Werking & techniek

Met een hybride warmtepomp stap je makkelijker van het gas af

Mensen die op zoek gaan naar manieren om hun huis te verduurzamen, kijken vaak ook naar een hybride warmtepomp. Dat is best slim, want het installeren van een hybride warmtepomp kan een goede tussenstap zijn op weg naar een volledig gasloze woning. Wat is een hybride warmtepomp? Wat is de werking? En in welke situaties kun je een hybride warmtepomp toepassen? In dit artikel lees je er alles over, inclusief de nodige achtergrondinformatie én enkele handige tips!

Nu gratis advies aan huis

Iedere woning is anders. Goed advies is daarom echt het halve werk. Welke oplossing het beste past is afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van je woning, de isolatie en je woon- en comfortwensen. Een NIBE erkend installateur kan je van het juiste advies voorzien, helemaal passend bij jouw woning en wensen. Op die manier weet jij direct of je woning geschikt is en hoe je het maximale rendement haalt.

Registreer je nu voor een GRATIS advies aan huis. Vervolgens plannen we een afspraak in en komt de door NIBE erkend installateur naar jouw woning voor een gratis en vrijblijvend warmteadvies. Zo kun je goed geïnformeerd je keuze maken.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een modulerende lucht/water warmtepomp of een kleine ventilatielucht/water warmtepomp die je samen met een bestaande cv-ketel kunt combineren in één installatie. Je kunt met een hybride warmtepomp je huis eenvoudig en op een duurzame manier voorzien van het gewenste klimaatcomfort, zónder dat je je goed werkende cv-combiketel direct hoeft af te danken. De hybride warmtepomp zorgt in deze combinatie namelijk het grootste deel van het jaar voor het verwarmen en eventueel actief koelen van je huis. Alleen bij piekbelasting – dus als er veel warmte nodig is – schakelt de cv-combiketel in. Daarnaast levert je cv-combiketel het hele jaar door warm water voor je keuken en je badkamer. Kies je voor een hybride installatie, dan neemt je gasverbruik voor verwarming dus flink af. Een hybride warmtepomp is bovendien heel eenvoudig te installeren zónder dat daarvoor ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig zijn!

Tip | Met de term ‘hybride warmtepomp’ wordt meestal een complete installatie voor verwarming, eventueel koeling, warm water (en eventueel ventilatie) bedoeld waarin een elektrische warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel samenwerkt. Het woord ‘hybride’ slaat hierbij op het feit dat er twee verschillende energiebronnen worden gebruikt: aardgas en elektriciteit. Strikt genomen is de aanduiding ‘hybride warmtepomp’ niet helemaal correct. De warmtepomp werkt namelijk volledig op elektriciteit en een cv-combiketel volledig op gas.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

De werking van de hybride warmtepomp is afhankelijk van het type warmtepomp dat je combineert met de cv-ketel. Combineer je een kleine ventilatielucht/water warmtepomp met je cv-ketel in een hybride installatie, dan neemt de warmtepomp de functie van de mechanische ventilatiebox (mv-box) in je huis volledig over. Tijdens het ventileren wint de hybride warmtepomp de meeste warmte uit de afgevoerde ventilatielucht terug. Deze warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van het water in je cv-installatie.

Kies je voor een lucht/water warmtepomp, dan is de werking anders. Deze warmtepomp haalt energie uit de buitenlucht om het cv-water te verwarmen. Een monoblock lucht/water warmtepomp van NIBE bestaat uit een buitenunit waarin alle zogenoemde koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – zijn geplaatst. Bij een split-uitvoering zijn deze componenten deels in een buitenunit en deels in een binnenunit geplaatst. In de lucht/water warmtepomp circuleert een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-installatie.

Tip | Wil je meer weten over de werking van andere type warmtepompen? Lees dan één onderstaande opties:

Wat moet je kiezen: buitenlucht of ventilatielucht?

De keuze voor een ventilatielucht/water warmtepomp óf een lucht/water warmtepomp hangt meestal af van het budget en van eventuele toekomstplannen om een huis verder te verduurzamen.

TIP | Een kleine ventilatielucht/water warmtepomp heeft te weinig vermogen om je huis het hele jaar door goed te verwarmen. Verwacht je dat je cv-combiketel nog jarenlang mee kan? Dan is de installatie van zo’n kleine ventilatielucht/water warmtepomp in een hybride opstelling naast je cv-ketel een prima manier om alvast flink wat op je gasverbruik te besparen!

Waarom zou je een hybride warmtepomp aanschaffen?

Goede vraag. Je hebt voor een hybride warmtepomp immers ook een goed werkende cv-combiketel nodig. En als die cv-combiketel nog genoeg comfort levert, waarom zou je er dan tóch een warmtepomp naast laten installeren? Laten we voor het antwoord eens kijken naar een andere maatregel om je huis te verduurzamen: de installatie van zonnepanelen. In principe heb je natuurlijk geen zonnepanelen nodig om je huis van elektriciteit te voorzien, maar tóch laten steeds meer mensen zonnepanelen installeren. Waarom? Omdat ze best bereid zijn om persoonlijk te investeren in een leefbare wereld en een beter klimaat. Maar hoe investeer je dan in een beter klimaat? Simpel: bij het verbranden van aardgas ontstaat het broeikasgas CO2. Neem je dus maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken, dan draag je direct bij aan een beter klimaat en een leefbare wereld. Dat kan bijvoorbeeld door groene stroom – zoals windenergie, zonne-energie of energie uit waterkracht – bij je energieleverancier te kopen. En dus ook door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak van je huis. Op basis van ditzelfde principe kun je de uitstoot van CO2 beperken door te kiezen voor een hybride warmtepomp, zodat je aanzienlijk minder aardgas verbruikt.

Verdien je zo'n duurzame investering wel terug?

De meeste mensen vinden het belangrijk dat ze hun financiële investering in duurzame maatregelen kunnen terugverdienen door het verlagen van hun energielasten. Bij zonnepanelen kun je op basis van de aanschafkosten, de jaarlijkse onderhoudskosten en de verwachte opbrengst relatief eenvoudig uitrekenen hoe lang het duurt voor je je investering hebt terugverdiend. Bij een hybride warmtepomp is dat vaak wat ingewikkelder doordat de terugverdientijd van veel meer factoren afhangt, zoals:

 • Type en vermogen warmtepomp
  Een kleine ventilatielucht/water warmtepomp is voordeliger in aanschaf dan een grotere lucht/water warmtepomp met een buitenunit. Daar staat tegenover dat je met een lucht/water warmtepomp met voldoende vermogen beter op de toekomst bent voorbereid. Je investeert dus meer, maar verdient daar op termijn ook meer mee terug.

 • Verwarmingsbehoefte van je huis
  Een huis met bijvoorbeeld energielabel A verliest minder warmte dan huis met energielabel D. En een groot huis vraagt meer warmte dan een klein huis met hetzelfde energielabel. En natuurlijk heeft ook het gedrag van de bewoners invloed op de verwarmingsbehoefte van een huis. Staat de thermostaat bijvoorbeeld op 19 °C of op 21 °C? Staat er vaak een deur of raam open met de verwarming aan? En worden alleen de woonkamer, keuken en badkamer verwarmd of ook alle slaapkamers? Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid warmte die je huis vraagt.

 • Subsidie en investering
  Schaf je een kleine ventilatielucht/water warmtepomp (zoals de Savent) aan, dan heb je recht op een ISDE-subsidie van € 1.500. Kies je voor een duurdere lucht/water warmtepomp, dan bedraagt de ISDE-subsidie (afhankelijk van het vermogen) € 1.800 tot € 2.600. Dankzij deze hogere subsidie wordt het prijsverschil tussen beide types dus wat kleiner.

Omdat een hybride warmtepomp ook elektrische hulpenergie (zeg maar: stroom) verbruikt, kan zelfs de aanwezigheid van zonnepanelen op je dak invloed hebben op de terugverdientijd. Denk maar eens aan de toekomstige afschaffing van de salderingsregeling (waardoor het aantrekkelijker wordt om zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net) en eventuele wijzigingen van de prijzen van elektriciteit en gas. En last but not least: met een hybride warmtepomp verbetert het energielabel van je huis en dát zorgt vaak voor een waardestijging.

Al deze factoren samen leveren veel meer mogelijke situaties op, waardoor het berekenen van de terugverdientijd van een hybride warmtepomp écht een stukje maatwerk is.

IS JOUW HUIS GESCHIKT VOOR EEN HYBRIDE WARMTEPOMP?

Door de jaren heen is er door de strenger wordende isolatie-eisen en de toepassing van verschillende ventilatie- en afgiftesystemen een grote diversiteit aan woningen ontstaan. Overweeg je om je huis te verduurzamen, dan is het dus belangrijk om eerst de uitgangssituatie goed te analyseren en van daaruit naar de toekomst te kijken. Daarbij zul je in elk geval de volgende vragen moeten beantwoorden:

 • Is je huis al goed geïsoleerd en/of kun je daar eenvoudig iets aan (laten) verbeteren?
 • Heeft je huis een mechanische ventilatiebox die je eventueel kunt vervangen door een kleine ventilatielucht/water warmtepomp?
 • Wil je in één keer verduurzamen of pak je dat liever in een aantal kleinere stappen aan?
 • Wil je uiteindelijk helemaal van het gas af en dus elektrisch verwarmen, koelen én koken?

Lees hier meer over in het artikel 'Is je woning geschikt voor een warmtepomp?'.

TIP | Heb je een (bijna) nieuw huis? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Indien de bouwvergunning voor jouw huis na 1 juli 2018 is verleend, mag er namelijk geen gasgestookte cv-ketel meer worden geïnstalleerd.

UIT WELKE WARMTEPOMPEN KUN JE KIEZEN?

 • Savent
  De Savent is een kleine hybride warmtepomp die de mv-box vervangt en warmte uit ventilatielucht gebruikt voor cv-verwarming. Met zijn vermogen van 1,6 kW kan hij veel warmte aan je huis leveren, waardoor de cv-combiketel veel minder hard hoeft te werken. Hierdoor is het gemiddeld genomen goed mogelijk om 40% tot 45% op het gasverbruik voor cv-verwarming te besparen.

TIP | Wil je op een duurzame manier warm water maken voor je keuken en badkamer? Maak dan kennis met de NIBE MT-WH. Deze warmtepompboiler wint namelijk energie terug uit de ventilatielucht van je huis om warm water te bereiden. Hij is leverbaar met een inhoud van 190 en 260 liter: voldoende om in de meeste situaties in de volledige warmwaterbehoefte te voorzien. De warmtepompboiler biedt bovendien de mogelijkheid om buitenlucht in plaats van ventilatielucht als energiebron te gebruiken.

 • NIBE F2040-6
  De NIBE F2040-6 is een monoblock lucht/water warmtepomp. Omdat deze warmtepomp direct warm cv-water levert, kan hij – in tegenstelling tot een SPLIT-type warmtepomp – rechtstreeks op je cv-installatie aansluiten. Dit is een klus die iedere vakbekwame installateur kan uitvoeren. De NIBE F2040-6 levert bij een buitentemperatuur van 7 °C een vermogen van 6,8 kW, maar presteert ook bij lagere temperaturen heel goed. Bij een buitentemperatuur van - 7 °C levert hij bijvoorbeeld nog steeds een vermogen van 4,5 kW en hij werkt zelfs bij een temperatuur van -20 °C! Je kunt deze hybride warmtepomp ook heel goed toepassen om je verwarmingsinstallatie in stappen van gas naar all-electric om te bouwen.

TIP | Een kleine ventilatielucht/water warmtepomp zoals de Savent heeft onvoldoende vermogen om je huis zónder hulp van je cv-ketel het hele jaar door te verwarmen. Met de NIBE F2040-6 kan dit vaak wél, want een cv-installatie kan in veel gevallen met lagere afgiftetemperaturen werken dan je denkt. Kom je dan op heel koude winterdagen tóch nog een paar kW vermogen tekort, dan kan de regeling van de warmtepomp een klein elektrisch element bijschakelen. Bovendien is deze regeling er ook al op voorbereid om na het afkoppelen van je cv-combiketel een boiler op de warmtepomp aan te sluiten. Tot slot: is je cv-installatie hiervoor geschikt, dan kan de NIBE F2040-6 je huis in de zomer ook aangenaam koel houden!

 • NIBE AMS 10-6 en AMS 20-6
  NIBE levert ook twee verschillende lucht/water warmtepompen in SPLIT-uitvoering met ongeveer hetzelfde vermogen als de NIBE F2040-6: de NIBE AMS 20-6 en de AMS 10-6. In tegenstelling tot een monoblock lucht/water warmtepomp – waarbij in huis alleen een compacte regelunit en een kleine pomp voor de watercirculatie worden geplaatst – heb je voor deze SPLIT-uitvoeringen een extra binnenunit nodig.

TIP | De meeste woningcorporaties hebben specialisten in dienst die (al dan niet met behulp van externe adviseurs) voor hun woningbestand nauwkeurig kunnen bepalen wat de beste opties zijn om te verduurzamen. Ben je een particuliere woningeigenaar, dan kun je echter – zeker als je een beetje technisch onderlegd bent – zelf best veel uitzoeken. Heel veel informatie over hybride warmtepompen is gewoon te vinden op internet. Daarnaast kunnen natuurlijk ook deskundige installateurs je uitstekend adviseren over de beste oplossing in jouw situatie!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een hybride warmtepomp voor jouw woning? Neem voor het juiste advies contact op met een installateur in de buurt.

Water/water warmtepompen

Oneindige bodemwarmte van de zon

Een water/water warmtepomp van NIBE maakt gebruik van zonnewarmte die in de aardbodem is opgeslagen. Deze warmtepomp creëert een optimaal binnenklimaat en voorziet je huis niet alleen van verwarming en warmtapwater, maar in de zomer ook van koeling.

Lucht/water warmtepompen

Gratis hernieuwbare energie uit de buitenlucht

Een lucht/water warmtepompinstallatie van NIBE onttrekt warmte aan de buitenlucht en voorziet je huis op een duurzame manier van verwarming, koeling en warmtapwater. Deze warmtepompinstallatie bestaat uit een buitenunit, een binnenunit en/of een regelunit met een losse boiler.

Ventilatielucht/water warmtepompen

DUURZAME WARMTE UIT VENTILATIELUCHT

Een ventilatielucht/water warmtepomp van NIBE wint energie terug uit de warme ventilatielucht van je huis, eventueel aangevuld met buitenlucht. Het is een kant-en-klare, energiezuinige oplossing voor het leveren van verwarming, ventilatie en warmtapwater aan woningen en appartementen met een vloeroppervlak tot 200m2.

Werking & techniek

Zo werkt een water/water warmtepomp

Een water/water warmtepomp is een energiezuinig apparaat dat via een gesloten of een open bron warmte onttrekt aan de aardbodem of – via panelen op het dak of de gevel van een gebouw – aan de buitenlucht.

Werking & techniek

Lucht/water warmtepomp - Warmte winnen uit niets

Een lucht/water warmtepomp onttrekt met behulp van een buitenunit warmte aan de buitenlucht. Dat kan zelfs bij een buitentemperatuur tot -20°C!

Werking & techniek

Ventilatielucht/ water warmtepomp - Hergebruik de lucht in je woning

Een ventilatielucht/water warmtepomp zuigt warme binnenlucht uit je keuken, badkamer en toilet en voert via ventilatieopeningen in de woonkamer en slaapkamers verse buitenlucht toe.

Warmte‑scan

Wil je snel weten hoeveel jij kunt besparen?

Iedere woning is uniek. Daarom laten we je graag zien welke besparing jij kunt bewerkstelligen. In slechts 6 stappen weet je hoeveel jij kunt besparen.

Geen enkele woning is hetzelfde, dus voor iedereen pakt het voordeel anders uit. Met de NIBE warmte-scan heb je snel zicht op de besparing die voor jouw situatie geldt. Daarnaast adviseren we je graag welke oplossing het best bij jouw situatie past.

Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Een team van specialisten verzamelt interessante informatie over de belangrijkste thema's omtrent verduurzaming van het wonen.

We gebruiken cookies om inhoud te personaliseren, sociale mediafuncties aan te kunnen bieden en ons verkeer te analyseren. We delen ook informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor sociale media, reclame en analytics. Door gebruik te maken van deze site of door op cookies accepteren te drukken geef je aan akkoord te zijn met het gebruik van deze cookies en het verzamelen van informatie.

Meer informatie…

Selecteer de gewenste cookies

Akkoord Cookies aanpassen