Lambert: "De winter was meteen een goede test."

Lambert en Janet van der Weide, woonachtig in Rolde (Drenthe) samen met hun kinderen Ruben en Debora, hebben hun woning uit 1975 zo duurzaam mogelijk gemaakt, omdat ze graag iets willen doen tegen de klimaatverandering. Het huis is inmiddels klimaatneutraal! Ze hadden net voor de winter een warmtepomp van NIBE aangeschaft. Lambert: “De insteek was dat we van het gas af wilden. We nemen wel (groene) stroom af. Ook daarbij heb je geen garantie dat die schoon is, maar stroom kun je in ieder geval (deels) CO2-neutraal produceren. Gas kun je niet CO2-neutraal produceren.”

Advies

De familie van der Weide verwarmt nu het gehele huis met stroom. Lambert: “De technicus die hier in eerste instantie kwam om ons advies te geven, zei dat onze huidige radiatoren waren berekend op een slecht geïsoleerd huis. Als je dan enorm gaat isoleren, kun je met een veel lagere temperatuur met je radiatoren vooruit. Voor de bovenverdieping hebben we deze theorie toegepast.”

Het nut van isolatie

Aan de isolatie hebben ze flink wat gedaan. Lambert vertelt: “Idealiter hadden we van tevoren iets meer geïsoleerd. De vloer hebben we met pur geïsoleerd voordat de warmtepomp geplaatst werd. De spouw werd net voor de koudste periode in februari geïsoleerd, daar waren ze net op tijd mee. Dat scheelde wel. Januari was nog vrij warm, februari was zo extreem koud. Dankzij de spouwmuurisolatie was ons verbruik in februari echter niet hoger dan in januari. Dan merk je wel het nut van isolatie.

De vloerverwarming hadden we toen al, die hebben we op de benedenverdieping meteen laten leggen toen we het huis hadden gekocht. Dat was heel prettig. De vloer moest er toch uit en als die dan open ligt, is het ook niet de meest dure extra kostenpost meer, dat kun je dan net zo goed meteen laten doen. En je wint er heel veel ruimte mee. Alle radiatoren konden van de muren af en je kunt ineens veel kastjes kwijt.”

Op basis van vertrouwen

Hoe kwam de familie van der Weide eigenlijk bij NIBE terecht? Lambert: ” De installateur die de vloerverwarming hier gelegd had, bood de NIBE pomp aan. We hebben verschillende offertes aangevraagd. Qua vertrouwen in de techniek en duurzaamheid en qua onderhoud kwam NIBE voor ons als beste uit de test. Op basis van ervaringen van anderen gingen we ervan uit dat hij ook wat langer mee zou gaan en minder onderhoud nodig had, waardoor de iets hogere aanschafprijs het waard was.

Qua investering was de lucht/water warmtepomp voor ons op dat moment eigenlijk de enige optie. Daarnaast hebben we een tussenwoning en niet zo’n grote tuin, dus grondboringen waren ook niet mogelijk en in de regio mag het ook niet, hoorden we later. Dan moet je kijken naar welk systeem goed is en waar je vertrouwen in hebt. We hebben echt op basis op basis van vertrouwen voor NIBE gekozen.“

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Quitte spelen

De winter was meteen een goede test of de warmtepomp naar wens zou functioneren. Lambert: “Met name februari was een hele goede test, maar we hebben geen problemen gehad met de kou. Buiten daalde het kwik 's nachts tot wel -10°C en het comfort in huis was net zo warm als anders. In het stroomverbruik hebben we het wel teruggezien in de laatste twee weken van februari. In de zomer verdienen we dat gelukkig terug met onze zonnepanelen.”

De familie van der Weide heeft naast een lucht/water warmtepomp namelijk ook 14 zonnepanelen. “Onze warmtepomp heeft dit jaar ongeveer net zoveel verbruikt als onze zonnepanelen hebben opgeleverd, zo’n 4000 kWh. Feitelijk hebben we als stroomverbruik alleen ons verdere dagelijkse verbruik. Maar we hebben ook een heel goed zonnejaar gehad natuurlijk”, zegt Lambert lachend. “We hebben uitgerekend dat we onze totale investering -de warmtepomp, zonnepanelen en isolatie - op deze manier binnen 13 jaar terugverdienen. Het was helemaal geen doel van ons om de investering terug te verdienen, maar het is wel een mooie bijkomstigheid!”

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers