Tips van de installateur: Hoppenbrouwers Techniek

We spraken met Jeroen Oudermans van Hoppenbrouwers techniek. Jeroen is technisch adviseur en werkt sinds zijn eerste dag bij Hoppenbrouwers alleen maar met warmtepompen in bestaande woningen.

Werk je al lang bij Hoppenbrouwers?

“Ik ben 2,5 jaar geleden bij Hoppenbrouwers gekomen om een nieuw team op te zetten. Dit team richt zich enkel op het stukje verduurzamen van bestaande woningen en gebouwen. Geen enorme projecten, daar hebben we een andere afdeling voor. Warmtepompen zijn nog onbekend maar het afgelopen jaar is de vraag en interesse in warmtepompen echt losgebarsten. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de ambitie van de overheid om in 2050 volledig gasloos te zijn.”

Hoe kijk jij tegen gasloos Nederland aan?

“Ik geloof niet in een volledig gasloos Nederland. De plannen van de overheid zijn te zwaar, denk ik. Als je het mij vraagt is er straks niet één oplossing voor iedereen maar zijn er diverse duurzame oplossingen en afhankelijk van je woning en gewenste wooncomfort is er een passende oplossing. Een warmtepompen is een van die oplossingen. Maar uiteindelijk zal het een mengelmoes gaan worden. Wat wel goed is, is dat mensen een andere mindset gaan krijgen, mede door de plannen van de overheid. Men raakt geïnteresseerd in het verduurzamen van de woning, overwegen een gasloze woning en willen bovenal besparen op de energierekening. Die ontwikkeling kan ik alleen maar toejuichen!”

Werken jullie met verschillende warmtepomp merken?

“Jazeker, al stel ik altijd als eerste NIBE voor. Dat is niet de goedkoopste leverancier maar dan haal je wel de beste kwaliteit in huis. Je kan voor een goedkopere gaan maar dan heb je toch echt wel een andere kwaliteit in huis. Het merk NIBE is nog niet zo bekend onder consumenten maar de kwaliteit is wel echt heel hoog! Wanneer mensen gaan zoeken vinden ze online vaak ook wel die bevestiging. NIBE heeft ook al 40 jaar ervaring met warmtepompen anderen vaak nog maar 10 jaar en dat is echt een verschil.”

Waarom is een advies aan huis zo belangrijk voor jullie?

Een gesprek aan huis is heel waardevol. Niet alleen voor ons, vooral uiteindelijk voor de klant. Iedere woning is anders maar ook elke bewoner/gezin is anders. Een installatie wordt gebaseerd op je woning maar ook op de mensen die er wonen. Als je weg gaat en er komen anderen in te wonen dan hebben zij ook te dealen met de wensen die door de vorige bewoner bepaald zijn.

Wanneer we een woning kunnen bekijken dan weten we of een warmtepomp ook echt de beste oplossing is en alleen dan kan ik een goed advies geven. De woning en de woonwensen bepalen wat we willen/kunnen aanbieden. Daarnaast vinden wij het als Hoppenbrouwers Techniek ook belangrijk voor onze klantenbinding. Wij installeren niet zomaar iets en zijn dan weg. Dat past niet bij ons. De klant moet tevreden zijn en dat begint al bij een goed adviesgesprek. Alleen dan kunnen we echt ontdekken hoe een woning in elkaar zit.

Het is eigenlijk heel simpel, het moet gewoon een goed advies zijn en daarom moeten we de woning gezien hebben. Alleen dan kunnen we de juiste berekening maken en bepalen wat de woning echt nodig heeft.”

Wat doe je dan bij een bezoek aan huis?

“Men weet vaak ook niet precies wat ze zelf hebben? Welke isolatie en hoe een ketel werkt. Dat is ook logisch dus alleen daarom al is het goed om er een expert bij te halen. We bekijken de woning, we beoordelen het isolatieniveau en luisteren naar de (comfort)wensen van de bewoner. Wanneer we alles in kaart hebben gebracht kunnen we een berekening maken en alleen dan weten we wat we aan willen en vooral kunnen bieden. Het moet gewoon een goed advies zijn en dus moeten we de woning gezien hebben.”

“Daarnaast weten heel veel mensen niet hoe een warmtepomp werkt en welke invloed dit heeft op je dagelijkse gebruik. We leggen ze het verschil met een cv-ketel uit en vertellen hoe een warmtepomp precies en vooral het beste werkt.”

Wat kunnen mensen zelf doen om zich voor te bereiden?

“Je goed inlezen, maar ga dan niet naar fora maar lees je in op bijvoorbeeld de website van NIBE of van installateurs met ervaring. Daarnaast, wanneer je weet hoe dat moet, zou je ook al kunnen testen met een laagtemperatuur verwarming. Zet gewoon je cv-ketel eens op een lagere afgiftetemperatuur, kijk of je woning zo comfortabel warm blijft, dan weet je meteen of je woning geschikt is. Let dan wel op dat je dit op de juiste temperatuur doet en dat je dan ook minder speelt met de thermostaat. Wanneer je kiest voor een laagtemperatuur verwarming hoef je de thermostaat voor de nacht niet veel lager te zetten. 1 of 1,5 graad is voldoende.”

Tot slot, heb je nog een paar tips?

Ja hoor die heb ik wel:

  1. Heb je een hoog gasverbruik, dan is een warmtepomp echt al snel interessant.
  2. Kijk niet alleen naar de prijs, een warmtepomp is een investering en goedkoop kan echt duurkoop zijn.
  3. Testen, zet je cv-ketel op lage temperatuur en kijk of je het dan nog comfortabel warm hebt in je woning. Let op dat je dit wel goed doet, anders is het geen goede test natuurlijk.
  4. Vraag een advies aan huis aan voor jouw specifieke situatie bij een installateur.

Productie NIBE assortiment

NIBE biedt een breed assortiment aan warmtepompen, boilers en toebehoren.

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers