Hoe werkt een hybride warmtepomp? Alle informatie op een rij

Mensen die op zoek gaan naar manieren om hun huis te verduurzamen, kijken vaak ook naar een hybride warmtepomp. Dat is best slim, want het installeren van een hybride warmtepomp kan een goede tussenstap zijn op weg naar een volledig gasloze woning. Wat is een hybride warmtepomp? Wat is de werking? En in welke situaties kun je een hybride warmtepomp toepassen? In dit artikel lees je er alles over, inclusief de nodige achtergrondinformatie én enkele handige tips!

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp is een modulerende monoblock of split lucht/water warmtepomp die je samen met een bestaande cv-ketel kunt combineren in één installatie. Je kunt met een hybride warmtepomp je huis eenvoudig en op een duurzame manier voorzien van het gewenste klimaatcomfort, zónder dat je je goed werkende cv-combiketel direct hoeft af te danken. De hybride warmtepomp zorgt in deze combinatie namelijk het grootste deel van het jaar voor het verwarmen en eventueel actief koelen van je huis. Alleen bij piekbelasting – dus als er veel warmte nodig is – schakelt de cv-combiketel in. Daarnaast levert je cv-combiketel het hele jaar door warm water voor je keuken en je badkamer. Kies je voor een hybride installatie, dan neemt je gasverbruik voor verwarming dus flink af. Een hybride warmtepomp is bovendien heel eenvoudig te installeren zónder dat daarvoor ingrijpende bouwkundige maatregelen nodig zijn!

Tip | Met de term ‘hybride warmtepomp’ wordt meestal een complete installatie voor verwarming, eventueel koeling, en warm water bedoeld waarin een elektrische warmtepomp met een gasgestookte cv-ketel samenwerkt. Het woord ‘hybride’ slaat hierbij op het feit dat er twee verschillende energiebronnen worden gebruikt: aardgas en elektriciteit. Strikt genomen is de aanduiding ‘hybride warmtepomp’ niet helemaal correct. De warmtepomp werkt namelijk volledig op elektriciteit en een cv-combiketel volledig op gas.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp van NIBE is een monoblock of split lucht/water warmtepomp die gecombineerd kan worden met je cv-ketel. Een monoblock lucht/water warmtepomp van NIBE bestaat uit een buitenunit waarin alle zogenoemde koudemiddelzijdige componenten – de compressor, de condensor, het expansieventiel en de verdamper – zijn geplaatst. Bij een split-uitvoering zijn deze componenten deels in een buitenunit en deels in een binnenunit geplaatst. De werking van de hybride warmtepomp is als volgt: Iin de lucht/water warmtepomp circuleert een speciale vloeistof – koudemiddel genoemd – in een gesloten circuit door de koudemiddelzijdige componenten. De warmte uit de buitenlucht wordt hierbij omgezet in bruikbare energie en via de condensor afgegeven aan de cv-installatie voor het verwarmen van je woning. De cv-ketel schakelt in als er sprake is van piekbelasting. Deze zorgt daarnaast voor het verwarmen van tapwater voor je keuken en badkamer.

Tip | Wil je meer weten over de werking van andere soorten warmtepompen? Lees dan één van de onderstaande artikelen:

Werking van een lucht/water warmtepomp
Werking van een water/water warmtepomp
Werking van een ventilatielucht/water warmtepomp

Wat is een NIBE All-Electric warmtepomp?

Met een NIBE All-Electric warmtepomp
bespaar je 100% op gas!

Ontdek de besparing

Waarom zou je een hybride warmtepomp aanschaffen?

Goede vraag. Je hebt voor een hybride warmtepomp immers ook een goed werkende cv-combiketel nodig. En als die cv-combiketel nog genoeg comfort levert, waarom zou je er dan tóch een warmtepomp naast laten installeren? Laten we voor het antwoord eens kijken naar een andere maatregel om je huis te verduurzamen: de installatie van zonnepanelen. In principe heb je natuurlijk geen zonnepanelen nodig om je huis van elektriciteit te voorzien, maar tóch laten steeds meer mensen zonnepanelen installeren. Waarom? Omdat ze best bereid zijn om persoonlijk te investeren in een leefbare wereld en een beter klimaat. Maar hoe investeer je dan in een beter klimaat? Simpel: bij het verbranden van aardgas ontstaat het broeikasgas CO2. Neem je dus maatregelen om de uitstoot van CO2 te beperken, dan draag je direct bij aan een beter klimaat en een leefbare wereld. Dat kan bijvoorbeeld door groene stroom – zoals windenergie, zonne-energie of energie uit waterkracht – bij je energieleverancier te kopen. En dus ook door zelf stroom op te wekken met zonnepanelen op het dak van je huis. Op basis van ditzelfde principe kun je de uitstoot van CO2 beperken door te kiezen voor een hybride warmtepomp, zodat je aanzienlijk minder aardgas verbruikt.

Verdien je zo'n duurzame investering wel terug?

De meeste mensen vinden het belangrijk dat ze hun financiële investering in duurzame maatregelen kunnen terugverdienen door het verlagen van hun energielasten. Bij zonnepanelen kun je op basis van de aanschafkosten, de jaarlijkse onderhoudskosten en de verwachte opbrengst relatief eenvoudig uitrekenen hoe lang het duurt voor je je investering hebt terugverdiend. Bij een hybride warmtepomp is dat vaak wat ingewikkelder doordat de terugverdientijd van veel meer factoren afhangt, zoals:

  • Verwarmingsbehoefte van je huis
    Een huis met bijvoorbeeld energielabel A verliest minder warmte dan huis met energielabel D. En een groot huis vraagt meer warmte dan een klein huis met hetzelfde energielabel. En natuurlijk heeft ook het gedrag van de bewoners invloed op de verwarmingsbehoefte van een huis. Staat de thermostaat bijvoorbeeld op 19 °C of op 21 °C? Staat er vaak een deur of raam open met de verwarming aan? En worden alleen de woonkamer, keuken en badkamer verwarmd of ook alle slaapkamers? Al deze factoren hebben invloed op de hoeveelheid warmte die je huis vraagt.

  • Subsidie en investering
    Bij het aanschaffen van een hybride warmtepomp kom je in aanmerking voor de ISDE-subsidie (InvesteringsSubsidie Duurzame Energie). Afhankelijk van het type lucht/water warmtepomp en het vermogen, kan de ISDE-subsidie tot € 2.700 bedragen. Of er nog subsidie beschikbaar is, kun je bekijken op de website van de Rijksoverheid.

  • Zonnepanelen
    Omdat een hybride warmtepomp ook elektrische hulpenergie (zeg maar: stroom) verbruikt, kan zelfs de aanwezigheid van zonnepanelen op je dak invloed hebben op de terugverdientijd. Denk maar eens aan de toekomstige afschaffing van de salderingsregeling (waardoor het aantrekkelijker wordt om zelf opgewekte stroom zelf te gebruiken in plaats van terug te leveren aan het net) en eventuele wijzigingen van de prijzen van elektriciteit en gas. En last but not least: met een hybride warmtepomp verbetert het energielabel van je huis en dát zorgt vaak voor een waardestijging.

Al deze factoren samen leveren veel meer mogelijke situaties op, waardoor het berekenen van de terugverdientijd van een hybride warmtepomp écht een stukje maatwerk is.

Is jouw huis geschikt voor een hybride warmtepomp?

Door de jaren heen is er door de strenger wordende isolatie-eisen en de toepassing van verschillende ventilatie- en afgiftesystemen een grote diversiteit aan woningen ontstaan. Overweeg je om je huis te verduurzamen, dan is het dus belangrijk om eerst de uitgangssituatie goed te analyseren en van daaruit naar de toekomst te kijken. Daarbij zul je in elk geval de volgende vragen moeten beantwoorden:

  • Is je huis al goed geïsoleerd en/of kun je daar eenvoudig iets aan (laten) verbeteren?
  • Wil je in één keer verduurzamen of pak je dat liever in een aantal kleinere stappen aan?
  • Wil je uiteindelijk helemaal van het gas af en dus elektrisch verwarmen, koelen én koken?

Lees hier meer over in het artikel 'Is je woning geschikt voor een warmtepomp?'.

TIP | Heb je een (bijna) nieuw huis? Dan is het waarschijnlijk niet mogelijk om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Indien de bouwvergunning voor jouw huis na 1 juli 2018 is verleend, mag er namelijk geen gasgestookte cv-ketel meer worden geïnstalleerd.

Uit welke warmtepompen kun je kiezen?

  • NIBE AMS 20-6
    NIBE levert ook een hybride lucht/water warmtepomp in SPLIT-uitvoering met ongeveer hetzelfde vermogen als de NIBE F2040-6: de AMS 20-6. In tegenstelling tot een monoblock lucht/water warmtepomp – waarbij in huis alleen een compacte regelunit en een kleine pomp voor de watercirculatie worden geplaatst – heb je voor deze SPLIT-uitvoering een extra binnenunit nodig.

TIP | De meeste woningcorporaties hebben specialisten in dienst die (al dan niet met behulp van externe adviseurs) voor hun woningbestand nauwkeurig kunnen bepalen wat de beste opties zijn om te verduurzamen. Ben je een particuliere woningeigenaar, dan kun je echter – zeker als je een beetje technisch onderlegd bent – zelf best veel uitzoeken. Heel veel informatie over hybride warmtepompen is gewoon te vinden op internet. Daarnaast kunnen natuurlijk ook deskundige installateurs je uitstekend adviseren over de beste oplossing in jouw situatie!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een hybride warmtepomp voor jouw woning? Neem voor het juiste advies contact op met een installateur in de buurt.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers