Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler maakt op een duurzame manier warm water met behulp van teruggewonnen warmte uit ventilatielucht of buitenlucht. Meer weten over de warmtepompboiler? In dit artikel leggen we uit hoe een warmtepompboiler werkt en wanneer hij nuttig is. Ook komen voor- en nadelen van een warmtepompboiler en veelgestelde vragen aan bod.

Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een elektrisch apparaat dat warm water produceert door gebruik te maken van (teruggewonnen) warmte uit ventilatielucht of buitenlucht. Het werkt op dezelfde manier als een warmtepomp, waarbij warmte wordt onttrokken aan de omgevingslucht voor de verwarming, alleen verwarmt dit apparaat je tapwater. Er komt dus ook hier geen gas aan te pas!

In tegenstelling tot conventionele boilers, die elektriciteit of gas gebruiken om tapwater te verwarmen, verbruikt een warmtepompboiler veel minder energie.

Een NIBE warmtepompboiler verbruikt tot 4 keer minder energie dan een elektrische boiler, omdat de warmtepomp op een heel efficiënte manier stroom gebruikt om warmte uit de lucht te halen en het water in de boiler op te warmen (rendement uitgedrukt in COP; lees verder om te weten te komen hoe dit werkt). NIBE’s warmtepompen en warmtepompboilers staan bekend om hun hoge rendement.

Omdat de warmtepompboiler zelf geen CO2-uitstoot (en een gasboiler wel) en er minder CO2 uitgestoten wordt om de energie op te wekken die benodigd is voor het verwarmen van het tapwater (vanwege het hoge rendement), is de warmtepompboiler een milieuvriendelijk alternatief.

Warmtepompboiler of warmtepomp met boiler?

Ben je op zoek naar een warmtepomp met boiler, zodat je direct van het gas af kan? Of ben je op zoek naar een warmtepompboiler?

Als je op zoek bent naar een duurzame manier voor zowel verwarming als warm tapwater, dan ben je op zoek naar een warmtepomp met boiler. Je kiest dan voor een warmtepompsysteem plus een losse boiler of voor een warmtepompsysteem waarin de boiler verwerkt is (combiwarmtepomp). Een warmtepomp met boiler kan zijn warmte halen uit het grondwater, oppervlaktewater, de buitenlucht of teruggewonnen ventilatielucht. Het systeem voor een warmtepomp met boiler – die dus zorgt voor zowel warm water als verwarming – kan op drie manieren samengesteld worden:

Bij een warmtepompboiler is de warmtepomptechniek boven op de boiler verwerkt. Hij produceert alleen warm tapwater en zorgt niet voor verwarming. Een warmtepompboiler werkt op buitenlucht of ventilatielucht. Omdat de ingebouwde compressor het tapwater kan verwarmen is er altijd sprake van een hoger rendement dan bij elektrische boilers en cv-ketels.

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Hoe werkt een warmtepompboiler?

Hoe werkt een warmtepompboiler nu eigenlijk? De werking van een warmtepompboiler is precies tegengesteld aan de werking van de koelkast. We leggen de werking uit in 4 stappen:

Stap 1:

De warmtepompboiler onttrekt warmte uit de omgevingslucht of de afgevoerde ventilatielucht.

Stap 2:

De warmtepompboiler is uitgerust met een koudemiddel dat al op lage temperatuur kookt en gasvormig wordt. In de compressor van het toestel wordt de druk van dit middel verhoogd, waardoor de temperatuur stijgt en het koudemiddel een gasvormige vloeistof wordt.

Stap 3:

Dit gas geeft haar warmte af aan het water in het boilervat. Hierdoor verlaagt de druk op het koudemiddel en wordt het gas opnieuw vloeibaar. De volledige cyclus kan nu opnieuw beginnen.

Stap 4:

Wanneer jij de kraan aanzet, loopt het warme water uit het boilervat via de waterleiding naar je kraan of douchekop.

Wanneer kiezen voor een warmtepompboiler?

Je kiest voor een warmtepompboiler als je veel gas kwijt bent aan het verwarmen van het water, maar (nog) geen vloerverwarming of lagetemperatuurradiatoren hebt en daar geen tijd of geld aan kan besteden. Je kan dan een warmtepomp plaatsen die alleen warm water bereidt; de warmtepompboiler.

Als je duurzaam en gasvrij je huis én je tapwater wilt verwarmen, dan heb je een combinatie nodig van een warmtepomp met een boiler. Dat kan een combinatie zijn van een warmtepomp met ingebouwde of losse boiler – of een warmtepompboiler.

De warmtepompboiler als uitbreiding op een warmtepomp is vooral slim als je huishouden relatief veel warm water verbruikt. Bijvoorbeeld als je een groot gezin hebt dat tegelijkertijd gebruikmaakt van warm water in meerdere badkamers en de keuken. Een mooie bijkomstigheid: je kan voor zowel de warmtepomp als de warmtepompboiler subsidie krijgen.

Projectontwikkelaars en woningbouwverenigingen installeren een warmtepompboiler ook vaak in flatgebouwen en appartementencomplexen. Zij installeren dan meerdere warmtepompen naast elkaar die de collectieve verwarming en koeling verzorgen en maken gebruik van warmtepompboilers per appartement om voor individueel warmwatercomfort te zorgen.

Warmtepompboiler voordelen


DuurzaamGeen fossiele brandstoffen nodig. Alles gaat op basis van elektriciteit en gratis warmte uit de omgeving. Veel minder elektriciteitsverbruik dan elektrische boilers. NIBE warmtepompboilers staan bekend om hun hoge rendement en lange levensduur. De NIBE MT-WH21 warmtepompboiler met energielabel A+ heeft 3-4x zo weinig elektriciteit nodig om dezelfde warmte te produceren als een elektrische boiler. Dat betekent besparen op je energieverbruik en minder CO2-uitstoot.
ComfortAfhankelijk van jouw wensen stelt de warmtepompboiler een royale hoeveelheid warm water beschikbaar.
EnergiebesparendMet een warmtepompboiler bespaar je op je gasverbruik voor het verwarmen van water. Volgens Milieu Centraal verbruikt een gemiddeld huishouden (van 2,3 personen) jaarlijks gemiddeld 350 m3 gas voor warm water. Dat is ruim 25 procent van het totale gasverbruik.
ToekomstbestendigJe bent wat betreft je warm water van het gas af en bent voorbereid op de energietransitie in Nederland.

Warmtepompboiler nadelen

Het is belangrijk om de voordelen van een warmtepomp af te wegen tegen de nadelen. Heeft een warmtepompboiler nadelen? Er zijn in ieder geval drie overwegingen.


KostenWarmtepompboilers zijn duurder in aanschaf dan elektrische boilers. Bovendien kan het installeren van de benodigde leidingen en apparatuur ook extra kosten met zich meebrengen. Daar tegenover staat dat er aantrekkelijke subsidies zijn voor warmtepompboilers (zie paragraaf hieronder).
GeluidHet geluid van een warmtepompboiler is een van de twijfelpunten voor veel mensen. De NIBE MT-WH 21 warmtepompboiler is echter een van de stilste warmtepompboilers in de markt. Hij maakt niet meer geluid dan een koelkast die aanslaat.
RuimteWarmtepompboilers bevatten over het algemeen meer liters dan elektrische boilers en nemen daardoor meer ruimte in. Elektrische boilers bevatten vaak niet meer dan 120 liter, terwijl warmtepompboilers verkocht worden vanaf 180 liter.
Luchtstroom nodigVoor de werking van de warmtepompboiler is er een luchtstroom nodig. Heb je een mechanische ventilatiebox, dan kan deze vaak vervangen worden. Maar heb je die niet (of heb je een wtw-unit), dan moet er nog een kanaal worden aangelegd voor een adequate luchtstroom.

Subsidie warmtepompboiler 2024

De overheid heeft de ISDE-subsidie in het leven geroepen om particulieren en bedrijven te stimuleren om minder gas te verbruiken. Je kunt ook in aanmerking komen voor deze subsidie voor een warmtepompboiler, wat de duurzame investering extra interessant maakt. Voor een ventilatielucht/water warmtepompboiler van NIBE krijg je in 2024 tot € 725,- subsidie. De exacte bedragen per NIBE warmtepompboiler vind je terug in onze apparatenlijst. Er zijn wel een aantal voorwaarden voor het ontvangen van warmtepompboiler-subsidie. Het apparaat moet bijvoorbeeld nieuw zijn en geïnstalleerd worden door een installatiebedrijf. Om warmtepompboiler-subsidie aan te vragen moet je binnen 24 maanden na installatie naar de website van RVO gaan om ISDE-subsidie aan te vragen. Hiervoor heb je een DigiD nodig en een bewijs van installatie, zoals een factuur. Hierop moet duidelijk de aanschaf- en installatiedatum staan, het merk en de meldcode van het apparaat en het typenummer.

Lees nog meer over de subsidies en het aanvragen in het artikel over de ISDE-subsidie voor warmtepompen. De installateur kan je hier vaak bij begeleiden.

Welke warmtepompboiler kiezen?

Wat is de beste warmtepompboiler? Welke warmtepompboiler moet je nu kiezen? Er zijn vier belangrijke overwegingen die je helpen welke warmtepompboiler te kiezen:

  1. Het rendement: een hoger rendement betekent dat het apparaat minder energie verbruikt om hetzelfde resultaat te bereiken. Je kijkt dan naar het getal achter COP/SCOP. Hoe hoger dat getal, hoe beter.
    De NIBE MT-WH21 warmtepompboiler heeft 3-4x zo weinig elektriciteit nodig om dezelfde warmte te produceren als een elektrische boiler.
  2. Het energielabel van de warmtepompboiler: Hoe energiezuiniger de warmtepompboiler (rendement, uitgedrukt in COP), hoe beter de score van het energielabel en hoe minder je hoeft te betalen voor energie wanneer je de warmtepompboiler in gebruik neemt.
    De NIBE MT-WH21 heeft energielabel A+.
  3. De grootte van de warmtepompboiler: deze moet passen bij het warmwaterverbruik van je huishouden. Ook de geluidsproductie en de levensduur van het apparaat zijn belangrijke factoren om in overweging te nemen. Je hebt bij de NIBE MT-WH 21 de keuze uit twee types met een boilerinhoud van 190 of 260 liter. Zo voorziet deze warmtepomp je huis van een royale hoeveelheid warm tapwater.
  4. De kwaliteit: daarbij gaat het niet alleen om de kwaliteit van de warmtepompboiler, maar ook om de garantie die wordt aangeboden door de fabrikant, evenals de beschikbaarheid van vervangende onderdelen en service in geval van problemen.
Met Europees marktleider NIBE als leverancier kies je voor betrouwbaarheid. Al meer dan 40 jaar ontwerpen we warmtepompen voor het strenge Zweedse klimaat.

Andere veelgestelde vragen

Wat kost een warmtepompboiler?

Hoeveel een warmtepompboiler van NIBE kost is afhankelijk van het type en de installatie. Voor een goede prijsindicatie kan je het beste contact opnemen met een installateur bij jou uit de buurt. Voor de NIBE warmtepompboiler MT-WH21 kun je een subsidie tot 725 euro krijgen.

Hoe groot is een warmtepompboiler?

De MT-WH21 warmtepompboiler van NIBE is beschikbaar in 2 groottes. Het vat met een inhoud van 190 liter is 161 cm hoog en het vat met een inhoud van 260 liter is 196 cm hoog. De diameter van beide warmtepompboilers is 62 cm.

Waar warmtepompboiler plaatsen?

Je kan een warmtepompboiler het beste plaatsen in een ruimte die niet te koud is. Vaak wordt een warmtepompboiler in de garage, de berging of de stookruimte geplaatst. Wanneer je de mechanische ventilatiebox vervangt door een warmtepompboiler op ventilatielucht, dan komt hij bij voorkeur in dezelfde ruimte te staan.

Wat verbruikt een warmtepompboiler?

Een NIBE warmtepompboiler verbruikt tot 75% minder energie dan een elektrische boiler, omdat hij 3-4x minder energie nodig heeft om warmte te produceren. Een huishouden van 4-5 personen met een gemiddeld tappatroon heeft een boiler van 190 liter nodig. Een NIBE warmtepompboiler zou voor dit gemiddelde tappatroon zo’n 875 kWh/jaar verbruiken, terwijl een elektrische boiler zo’n 3577 kWh/jaar zou verbruiken. De warmtepompboiler van NIBE is ook veel efficiënter dan de gasketel, omdat hij de warmte uit de ventilatielucht gebruikt. Als het gezin uit bovenstaand voorbeeld hun tapwater zou verwarmen met de cv-ketel (wat hun 375 m3 gas/jaar zou kosten) zouden ze met de NIBE warmtepompboiler – afhankelijk van de prijs van gas en elektriciteit – de kosten voor warm tapwater meer dan halveren.

Hoe warm wordt het tapwater in een warmtepompboiler?

Met de compressor kan een warmtepompboiler van NIBE het tapwater opwarmen tot 60 graden Celsius. Wens je een hogere tapwatertemperatuur, dan kan een elektrische naverwarmer ondersteunen.

Werkt de warmtepompboiler anders als er al een warmtepomp is geïnstalleerd?

Wanneer je de warmtepompboiler toevoegt aan een warmtepompinstallatie, of tegelijkertijd een warmtepomp en warmtepompboiler installeert, dan kan deze boiler ook warmte halen uit buitenlucht in plaats van uit ventilatielucht.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers