De voordelen van een warmtepomp voor nieuwbouw

Vanaf 1 juli 2018 is het aanleggen van een gasaansluiting voor nieuwbouw verboden. Het is daarom belangrijk om je goed te verdiepen in de mogelijkheden voor gasloos wonen voor nieuwbouw. Eén van deze mogelijkheden is de warmtepomp. Deze haalt de energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of bodem om deze vervolgens met een hoog rendement om te zetten in bruikbare warmte voor centrale verwarming en warmtapwater. Wat zijn de voordelen van een warmtepomp voor nieuwbouw? We zetten ze voor je op een rij.

Hoog rendement, laag energieverbruik

Een warmtepomp zorgt voor het verwarmen van jouw nieuwbouwwoning met een zeer laag energieverbruik, waarbij je niet inlevert op comfort. Dit komt niet alleen omdat nieuwbouw goed geïsoleerd is, maar ook omdat een warmtepomp gebruikmaakt van ‘gratis’ warmte uit de buitenlucht, bodem of ventilatielucht. Er is maar een beperkte hoeveelheid stroom nodig voor de compressor, waardoor een zeer hoog rendement gehaald kan worden dat kan oplopen tot meer dan 600%. Omdat een warmtepomp gevoed wordt met elektriciteit, kunnen zonnepanelen deze energie leveren voor de warmtepomp. Zo kun je door het combineren van een warmtepomp en zonnepanelen van je nieuwbouwwoning zelfs een nul-op-de-meter woning maken, met een optimale balans tussen de energieopwekking en het energieverbruik.

Een milieuvriendelijke oplossing

Een warmtepomp is voor nieuwbouw een zeer milieuvriendelijke oplossing voor gasloos wonen, aangezien de warmtepomp een lage CO2-uitstoot heeft. Voor het produceren van warmte met de warmtepomp is geen gasaansluiting en weinig elektriciteit nodig. Een warmtepomp die 5 kWh aan warmte levert, heeft daarvoor bijvoorbeeld slechts 1 kWh aan elektriciteit nodig. Dit is een voorbeeld en het kan onder bepaalde omstandigheden zelfs nog gunstiger uitvallen.

Koelen is ook mogelijk

Een groot voordeel van een warmtepomp dat nog niet voor iedereen bekend is, is de mogelijkheid om te koelen met een warmtepomp. Misschien denk je als eerste aan het verwarmen van je nieuwbouwwoning, maar er zijn ook warmtepompen die geschikt zijn om je woning te koelen. En dat is natuurlijk handig als de temperaturen in de zomer oplopen. Een water/water warmtepomp kan het huis koelen door het water in het cv-systeem behulp van het koude water uit de bodembron af te koelen tot ongeveer 18°C en vervolgens door de vloerverwarming te laten stromen. Een lucht/water warmtepomp geeft warmte af aan de buitenlucht en maakt hiermee gekoeld water voor de vloerverwarming. Dat is dus eigenlijk een omgekeerde werking.

Een duurzame investering

Een warmtepomp in nieuwbouw is dus een goede oplossing als het gaat om gasloos wonen. Maar nu je de voordelen van een warmtepomp weet, wil je misschien ook weten wat de kosten zijn van een warmtepomp voor nieuwbouw. Je nieuwbouwwoning is al goed geïsoleerd, dus dat scheelt al in isolatie die anders eventueel nodig zou zijn. Verder hangen de kosten onder andere af van het soort warmtepomp, het vermogen en het rendement. Lees hier meer over in het artikel ‘Wat zijn de warmtepomp kosten’.

Een warmtepomp is een duurzame investering die zich met de verschillende voordelen laat terugbetalen. Laat je altijd goed adviseren door een installateur over de mogelijkheden voor een warmtepomp voor jouw nieuwbouwwoning.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers