Een warmtepomp in een bestaande woning: mogelijk of onmogelijk?

Je kunt geen krant openslaan of tv aanzetten of de onderwerpen ‘van het gas af’ en ‘duurzaam’ komen voorbij. Gas is altijd heel belangrijk geweest voor Nederland. Niet voor niets zitten we in de top 3 van slechtst presterende landen op het gebied van duurzame energie. Dat aardgas een kostbare brandstof is die steeds moeilijker te verkrijgen zal zijn, is de belangrijkste reden dat de overheid wil dat we in 2050 van het aardgas af zijn. Consumenten zijn hierbij heel erg zoekende: welk bedrijf kan mij hierbij helpen? Is een warmtepomp bij mijn bestaande woning wel mogelijk? Omdat de informatie die hierover beschikbaar is heel erg uiteenloopt en niet altijd juist is, vertellen een NIBE Application Manager en de Regio Manager Zuid-Oost hier graag iets meer over vanuit hun eigen, jarenlange ervaring bij NIBE.

Geschikte ruimte

Het moment dat de cv-ketel bijna aan vervanging toe is, is voor veel mensen een moment om na te gaan denken over de mogelijkheden van een warmtepomp. Warmtepompen brengen op dit moment een hogere investering met zich mee dan een cv-ketel, omdat er meer techniek en materiaal in zit. Vergelijk het met een huis van stenen en een huis van karton: een warmtepomp weegt al snel, afhankelijk van het type 100 tot 200 kg, een cv-ketel 30 kg.

Eén van de belangrijkste punten bij een warmtepomp in een bestaande woning is de vraag of er een geschikte ruimte beschikbaar is voor het plaatsen van de warmtepomp. Bij nieuwbouw kan men hier natuurlijk al direct rekening mee houden bij het bouwen van de woning. Omdat een warmtepomp niet gebonden is aan een schoorsteen, biedt dit een voordeel met betrekking tot de plaatsingsmogelijkheden. Vaak wordt de warmtepomp bij bestaande bouw op de plek van de cv-ketel of bij de cv-ketel geplaatst als deze blijft hangen (de hybride warmtepomp, die bij All-Electric Ready is).

Juiste isolatie

Een warmtepomp heeft in bestaande bouw het hoogste rendement bij de juiste isolatie en een laagtemperatuur afgiftesysteem. Als je veel energie verbruikt, is de eerste aanpassing die je zelf aan de woning kunt doen de isolatie verbeteren zoals het aanbrengen van dubbel glas. Hoe lager de temperatuur waar de warmtepomp op kan draaien, hoe hoger het rendement. Voor een warmtepomp in bestaande bouw wordt dan ook vaak gekeken naar de aanwezigheid van lage temperatuur verwarming zoals vloerverwarming. Hoe lager de temperatuur waar de warmtepomp op kan draaien, hoe hoger het rendement. Met name oudere radiatoren kunnen echter geen lage temperatuur warmte (30 °C tot 55 °C) afgeven. Maar deze radiatoren kunnen met een maximale aanvoertemperatuur van 70 °C - 75 °C wel samenwerken met een hoge temperatuur warmtepomp zoals de NIBE S2125.

Wanneer een installateur bij je langskomt, zal hij allereerst kijken naar de inhoud van de woning, het bouwjaar, het huidige verwarmingssysteem, het energieverbruik en hoeveel water er wordt gebruikt per douchebeurt. Op basis van deze informatie kan een onderbouwd advies worden gegeven over een warmtepomp in de bestaande woning.

Lukt het in een strenge winter niet om je huis goed te verwarmen? Dan is de woning mogelijk niet goed genoeg geïsoleerd, en zal daar eerst iets aan gedaan moeten worden. Vind je het niet erg om iets van warmte te verliezen en neem je er genoegen mee dat je het grootste gedeelte van het jaar met een warmtepomp kunt verwarmen en daarna bijspringt met een ketel? Een hybride warmtepomp in bestaande bouw installeren is altijd mogelijk. De best geschikte warmtepomp voor een bestaande woning is dus afhankelijk van verschillende factoren.

Geschikte energiebron voor een warmtepomp

Een warmtepomp heeft als energiebron warmte uit de bodem, buitenlucht of ventilatielucht nodig. Bij toepassing van een warmtepomp in bestaande bouw is het dus van belang te kijken naar de mogelijkheden bij jouw huis voor een eventuele bron in de grond of bijvoorbeeld plaatsing van een buitenunit. In veel bestaande huizen is een mechanisch ventilatiesysteem aanwezig, dat de mogelijkheid biedt voor plaatsing van een ventilatielucht/water warmtepomp.

Subsidies voor een warmtepomp in bestaande bouw

Natuurlijk heeft niet iedereen zomaar voldoende financiële middelen voorhanden om een warmtepomp aan te schaffen. Gelukkig worden er subsidies van een warmtepomp gegeven. Bovendien levert een warmtepomp je veel op: het allerhoogste comfort wat je kunt krijgen in combinatie met relatief lage energielasten. In combinatie met zonnepanelen zou je zelfs helemaal onafhankelijk kunnen worden.

Omdat iedere woning uniek is, dus ook bestaande woningen, informeren we je graag over de mogelijkheden voor een warmtepomp in bestaande bouw.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers