen in het dagritme onthoudt en heel nauwkeurig en energiezuinig de temperatuur in huis regelt. Ook hebben steeds meer huizen een slimme deurbel met een camera of slimme lampen die vanzelf aan en uit gaan. En hoeveel mensen roepen er niet regelmatig ‘Hey Google!’ naar hun persoonlijke Google Assistent? De kans is dan ook groot dat je zelf – min of meer ongemerkt en heel laagdrempelig – allang bent begonnen om je huis (een beetje) slimmer te maken.

Wil je van je huis doelgericht een écht comfortabel Smart Home maken? Dán is het verstandig om daar een goed plan voor te maken, zeker als je alle slimme apparaten en services vanuit één centraal punt wilt kunnen bedienen en aansturen. Weet je nog hoe onhandig je ouders vroeger zaten te klungelen met drie verschillende afstandsbedieningen voor de tv, de dvd-speler en de versterker voor zich op tafel? Dat was uiteraard niet zo smart. De universele afstandsbediening waarmee je al die apparaten kon bedienen was dan ook een hele verbetering. Kortom: het is heel prettig als alle apparaten in je huis dezelfde taal spreken of elkaar in elk geval kunnen verstaan. Zo’n taal noemen we een protocol of standaard en algemeen gangbare protocollen zijn bluetooth en wifi.

Veel fabrikanten leveren bij hun apparaten een handige eigen app. Fijn, maar dat betekent wel dat je – naarmate je huis slimmer wordt – steeds meer apps op je tablet of smartphone hebt staan. En dat is dan weer niet zo handig. Gelukkig is daar een oplossing voor in de vorm van platformen zoals Google Home, Amazon Alexa, Apple Homekit, Samsung SmartThings, Homey of Somfy. Natuurlijk is het daarbij belangrijk dat alle apparaten die je aanschaft met hetzelfde platform overweg kunnen, dus let daarop als je een slim product aanschaft. Homey – van Nederlandse bodem – is overigens een systeem dat net als die universele afstandsbediening van vroeger een universele taal spreekt.

Tot slot: een universele automatiseringsdienst voor je Smart Home is IFTTT. De afkorting IFTTT staat voor If-This-Then-That. ‘If This’ is daarbij de trigger, ‘If That’ de actie. Met deze techniek kun je via zogenaamde applets verschillende apparaten in je Smart Home met elkaar verbinden die normaal gesproken niet aan elkaar gekoppeld kunnen worden, zoals een espressoapparaat en een wekker. Met IFTTT kun je bijvoorbeeld regelen dat je espressoapparaat inschakelt (actie) zodra je wekker afgaat (trigger). Of dat de gps-functie van je smartphone (trigger) ervoor zorgt dat het licht in de hal aangaat (actie) zodra je de voordeur nadert. Als dat niet smart is…

Een connected home wordt steeds meer draadloos

Al die slimme producten en services hebben één ding met elkaar gemeen: ze communiceren met elkaar. Voorheen ging dat bedraad, tegenwoordig steeds meer draadloos. Apparaten met eenvoudige functies (zoals sensoren) maken meestal gebruik van RF-technieken (radiogolven). RF-technieken vergen namelijk een minimum aan energie, zodat de batterijen die in deze apparaten zitten lang mee gaan. Apparaten met meer uitgebreide functies maken vaker gebruik van wifi-signalen, omdat hierbij de bandbreedte en de snelheid van het signaal belangrijk zijn. Bovendien werken dit soort apparaten doorgaans toch niet op batterijen, maar worden ze via een stekker gevoed via het lichtnet (230V).

Wordt er gebruikgemaakt van wifi, dan is het belangrijk dat je thuis een goede en snelle wifi-verbinding hebt. Je ervaart immers pas echt gemak en comfort wanneer je je apparaten vanuit elke ruimte in je connected home – en liefst ook vanuit de tuin – kunt aansturen en niet alleen vanuit de woonkamer. Veel providers beloven tegenwoordig een sterk wifi-signaal in élke hoek van je huis. Daarnaast zijn er allerlei multi-room-systemen te koop waarmee je zelf je wifi-signaal een boost kunt geven en ‘dode’ hoeken kunt oplossen.

Welke slimme functies wil jij in je 'smart home'?

Op dit moment bestaan er al heel veel slimme apparaten die je leven kunnen vergemakkelijken, je huis comfortabeler kunnen maken en je kunnen helpen om energie te besparen. We noemen er een aantal:

 • Gemak: van een koelkast die ‘ziet’ dat de melk op is tot een robotstofzuiger: gemak dient de mens;
 • Tijdbesparing: alles dat automatisch kan in- en uitschakelen, bespaart kostbare tijd die je leuker kunt besteden;
 • Sfeer: slimme verlichting en een slim entertainmentsysteem zorgen voor de juiste sfeer op elk moment;
 • Veiligheid: deurbellen, camera’s, sloten en rookmelders zorgen ervoor dat je veilig bent en blijft;
 • Energie- en kostenbesparing: slimme apparaten werken efficiënter en kunnen op basis van verbruik en terugwinning op het gunstigste moment worden ingeschakeld.

De warmtepomp als onderdeel van je Smart Home

NIBE heeft meer dan 40 jaar ervaring met warmtepompen en wordt wereldwijd erkend als de absolute specialist op dit gebied. Een van de redenen daarvoor is dat innovatie bij NIBE met hoofdletters wordt geschreven. De engineers van NIBE hebben dan ook goed nagedacht over de vraag welke rol de warmtepomp in een Smart Home kan vervullen. Het resultaat: de innovatieve S-serie, de nieuwste generatie slimme warmtepompen van NIBE. Met deze innovatieve serie warmtepompen zet NIBE de volgende stap in de toekomst van warmtepomptechnologie. De S-serie is namelijk gebaseerd op een nieuw hard- en softwareplatform waarbij connectiviteit centraal staat. Dit betekent dat de warmtepompen zijn uitgerust met geavanceerde Smart Home technologie. En dat biedt je – nu én in de toekomst – heel veel mogelijkheden. Je kunt deze warmtepompen bijvoorbeeld intuïtief bedienen via een overzichtelijk touchscreen met swipe-functie. Dankzij de smart guide regeling is het heel eenvoudig om door de instellingen te bewegen en instellingen te wijzigen. Dankzij een ingebouwde energiemeter kun je bovendien de geleverde energie van je warmtepomp monitoren.

Natuurlijk hebben de slimme warmtepompen uit de S-serie ingebouwde wifi, zodat je er via je smartphone of tablet (maar ook via een bedrade routerverbinding) mee kunt communiceren. En natuurlijk heeft NIBE hiervoor een handige app ontwikkeld: myUplink. Hiermee kun je onder meer de status van je warmtepomp checken en heel eenvoudig de instellingen voor verwarming, koeling en de bereiding van warm water aanpassen. Ook kun je een eventueel aangesloten ventilatiesysteem aansturen en/of de verwarming van je zwembad regelen! Daarnaast kan de warmtepomp online de weersverwachtingen monitoren en hierop anticiperen, bijvoorbeeld door je huis alvast iets meer of minder te verwarmen (afhankelijk van welk weer er komen gaat).

Behalve wifi hebben de warmtepompen uit de NIBE S-serie ook een ingebouwde RF-antenne. Dankzij deze antenne kunnen ze door middel van radiogolven (‘RF’ = Radio Frequency) communiceren met allerlei draadloze sensoren. Deze sensoren kunnen in je huis onder meer de binnentemperatuur, het CO2-niveau en de luchtvochtigheid meten. Zo kan je warmtepomp in combinatie met bijvoorbeeld RF-actuators (zoals RF-gestuurde radiatorkranen) op basis van de meetgegevens van de sensoren precies de juiste hoeveelheid verwarming, koeling en eventueel ventilatie leveren die nodig is voor een optimaal comfort in je huis. Zo vormt de warmtepomp het kloppende hart van de comfortinstallatie in je Smart Home!

De NIBE S-serie beschikt over een aantal handige functies, waaronder:

 • Smart Grid Ready: de warmtepomp is voorbereid om te gaan met verschillende commando's die om diverse redenen (bijvoorbeeld energiekosten en drukte op het net) de warmtepomp harder of zachter aansturen.
 • Anticiperen op pv-stroom: op basis van informatie vanuit de omvormer van je zonnepanelen kan de warmtepomp slimme dingen doen, zoals de boiler verder opwarmen op momenten dat je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je verbruikt.
 • Slimme thermostaat: bij een S-serie warmtepomp hoort natuurlijk ook een slimme kamerthermostaat. Deze thermostaat, met een touch-kleurendisplay, kan draadloos communiceren met de warmtepomp. Hierdoor kan bijvoorbeeld eenvoudig de verwarming, koeling of ventilatiestand worden aangepast;
 • Smart Price Adaption: profiteer maximaal van mogelijke energieprijsschommelingen in de toekomst doordat de warmtepomp hier 24 uur vooraf op kan anticiperen.

Gericht op de toekomst

Omdat je een warmtepomp – en zeker een warmtepomp van NIBE – voor langere termijn aanschaft, is het heel belangrijk dat deze ook in de toekomst goed blijft functioneren in je Smart Home. NIBE blijft daarom de software voor de warmtepompen voortdurend verder ontwikkelen en voorziet de warmtepompen van meer dan voldoende geheugenruimte om toekomstige extra functies te kunnen toevoegen. Concreet betekent dit dat een warmtepomp die vandaag wordt geïnstalleerd over bijvoorbeeld 10 jaar nog gewoon kan voorzien kan worden van de nieuwste software en kan worden uitgebreid met functies die nu misschien nog niet eens bedacht zijn! De slimme warmtepompen uit de S-serie zijn dan ook helemaal futureproof. Kijk maar:

 • Stembesturing: de software kan in de toekomst eenvoudig geschikt worden gemaakt voor voice control systemen, zoals Google Home;
 • Klimaatregeling: door communicatie met onder meer radiatorkranen, thermostaten en CO2-sensoren kan de warmtepomp het binnenklimaat in je huis optimaal regelen.

Zo zie je: it's easy to be smart met NIBE!

Slim klimaatcomfort

Het grote voordeel van een slimme warmtepomp is dat je er heel slim het ideale klimaatcomfort in je connected home mee kunt creëren. Hij kan bijvoorbeeld de temperatuur van je cv-installatie en van het warme water in je boiler automatisch aanpassen aan je vaste dagelijkse routines. Kom je onverwacht eerder of later terug van vakantie? Dan pas je online heel eenvoudig de instellingen van je warmtepomp aan. Krijg je gasten te logeren? Verhoog dan de temperatuur van het warme water in je boiler, waardoor je extra warmwatercomfort hebt. En is er onverhoopt een storing? Dan word je direct gewaarschuwd via een push-bericht en eventueel een e-mail. Staat je installateur in verbinding met je warmtepomp, dan kan ook hij een melding ontvangen en zelfs direct online een diagnose stellen. Slim klimaatcomfort betekent bij NIBE dan ook: volledige controle over verwarming, koeling, ventilatie en warm water én lagere energiekosten.

De mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos

Een slim huis, connected home of Smart Home kan zorgen voor meer gemak, veiligheid, comfort en duurzaamheid. En de mogelijkheden zijn (bijna) eindeloos. Het kan zijn dat je al bent begonnen met het slimmer maken van je huis en toe bent aan de volgende stap. Of misschien ben je jezelf wel aan het oriënteren op de aankoop van een ander huis waar je het liefst meteen een connected home van wilt maken. In beide gevallen is het verstandig om je goed voor te bereiden en jezelf goed te laten informeren. Let er daarbij op dat de slimme producten die je aanschaft ook in de nabije toekomst nog doen wat ze moeten doen. Mocht over twee jaar blijken dat je deurbel minder smart is dan je had gehoopt, dan is er geen man overboord. Maar van je nieuwe warmtepomp wil je natuurlijk zeker weten dat hij tot het einde van de levensduur een nuttige bijdrage levert aan het klimaatcomfort in je Smart Home. Je installateur kan je er alles over vertellen.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers