Je huis verwarmen zonder gas: de mogelijkheden samengevat

Aardgasvrij bouwen is een hot item. Niet voor niets moeten alle nieuwbouwwoningen vanaf 1 juli 2020 aan de zogenaamde BENG-eisen voldoen (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Sinds 1 juli 2018 is het bij nieuwe bouwaanvragen zelfs niet meer mogelijk om een gasketel te kiezen voor een nieuwbouwwoning. Ook bij bestaande woningen kijken huizenbezitters steeds vaker naar de mogelijkheden om een huis te verwarmen zonder gas. Want als je cv-ketel aan vervanging toe is, waarom dan niet kiezen voor een duurzaam alternatief voor gasverwarming? Of misschien wil je nu al de stap maken naar een energiezuiniger huis?

Centrale verwarming zonder gas als duurzaam alternatief voor gasverwarming

Op dit moment gebruiken bijna alle woningen gas om te koken, voor warm water en centrale verwarming. De overheid wil echter dat in 2050 alle woningen van het gas af zijn. Ondanks dat dit een hele energietransitie is, merken we in huis niets van een centrale verwarming zonder gas. Het is er nog net zo lekker warm! Maar, wat is een goed alternatief voor gasverwarming? Er zijn meerdere alternatieven om duurzaam je huis te verwarmen zonder gas en ieder huis vraagt ook om een specifieke oplossing. Dit is gebleken uit de jarenlange ervaring van NIBE in Zweden, waar men nooit anders gewend is dan gasloos te verwarmen.

Cv zonder gas: elektrisch verwarmen

Globaal zijn er vier soorten warmtepompen te onderscheiden. Allereerst is je huis verwarmen zonder gas mogelijk met een volledig elektrische lucht/water warmtepomp. Dat is als het ware een cv-ketel zonder gas. De warmtepomp onttrekt warmte uit de buitenlucht, verwarmt daarmee je huis en zorgt voor warm water zonder gas. Hiermee kun je je schadelijke CO2-uitstoot tot wel 45 tot 50% verminderen (bron: Milieu Centraal). Een volledig elektrische warmtepomp levert het meeste rendement op wanneer je huis goed geïsoleerd is, maar er zijn ook hoge temperatuur lucht/water warmtepompen die een cv-aanvoertemperatuur tot 70-75 graden kunnen leveren en daardoor je huis goed kunnen verwarmen.

De volledig elektrische water/water aardwarmtepomp maakt eveneens gebruik van een puur natuurlijke en milieuvriendelijke energiebron: zonnewarmte die het hele jaar door wordt opgeslagen in de aardbodem. De warmte wordt, afhankelijk van jouw situatie, onttrokken met behulp van een gesloten collector of een open bron.

De ventilatielucht/water warmtepomp, die de mechanische ventilatorbox (mv-box) vervangt, wint op een efficiënte manier de warmte terug uit ventilatielucht. Het grote voordeel van deze warmtepomp is dat er geen sprake is van een bodembron of buitenunit, waardoor de ventilatielucht/water warmtepomp bijvoorbeeld heel geschikt is voor appartementen.

Is je cv-ketel nog niet aan vervanging toe of wil je om praktische of financiële redenen liever verduurzamen in stappen? Dan is een All-Electric Ready (hybride) warmtepomp het beste alternatief. Dankzij deze hybride warmtepomp kun je in de toekomst met een hele simpele uitbreiding eenvoudig 100% verwarmen zonder gas. De All-Electric Ready (hybride) warmtepompen zijn lucht/water warmtepompen die in een hybride installatie kunnen samenwerken met elk merk en type cv-ketel. De warmtepomp zorgt het grootste deel van het jaar voor het verwarmen (en eventueel koelen) van je woning en de cv-ketel springt alleen bij op piekmomenten. Deze zorgt ook voor het verwarmen van water voor je keuken en badkamer.

Subsidie op energiebesparende maatregelen

Omdat de overheid het nemen van energiebesparende maatregelen stimuleert komt de warmtepomp bij bestaande bouw in aanmerking voor de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE). Je bent dus niet alleen goed voor het milieu als je voor een alternatief voor gasverwarming kiest, je kunt ook extra goedkoop verwarmen zonder gas doordat je energierekening er blij van wordt en je als bonus subsidie krijgt op de aanschafprijs! Dat is mooi meegenomen toch?

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers