Een duurzame bunker

De bijzondere woning van Martijn van den Hoeven en zijn gezin valt op! Deze voormalige bunker op vliegveld Twente, een voormalige militaire basis net boven Enschede, werd recentelijk verbouwd tot woning, samen met nog zo’n dertig andere bunkers. De legerbarakken werden gebouwd in defensietijd toen de Duitsers in 1940 het vliegveld veroverden. Na die tijd zijn de bunkers nog vele jaren gebruikt door de Nederlandse defensie. Sinds begin dit jaar doet de bunker dienst als woning, en wat voor één!

Altijd een aangename temperatuur

De bunker is compleet duurzaam verbouwd, inclusief zonnepanelen op het dak. Martijn vertelt: “De bunker heeft hele dikke massieve muren, daar hoefden we qua isolatie niets aan te doen. We hebben er wel een nieuw dak op laten plaatsen dat volledig geïsoleerd is. Verder is beneden vloerverwarming aangelegd en zijn boven Lage Temperatuur-radiatoren geplaatst. Dat werkt perfect! Het comfort is in combinatie met de warmtepomp heerlijk. De warmtepomp zorgt ervoor dat het binnen constant lekker op temperatuur is en in de zomer heerlijk koel blijft. Als je de warmte eenmaal binnen hebt, blijft hij binnen en als het binnen eenmaal koel is, blijft het koel. De warmtepomp kan namelijk ook koelen. We hebben altijd een aangename temperatuur.”

Blik op de toekomst

“Met de blik op de toekomst hebben we voor de warmtepomp gekozen. Ik ben ervan overtuigd, daar ben ik afgelopen jaar ook achter gekomen, dat een warmtepomp heel rendabel is. Het verbruik ervan verdienen we zelfs terug met onze zonnepanelen. En dat terwijl we midden in het bos zitten en daardoor minder opbrengst hebben dan wanneer je gunstig ligt. En de energiebespaarlening was vorig jaar voor ons natuurlijk heel aantrekkelijk! We hebben op dat moment bij verschillende partijen advies gevraagd, een berekening laten maken en een prijs opgevraagd. Daarna hebben we zelf nog wat research gedaan en kritische vragen gesteld en uiteindelijk is onze keuze op een NIBE lucht/water warmtepomp met buitenunit gevallen.”

Een keuze maken was nog niet zo eenvoudig: “Je wordt overspoeld met informatie. Het is lastig om door de bomen het bos te zien. Dat is wel een dingetje. Iedereen heeft weer een net iets ander systeem en zijn verhaal erbij. Een ketel is een ketel maar met een warmtepomp ligt dat net even iets anders. Uiteindelijk hebben we met ons Twentse boerenverstand een keuze gemaakt. En achteraf gezien hebben we de juiste keuze gemaakt en zouden we het de volgende keer weer zo doen. Het totaalplaatje gaf de doorslag voor NIBE. Het vertrouwen dat het merk uitstraalde. NIBE draait al een tijdje met de warmtepomp, in Scandinavië wordt hij al veel langer gebruikt. En dat terwijl het daar toch wel wat kouder is!

De warmtepomp wordt ‘normaler’

Martijn heeft zelf een bouwbegeleiding en adviesbureau waarmee hij ook anderen van (duurzame) informatie voorziet: “Met mijn adviesbureau bied ik het totaalplaatje aan voor mensen die een stuk grond willen kopen, een huis verbouwen of bouwen. Ik begeleid of adviseer ze daarin zodat ze zelf minder zorgen hebben en het budget niet overschreden wordt. Wat betreft de warmtepomp heerst nog vaak het idee dat het alleen voor mensen is die rijkelijk bedeeld zijn, terwijl dat helemaal niet zo is. Bij nieuwbouw krijg je al geen gasaansluiting meer en bij een verbouwing neem ik duurzaamheid natuurlijk mee in mijn verhaal. Mensen zien nu sneller de voordelen van een warmtepomp. Het wordt meer een normaal iets.

Ik ben zelf heel positief over de warmtepomp en vertel daar ook graag over. Wij hebben hiervoor gewoon in een huis met een hr-ketel gewoond, maar we hebben nu een koude winter meegemaakt met de warmtepomp en het werkt perfect. We hebben er wel een houtkachel bij, maar dat is puur voor de sfeer en gezellige warmte. Het is niet noodzakelijk!

Download de gratis keuzehulp:

Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning?

NIBE heeft het breedste assortiment warmtepompen in de markt. Welke warmtepomp past het beste bij jouw woning? Je ontdekt het door de stappen te volgen in de ‘Warmtepomp keuzehulp’.

Vul hieronder je gegevens in en krijg toegang tot deze en veel meer informatieve en waardevolle downloads. Wil je ook op de hoogte blijven van informatie omtrent duurzaam wonen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. NIBE gaat veilig met je gegevens en privacy om en deelt deze niet met anderen.

Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht
Dit veld is verplicht

Dankjewel voor je aanvraag.

Check je mail voor de bevestiging en je krijgt direct toegang tot de download.

Welkom bij NIBE

Heb je de NIBE warmtepomp keuzehulp al ontdekt?

In het downloadcentrum vind je onder andere de NIBE keuzehulp die je helpt de juiste warmtepomp voor jouw woning te kiezen. Verder kun je er ook veel andere informatie over het volledige programma warmtepompen van NIBE vinden.


Download de NIBE warmtepomp keuzehulp

Op de hoogte blijven van de Nederlandse energietransitie?

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang maandelijks het laatste nieuws omtrent de laatste innovaties op het gebied van duurzaam wonen en andere voor jou interessante onderwerpen. Vul je gegevens hieronder in en kies jouw meest interessante onderwerpen

This is not correct
This is not correct
This is not correct

 

Hartelijk dank voor je registratie.

We hebben je zojuist een mail gestuurd ter bevestiging van je inschrijving. Je ontvangt maandelijks een nieuwsbrief met de meest actuele onderwerpen op het gebied van duurzaam wonen. Je kunt je uiteraard op elk gewenst moment weer uitschrijven via een link in de mail.

Consumenten Installateurs Voorschrijvers