Een nieuw huis met de visie “nul-op-de-meter”

Joost en zijn vrouw Esther bouwden een nieuwe woning met de visie “nul-op-de-meter”. Wij spraken Joost en vroegen hem hoe ze op het idee zijn gekomen, welke keuzes ze hebben gemaakt en uiteraard wat hun ervaringen met de warmtepomp tot nu toe zijn.

Was het een vooraf opgesteld plan om een "nul-op-de-meter” woning te bouwen?

Heel eerlijk? Nee we hadden niet van tevoren de ambitie of een visie op dat gebied. We waren genoodzaakt elders te gaan bouwen omdat ons huis werd afgebroken. De architect begon over het bouwen van “nul-op-de-meter" woning. Wij hadden daar eerlijk gezegd eigenlijk nog nooit van gehoord ofschoon we wel wisten dat er mogelijkheden waren op het gebied van Duurzaam Bouwen. Maar dat was het dan ook.

Werden jullie direct enthousiast van het idee?

Nee we waren niet meteen enthousiast maar het idee om een huis te bouwen zonder gas sprak ons wel aan. Dat was voor ons wel de trigger. Het zou toch wel heel tof zijn als we dat voor elkaar krijgen een huis met nul-op-de-meter. Het was dus niet vooraf onze insteek maar door de tijd heen zijn we wel geënthousiasmeerd geraakt. Het zou ook niet slim zijn geweest niet mee te gaan. In deze tijd gebeurt er zo veel en is een huis bouwen zonder gas een norm geworden.

Waren jullie bekend met het product warmtepomp?

We hadden wel gehoord van het begrip warmtepomp maar meer ook niet. Eigenlijk wisten we er niets van af behalve dan dat het goed was voor het milieu.

Jullie werden dus echt meegenomen in de nul-op-de-meter-visie. Hebben jullie nog (onafhankelijk) advies ingewonnen?

We hebben ons volledig laten meenemen door de aannemer en architect. De aannemer werkte met een goede installateur en daar heeft hij een offerte opgevraagd. Wij hebben daarnaast nog twee offertes opgevraagd bij andere installateurs. Alle drie kwamen met dezelfde NIBE warmtepomp. De keuze om deze specifieke warmtepomp te nemen is ons dus eigenlijk aangereikt. We hebben ook geen andere oplossingen of warmtepompen overwogen.

Inmiddels is het huis klaar en wonen jullie er al even in. Hoe zijn de ervaringen met de warmtepomp tot nu toe?

Wij wonen hier nu drie maanden. Onze ervaring met de warmtepomp is goed. De zomer van 2018 was erg warm. Na wat omschakelingen werkte het koelen van het huis met behulp van de warmtepomp ook goed. Er moest dus nog wel even gefinetuned worden maar toen dat was gebeurd werkte alles prima.

Was er iets wennen?

Ja in het begin wel even. Zoals ik al zei moesten we in het begin wat puntjes op de i zetten. We hebben de installateur heel veel vragen gesteld maar de interactie die er toen ontstond was wel heel mooi, samen zijn we de warmtepomp aan het finetunen gegaan. En daarmee word ik ook meer en meer getriggerd om er ook echt een “nul-op-de-meter” van te maken.

En is de woning "0-op-de-meter"?

Of het al “0 op de meter” is? Dat weten we nog niet? Het voelt wel zo. Maar dat weten we pas als we volgend jaar de rekening krijgen. Daar hebben we nu nog geen zicht op.

Zou u een warmtepomp aanbevelen?

Ik zou absoluut een warmtepomp aanbevelen, zeker aan mensen die nieuw gaan bouwen. Een water/water warmtepomp hebben we het dan over. Ik heb geen ervaringen met andere type warmtepompen.

Lees ook de ervaring van Marco met een warmtepomp in zijn nieuwbouwwoning.

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers