Marco: “Ik wilde niets inleveren op comfort”

Marco woont samen met zijn gezin (vrouw en drie kinderen) in een nieuwbouwwoning. Zij hebben bij de bouw van hun woning gekozen voor een duurzamere manier van verwarmen. Zij wonen hier inmiddels al ruim twee jaar en hebben nog geen dag spijt gehad van hun warmtepomp.

Kan je iets vertellen over je warmtepomp Marco?

“Dat kan ik zeker! Wij hebben destijds via een installateur een water/water warmtepomp laten installeren, dat is de NIBE F1145 PC om precies te zijn. We hebben deze pomp in combinatie met twee 500 liter opslagvaten. Een voor de vloerverwarming en een voor warm water. De warmtebron bestaat uit twee grondboringen van 67 m diep. Omdat we wisten dat een warmtepomp meer stroom verbruikt hebben we ook gekozen voor geïntegreerde zonnepanelen op het dak.”

Je bent goed op de hoogte, wilde je altijd al overstappen naar een duurzame manier van verwarmen?

“Nee, helemaal niet, wij zijn geen diehard milieuactivisten, wij wilden dus ook echt geen concessies doen in comfort. We moesten dus minstens net zoveel comfort hebben als bij de vertrouwde HR-ketel.”

Vond je gemakkelijk een installateur?

“Er zijn genoeg installateurs in onze regio maar destijds was, de installateur die we hebben gekozen, een van de weinige die ons goed en duidelijk advies kon geven. Het was niet ons plan om voor een duurzamere manier van verwarmen te gaan. De architect begon erover en het sprak ons wel direct aan. Omdat het om een nieuwbouwwoning ging was alles natuurlijk redelijk eenvoudig aan te leggen. Dat maakt een keuze ook wel echt makkelijker.”

“Wij hadden van tevoren echt geen idee van het verbruik van een warmtepomp en ook niet van het rendement. Wij vertrouwden volledig op de kennis en kunde van onze installateur. Zij verzekerden ons dat we een prima rendement/kosten verhouding zouden krijgen.”

En? Is dat zo?

“Nu we alweer ruim twee jaar in ons “paleisje” wonen en ik nu goed bijhoud hoeveel we verbruiken kan ik alleen maar tevreden zijn. Onze installateur heeft zeker gelijk gekregen”

Kun je dat uitdrukken in cijfers?

“We hebben een vrijstaande woning met ongeveer 225m2 verwarmde vloeroppervlakte. Alleen de zolder en de kelder zijn niet verwarmd. Bijna alle verlichting is LED en de meeste apparatuur is energiezuinig. We leven met vijf personen in ons huis en verbruiken in totaal ongeveer 6300 kWh per jaar. Dat is dus voor de warmtepomp en alle overige stroomverbruikers bij elkaar. Ongeveer 3000 kWh leveren we terug via de zonnepanelen. We kunnen natuurlijk niet echt vergelijken met een HR-ketel omdat we die in deze woning nooit gehad hebben. Volgens het Nibud zouden we ongeveer 2400 m3 gas nodig hebben, dat komt neer op ongeveer € 2.150, - aan gas per jaar. De meerkosten voor elektra zijn € 740, -. Dat is dus een besparing van € 1.410, - per jaar. De verwachting is dat stroom goedkoper wordt en gas duurder. Dat is natuurlijk een verwachting en zullen we moeten afwachten. Ik verwacht dat de terugverdientijd ongeveer 12-15 jaar zal zijn. Ik ben van mening dat een cv-ketel zich helemaal niet terugverdient en dus is dit al winst op zich.”

Je gaf in het begin aan dat jullie niet wilde inleveren op comfort? Hoe is dat nu?

“Wij zijn uiterst tevreden over het functioneren van de warmtepomp. Warm water voor de douche en het bad is altijd prima in orde. De geluidsproductie bij dit type warmtepomp is nihil. Ik kan natuurlijk alleen spreken over de warmtepomp die wij hebben. En we hebben het nog geen dag koud gehad de afgelopen twee jaar. Daar komt bij dat er een groot pluspunt is bijgekomen. De warmtepomp werkt voor ons perfect en we hebben inderdaad helemaal niets in comfort ingeleverd, sterker nog er is comfort bij gekomen. Het koelen van je woning op een warme zomerdag is erg prettig. Daar hebben we afgelopen zomer (red. 2018) al flink van kunnen profiteren.”

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Is er ook een nadeel?

“Het enige minpunt is een warme dag in het voorjaar. Dan heb je vaak koele nachten maar is het overdag buiten al heerlijk warm. De temperatuursensor hangt buiten. Het koelen begint dus pas wanneer het ook ’s nachts warm genoeg is. Dus in het voorjaar kan het soms wel wat warmer worden in huis.”

Tot slot

Tot slot hebben wij een luxepositie. Wij bouwden een nieuw huis en dan is de investering echt wel te overzien. Er is bij ons ook ruimte voor de installatie en de boilers. Op deze manier is overstappen naar een warmtepomp niet heel ingewikkeld, het blijft een investering maar we hebben er vooral veel woongenot van!

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers